Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Malin Hedlund, vd på Säters Snickerifabrik
I Lokalt i:s artikelserie om kvinnliga företagare i Hedemora kommun har turen kommit till Malin Hedlund, vd för Säters Snickerifabrik. Direkt efter studenten började hon sköta den löpande bokföringen åt företaget och hon har blivit kvar sedan dess. “Jag visste tidigt att jag ville jobba med ekonomi, siffror och papper. När jag var liten så lekte vi kontor hemma med insättningslappar från Posten”, berättar Malin Hedlund. I bakgrunden ses Roger Göransson, en av företagets 26 anställda.
Foto: Pär Sönnert

Framtiden var tidigt utstakad för Malin: “Lekte kontor hemma när jag var liten”

HEDEMORA. Direkt efter studenten klev Malin Hedlund in på Säters Snickerifabrik där hon genast började sköta den löpande bokföringen. Hon har jobbat där sedan dess och har både hunnit med att bli vd och flytta verksamheten till större lokaler i Hedemora. “Jag visste tidigt att jag ville jobba med ekonomi, siffror och papper. När jag var liten så lekte vi kontor hemma med insättningslappar från Posten”, berättar Malin Hedlund.

Malin Hedlund är uppvuxen i Västerby mellan Hedemora och Säter, och efter skolgång i Västerby skola, Vasaskolan och ekonomiprogrammet på Martin Koch-gymnasiet började hon att jobba direkt.
– Tommy Andersson, som fortfarande är majoritetsägare i Säters Snickerifabrik, nämnde för min pappa att de skulle behöva någon som skötte ekonomin i företaget. “Jag har en dotter som läser ekonomi och som tar studenten i sommar” svarade pappa och på den vägen är det. Så efter att ha lekt kontor hemma blev det kontor på riktigt, säger Malin.

Har jobbet varit som du trodde?
– Ja, det var det. Jag gillar som sagt siffror, att ha ordning och reda. Jag är lite fyrkantig av mig på det sättet. Gör jag något så går jag all in, när jag började med agility så blev jag instruktör och när jag började dyka så slutade det med att jag blev instruktör där med. Men jag har faktiskt lämnat bort den löpande bokföringen.

Malin Hedlund, vd på Säters Snickerifabrik
Malin Hedlund började jobba på Säters Snickerifabrik direkt efter studenten. Och sedan dess har hon blivit kvar, avancerat till vd-posten samt varit med och flyttat verksamheten från Säter till betydligt större lokaler i Hedemora. “Tillverkningsrummet är lika stort som hela huset var i Säter. Och vi har faktiskt redan byggt ut lite här”, säger Malin. Foto: Pär Sönnert

Säters Snickerifabrik höll tidigare till i närheten av Folkets hus i Säter.
– Husets timmerstomme fraktades dit 1914 eller 1917 och sedan har det varit olika typer av träindustri i huset. 1944 köpte Tommys farfar Ivar Andersson huset och flyttade dit sitt snickeri från Filipstad, berättar Malin Hedlund.

När hon började på företaget hade Svenska kyrkan ännu inte skilts från staten, vilket skedde år 2000.
– Så då renoverade vi många dörrar och fönster på flertalet kyrkor. Men efter 2000 har det inte blivit så många kyrkouppdrag, utan mer nyproduktion. Vi gör enbart specialbeställda saker, tidigare mycket trappor, kök och fönster. Vi har specialiserat oss på säkerhetsdörrar och säkerhetsfönster. Stockholm är vår hemmamarknad, vi har över 90 procent av våra uppdrag där och två av våra 26 anställda är stationerade i Stockholm som montörer, säger Malin Hedlund.

Lokalt i får kika in i ett av rummen i lokalen, där målade saker torkas. Foto: Pär Sönnert

Säkerhetsdörrarna görs mestadels åt privatpersoner men även till olika museer.
– Dörrarna ska försvåra för inbrottstjuvar, ett yttre skal ska göra att det tar ett tag för inkräktaren att ta sig in, så polis eller Säpo hinner dit. Vi jobbar mycket med säkerhetsföretag och arkitekter. En milstolpe för oss var när arkitektfirman hade skrivit in på ritningen att kunden skulle anlita oss. Fast på ett sätt är det lite synd att det så mycket sekretess kring detta. Vi vet inte vilka kändisar som vi har gjort jobb åt, och så finns det flera som jag vet om men som jag inte får avslöja för dig, säger Malin Hedlund.

Har den senaste tidens våldsvåg i bland annat Stockholm inneburit mer jobb för er?
– Indirekt blir det ju lite så. Om folk känner sig otrygga och oroliga så vill man öka säkerheten. Vi har redan en skiva som har testats för att stå emot olika slags skott och dessutom har vi fått frågan om sprängsäkra dörrar.

Just säkerhetsdörrarna, som kräver en hel del handpåläggning, gjorde att verksamheten växte ur lokalerna i Säter.
– Efter att ha byggt om och till i lokalen hade vi tre olika nivåer på golvet, det var inte alls optimalt. Och så fick vi tag i den här lokalen i Hedemora, som en gång byggdes för Samhalls träindustri, så vi flyttade hit 2016. Tillverkningsrummet är lika stort som hela huset var i Säter. Glas-, beslag- och måleridelen har fått omkring tre gånger så stort utrymme här och vi har faktiskt redan byggt ut lite här. Efter årsskiftet flyttar Blika ut ur sin del av lokalen så då kan vi utöka i fastigheten, säger Malin Hedlund.

Märker ni av att det är tuffa ekonomiska tider på många håll?
– Nej, inte alls. Vi har högt tryck på beställningarna. Även om branschen i sig inte är så rolig just nu så märker vi inte av det. Vi är ödmjuka över att andra aktörer i vår bransch har det tufft.

Malin Hedlund, vd på Säters Snickerifabrik
Säters Snickerifabrik har specialiserat sig på säkerhetsdörrar och säkerhetsfönster. “På ett sätt är det lite synd att det så mycket sekretess kring detta. Vi vet inte om alla kändisar som vi har gjort jobb åt, och så finns det flera som jag vet om men som jag inte får avslöja för dig”, säger Malin Hedlund. Foto: Pär Sönnert

Arbetsplatsen har alltså flyttats från Säter till Hedemora. Själv flyttade Malin åt andra hållet, för 16, 17 år sedan. Hon och maken Simon flyttade först till Bispberg och sedan till gamla Dalsbyn i Säter innan första barnet föddes.
– Simon är från Säter och vi jobbade ju i Säter då båda två. Men nu har vårt jobb flyttat till Hedemora och barnen går på Olympicaskolan här i Hedemora samt har sina fritidsintressen här. Så med tanke på hur mycket tid vi tillbringar på riksväg 70 mellan de båda orterna är det kanske läge att även vi flyttar hit, säger Malin med ett skratt.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Att kunna forma, påverka och utveckla sin egen arbetsplats. Jag tycker fortfarande att det här jobbet är så roligt, man gör aldrig samma sak två dagar i rad. Och så gillar jag att jobba med människor, hur vi stöttar och motivera alla till att göra sitt allra bästa.

Och vilka är de största utmaningarna?
– Just nu är vårt största utmaning att hitta medarbetare med rätt kompetens. De har lagt ner skolorna med träindustriutbildningar, både här i Hedemora och i Falun. Det finns en kvar i Leksand och vi tar emot många praktikanter därifrån. Vi kan inte utbilda personalen på plats, de måste ha rätt grundkompetens när de kommer hit och sedan specialiserar vi dem. Så det händer att vi måste tacka nej till jobb för att vi helt enkelt inte har tillräckligt många anställda för att kunna leverera det kunden vill ha i tid.

Malin Hedlund, vd på Säters Snickerifabrik
“Jag visste tidigt att jag ville jobba med ekonomi, siffror och papper. När jag var liten så lekte vi kontor hemma med insättningslappar från Posten”, berättar Malin Hedlund. Foto: Pär Sönnert

Har du några tips och råd till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Testa att jobba, så att man lär sig hur allt funkar. Och våga ge det lite tid, gärna sex månader. Om man inser att det inte är något för mig så vet man ju det. Erfarenhet är aldrig bortkastat. Tänk på att det inte finns några spikraka linjer, man kan gå en massa olika vägar för att hitta vad man vill jobba med. Och som tjej, var inte rädd för att prova på ett jobb i en mansdominerad bransch, och tvärtom som kille, prova att jobba i ett kvinnodominerat yrke. Ge det en chans, var inte rädd för att prova, säger Malin Hedlund.

Malin Hedlund
Ålder: 46 år.
Bor: I Gamla Dalsbyn i Säter, kommer från början från Västerby i Hedemora kommun
Yrke: Ekonom i grunden. Vd för Säters Snickerifabrik.
Familj: Gift med Simon Gustafsson, vi har sonen Jesper, 15 år, och dottern Petra, 13 år.
Intressen: Numera är det mest barnens intressen som gäller, Petra har en ponny exempelvis. På vintern åker vi gärna skidor i Romme hela familjen. Sedan försöker jag träna lite ibland också, löpning eller gym här på jobbet. Och så gillar jag att Vinterstudion har börjat på tv så man får se lite vintersport. Längdskidor och skidskytte är mina favoriter. Och Vasaloppet är ett måste att följa från tv-soffan.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Malin Olenius, Wienerkonditoriet: Malin blev konditoriägare av en ren slump: “Kondiset är mitt andra hem”

Jenny Åkerblom, Hälsokraft: Dubbla flyttar väntar för jubilaren Jenny: “Älskar verkligen mitt jobb”

Cecilia Kyllinge, Kyllinge Nöje: Mångsysslaren Cecilia hittade hem i musiken: “Uppskattar friheten”

Camilla Carlgren Berg, Paloma: Camilla återvände till hemkommunen – firar nu 20 år som företagare

Ellinor Anger, Blomsterstugan: Dubbla jubileum för Ellinor Anger: “Satsa på något som ni verkligen brinner för”

Anette Kallin, Omvårdnad i Skönvik: Anette sadlade om flera gånger innan hon hittade hem: “En ovanlig resa”

Sofia Samuelsson, Trafikcenter: Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Det var min grej”

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,229772"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!