Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fransyska på Röda korset
När Lilou Sillard, från Bourges i Frankrike, skulle göra tre månaders “humanitär insats” hos en organisation i ett annat land riktade hon blickarna mot Sverige. Den 15 april klev hon in på Röda Korset i Hedemora där hon välkomnades av ordföranden Gunborg Morén. “Jag har redan lärt mig mycket här”, säger Lilou som även har börjat läsa svenska hos Röda Korset.
Foto: Pär Sönnert

Från Atlantkusten till Hedemora – Lilou gör praktik hos Röda Korset

HEDEMORA. När fransyskan Lilou Sillard skulle göra en tre månader lång praktik, med ett humanitärt uppdrag i ett annat land, gjorde hon inte som sina klasskamrater. I stället blev hon den enda i klassen som valde att göra sitt uppdrag i Sverige, närmare bestämt på Röda Korset i Hedemora där hon är den första internationella volontären hittills. “Jag har redan lärt mig mycket här”, säger hon.

När Lokalt i kommer på besök är Lilou Sillard inne på sin blott fjärde dag på Röda Korset i Hedemora.
– Fast hon har redan börjat läsa lite svenska här hos oss, inflikar Gunborg Morén, ordförande i Röda Korsets Hedemorakrets.
– Ja, jag har varit med på två kurstillfällen hittills. Men det är rätt svårt, säger Lilou med ett stort leende.

Hon kommer från Bourges i centrala Frankrike och läser första året på en affärsutbildning på skolan Excelia i La Rochelle som ligger på den franska västkusten.
– Vi läser business, management och marketing. Och i utbildningen ingår det att göra ett humanitärt uppdrag i tre månader, hos en organisation i ett annat land. Jag var den enda i klassen som valde Sverige, berättar Lilou.

Fransyska på Röda korset
“Mina föräldrar är vänner med en familj som bor i Avesta och som kände till arbetet som görs här på Röda Korset i Hedemora”, berättar Lilou Sillard om hur hon hamnade i just Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Anledningen till att det blev just Hedemora och Röda Korset har med familjekontakter att göra.
– Mina föräldrar är vänner med en familj som bor i Avesta och som kände till arbetet som görs här på Röda Korset i Hedemora. Mamman i Avestafamiljen tog kontakt med Gunborg och så mejlade jag och Gunborg lite om detta och nu är jag här, säger Lilou.

Hon bor hos familjen i fråga i Avesta och åker buss till och från Hedemora.
– Det fungerar bra. Jag älskar naturen här i Sverige. Det är väldigt annorlunda mot hemma i Frankrike, mycket skog och sjöar. Hemma i Bourges bor jag mitt i centrum och skolan i La Rochelle ligger jättenära havet, så det är lite annat här. Jag gillar det verkligen, det är roligt att se andra miljöer, säger Lilou Sillard.

Fransyska på Röda korset
När Lilou Sillard, från Bourges i Frankrike, skulle göra tre månaders “humanitär insats” hos en organisation i ett annat land riktade hon blickarna mot Sverige. Den 15 april klev hon in på Röda Korset i Hedemora där hon välkomnades av ordföranden Gunborg Morén. “Jag har redan lärt mig mycket här”, säger Lilou som även har börjat läsa svenska hos Röda Korset. Foto: Pär Sönnert

Vad har du fått göra hittills?
– Bland annat har jag fått vara med och packa matkassar som vi delade ut i går. Och jag har redan lärt mig mycket här, bland annat om all verksamhet som Röda Korset har här i Hedemora.
– Och i går hade vi besök av representanter från Ica-stiftelsen här i Hedemora, så Lilou fick träffa dem också. Vi har ju ett starkt samarbete med Ica Supermarket Hedemora och de från stiftelsen var bland annat här för att titta på vårt arbete med matkassarna, säger Gunborg Morén.

Mitt i sommaren, den 16 juli, kommer Lilou att flyga hem till Frankrike igen.
– Detta är första gången som vi har en internationell volontär här i Hedemora. Det känns spännande och det är otroligt roligt att hon frågade om att få komma hit, säger Gunborg Morén.

Fransyska på Röda korset
Lilou Sillard och Gunborg Morén utanför Röda Korsets hus i Hedemora. “Detta är första gången som vi har en internationell volontär hos oss. Det är spännande”, säger Gunborg. Foto: Pär Sönnert

Har du haft nytta av att du pratar franska ännu, Lilou?
– Nej, inte ännu. Det har inte kommit någon fransktalande besökare hit ännu, säger hon.

Men inom kort ser det ut som att hon får möjlighet att prata sitt modersmål.
– Madeleine Ödquist, som jobbar centralt inom Röda Korset, var också här i går och besökte oss. Hon bjöd in mig och Lilou till Röda Korsets huvudkontor i Stockholm. Där har de en fransktalande grupp, så då får hon chansen att träffa dem och prata lite franska. Vi ska besöka huvudkontoret under Lilous vistelse här, säger Gunborg Morén.

Gunborg ska själv ut på en liten turné i början av maj.
– Tillsammans med Filippa Rinman, från Röda Korsets huvudkontor, ska jag besöka några Röda Korset-kretsar för att peppa dem och inspirera dem att jobba som vi gör här i Hedemora, med matkassar och annat. Det enda stoppet som jag vet om hittills är att vi ska till Skellefteå. Det här har jag aldrig gjort tidigare, så det ska bli väldigt roligt, säger Gunborg Morén.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!