”Visst är det jobbigt och tufft att ha anställda. Man har en oro för om man ska få det att gå ihop. Men samtidigt hade jag inte velat jobba med något annat”, säger Annette Soth Stoltz om att vara företagare. Här står hon utanför Skorstensfejaryrkets museum, på Gussarvsgatan i Hedemora, som hon var med om att öppna för ett par år sedan.
Foto: Pär Sönnert

Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Annette Soth Stoltz är fjärde generationens skorstensfejarmästare i sin släkt. Detta trots att hennes pappa Alf Dahlström bestämt avrådde henne från yrket. Nu har Annette varit företagare i Hedemora kommun i nästan 30 år. “I början av karriären jobbade jag i Stockholm. Det var tufft, jag var ung och tjej i en så extremt mansdominerad bransch. Men det har lärt mig mycket på vägen och jag har haft stor nytta av det som företagare”, säger hon.

I sotarbranschen har Annette Soth Stoltz varit sedan 1978, då hon började som sotarlärling. Därmed gick hon i samma fotspår som de äldre generationerna i släkten. Både Annettes farfars far Carl Stefanus Dahlström, farfar Georg och pappa Alf var sotare, liksom hennes storebror Torbjörn Dahlström.
– Och både jag och Torbjörn har varsin son som också är sotare. Vi är 16 anställda på Skrået, varav sex delägare där fyra av oss är släkt. Själv jobbar jag enbart administrativt numera, jag sköter planeringen och kontoret, säger Annette som är fjärde generationens skorstensfejarmästare i sin släkt och även var den första kvinnan som tog ett mästarprov inom yrket i Sverige.

På ett av de gamla fotografierna som finns på museet ses en 17-årig Annette Soth Stoltz (då Dahlström) i mitten, tillsammans med bland annat sin storebror Torbjörn Dahlström (tvåa från vänster) och pappa Alf Dahström (längst till höger). Fotot är taget 1980.

Annettes pappa Alf och bror Torbjörn jobbade för Hedemorasotaren och när Alf gick i pension tog Torbjörn över och senare kom även Annette med i företaget.
– Det var nog 1995, tror jag. För ett par år sedan bytte vi namn till Skrået, för att samla all verksamhet under samma namn. Vi jobbar inte bara med sotning utan även med ventilation, radonmätning, energideklarationer och har ett eget plåtslageri, berättar hon.

2019 var Annette Soth Stoltz med och startade upp Skorstensfejaryrkets museum. “Men numera sitter jag ´bara´ med i föreningens valberedning”, säger hon.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Det är roligt och väldigt inspirerade att vara en del av utvecklingen och kunna påverka.

Och vilka är utmaningarna?
– Visst är det jobbigt och tufft att ha anställda. Man har en oro för om man ska få det att gå ihop. Men samtidigt hade jag inte velat jobba med något annat.

Har du något råd till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Våga satsa. Var nyfiken och sikta på din dröm. Det blir lätt så att man inte törs ta steget. Och våga fråga, för att ta reda på saker. Som ung behöver man skaffa en mentor, någon att ha som bollplank och som man kan fråga saker. Det hade jag nog själv behövt, speciellt i en så här manlig bransch. I början av karriären jobbade jag i Stockholm. Det var tufft, jag var ung och tjej i en så extremt mansdominerad bransch. Men det har lärt mig mycket på vägen och jag har haft stor nytta av det som företagare.

Annette Soth Stoltz är fjärde generations skorstensfejarmästare. 1978 började hon, 15 år gammal, som sotarlärling – trots att pappa Alf ville något helt annat. “Han ville absolut inte att jag skulle bli sotare, eftersom jag var tjej. Det var nog därför som jag blev just sotare, för att göra tvärtom”, säger Annette. Foto: Pär Sönnert

Och, jodå, visst är Soth ett taget namn.
– Jag är född Dahlström och gift Stoltz och sedan lade jag till Soth som mellannamn för fem, sex år sedan. Jag har snott det från Maria Persdotter Soth som var sotare på 1700-talet. Hon är egentligen den enda kvinnliga sotare som man har hört talats om, historiskt sett. Annars har man mest hört talats om de sotaränkor som blev tvungna att ärva sin makes yrke efter att han ramlat ner från taket och förolyckats på jobbet, säger Annette Soth Stoltz.

Annette Soth Stoltz.
Bor: I Hedemora.
Ålder: 60 år.
Familj: Gift med Anders. Har sönerna Henrik (som också är sotare) och Calle. Tre barnbarn, Damian, Waldemar och Ida.
Yrke: Företagare och skorstensfejarmästare. Fjärde generationens sotare.
Intressen: Förutom att vara med barnbarnen så har jag mitt yrke som intresse. För några år sedan startade jag en webbshop som riktar sig till sotare. Knoparshopen.se, sedan 2015. Där säljer jag konst, smycken, kläder och presenter av olika slag. Huset och tomten tar också tid, det finns alltid något att göra.
Kuriosa: Var med och startade upp Skorstensfejaryrkets museum på Gussarvsgatan i centrala Hedemora 2019. Numera är jag bara med i föreningens valberedning.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 36, 2023.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS