Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mentalvårdsmuseet i Säter
I somras öppnades den uppdaterade utställningen “Snittblommor och långbad – en komplex historia” på Mentalvårdsmuseet på Skönviksområdet i Säter. Detta symboliseras av färgglada blommor som har placerats i ett av de gamla badkaren som användes i behandlingen på hospitalet. “Vi vill visa upp att sjukhusets historia är komplex”, säger intendenten Lars Andersson Schaar.
Foto: Pär Sönnert

Besöksrekord på Mentalvårdsmuseet efter stökiga tiden: “En nytändning”

SÄTER. Efter att ha hotats av nedläggning vände det för Mentalvårdsmuseet på Skönviksområdet i Säter. Beslutet ändrades, museet blev kvar och under pandemin fräschades lokalen upp. Den uppdaterade utställningen slog besöksrekord i somras. “Det kom något gott ur det hela till slut”, sammanfattar Lars Andersson Schaar, intendent vid Mentalvårdsmuseet.

För ganska precis två år sedan beslutade Region Dalarnas kultur- och bildningsnämnd om en ny verksamhetsinriktning för Mentalvårdsmuseet som är beläget på Skönviksområdet i Säter. Beslutet var att museet skulle lämna sina lokaler i Säter och i stället utgå från mobila utställningar runt om i länet.

Beslutet fick kritik från flera håll och efter 2022 års val, ett halvår senare, kom nya bud – beslutet ändrades och museet skulle bli kvar i befintliga lokaler.
– Det var ett år av ovisshet. Man ville göra något annat av museet och ansåg att arbetsmiljön här var för dålig. Och det är klart lokalerna är gamla och har sina begränsningar. Framförallt gäller det kontorsarbetsplatserna och förvaringen av museets arkiv och samlingar som inte är helt lämpliga ur säkerhets- och arbetsmiljösynpunkt. Något som vi är i full gång med att förändra, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
I somras öppnades den uppdaterade utställningen “Snittblommor och långbad – en komplex historia” på Mentalvårdsmuseet på Skönviksområdet i Säter. Detta symboliseras av färgglada blommor som har placerats i ett av de gamla badkaren som användes i behandlingen på hospitalet. “Vi vill visa upp att sjukhusets historia är komplex”, säger intendenten Lars Andersson Schaar. Foto: Pär Sönnert

Nya kontor har skapats och ett nytt arkiv och föremålsmagasin är under uppbyggnad.
– Vi flyttar till nya lokaler på Skönviksområdet för dessa ändamål. Detta kan absolut ses som ett positivt resultat av den turbulenta processen som var kring museet under 2022, säger Lars Andersson Schaar.

Paviljongen som museet huserar i är en originalbyggnad från när Säters hospital invigdes 1912 och har alltså snart 115 år på nacken. Under coronapandemin, när museet inte kunde hålla öppet på grund av restriktionerna, passade man på att fräscha till lokalen.
– Det har putsats och målats om och vi har dragit in ny teknik och ny el. Dessutom har vi nya magasin åt alla samlingar. Alla skärmar gör att vi kan visa upp bilder och utställningen är mer levande nu, vi kan hela tiden uppdatera utställningen genom att ändra på något, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Lars Andersson Schaar visar upp en bild på Ester Tidner, en av patienterna på Säters hospital som flyttade in vid invigningen 1912. “Vissa patienter blev välfungerande, medan andra for mer illa och hade mindre bra upplevelser, som Ester”, säger Lars. Foto: Pär Sönnert

I somras öppnades den uppdaterade utställningen “Snittblommor och långbad – en komplex historia”. Detta symboliseras av färgglada blommor som har placerats i ett av de gamla badkaren som användes i behandlingen på hospitalet.
– Vi vill visa upp att sjukhusets historia är komplex. För vissa var det väldigt bra att vårdas här, de blev välfungerande, medan andra for mer illa och hade mindre bra upplevelser. Vi vill visa upp båda sidorna, så att säga. Ekot från den tiden stigmatiseras ofta, det är lätt att döma historien i efterhand, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Ett av rummen på museet är inrett som en gammal sovsal. Museet huserar i en gammal vårdavdelning från 1912. Foto: Pär Sönnert

Två exempel på detta finns i ett av rummen, som är inrett som en sovsal. Här finns foton på, och information om, Kalle och Ester, som får representera två ytterligheter bland patienterna.
– Båda två kom hit när sjukhuset öppnade 1912. Kalle Nordin var orolig men lätthanterlig och skötte sig så bra att han mer eller mindre kunde vandra fritt på området. Alla hans saker blev kvar när han gick bort 1947 och vi visar upp många av dem i en monter här. Sedan har vi Ester Tidner, som var svårare att hantera. Hon hade inte en lika bra vistelse här som Kalle hade, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Kalle Nordin var en “orolig men lättskött” patient som vårdades på Säters hospital från invigningen 1912 till sin död 1947. Några av hans tillhörigheter visas upp i detta skåp. Foto: Pär Sönnert

När sommaren 2023 var över kunde museet summera ett nytt besöksrekord. Tidigare hade museet som mest haft knappt 1 600 besökare under sommarmånaderna.
– I somras hade vi drygt 1 900 besökare. Och då har vi även minskat på öppettiderna. Tidigare hade vi öppet sex dagar i veckan och tog bara emot guidade visningar. Nu kan man gå runt här själv och titta men vi guidar såklart om vi har möjlighet. De guidade turerna är väldigt populära och vi har många långväga besökare, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Lars Andersson Schaar bredvid en modell av Fasta paviljongen. I våras revs den legendariska, och fallfärdiga, byggnaden som tidigare kunde ses genom fönstret i bakgrunden. “Nu är det helt tomt där, det är lite synd”, tycker Lars som själv hade ett förslag om att behålla en del av byggnaden för en utställning. Foto: Pär Sönnert

För drygt ett år sedan revs den smått legendariska byggnaden Fasta paviljongen, som låg nere i backen, ett stenkast från Mentalvårdsmuseet.
– Jag hade ett förslag om att man skulle behålla en rastgård eller så där man kunde ha en permanent utställning om Fasta paviljongen och sjukhuset. Fasta var en komplex rest av historien, när det blev så förfallet. Därför tyckte jag att man borde ha kunnat lämna en rest av det, ett minne som finns kvar om 20 år, en påminnelse om det som varit här under så lång tid. Nu är det bara tomt på platsen, det är lite synd, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Ett av rummen på museet är inrett som en sovsal. “De guidade turerna är väldigt populära och vi har många långväga besökare”, säger Lars Andersson Schaar. Foto: Pär Sönnert

Han tycker att den nya utställningen ger utrymme till fler röster.
– Verksamheten här på Säters sjukhus är väldokumenterad. Vi vill lyfta fram röster från både patienter, anställda och anhöriga. Även om museet är litet så kan vi berätta många parallella historier samtidigt.

Lars anser även att ämnet psykisk ohälsa är något som är oerhört viktigt att våga prata om.
– Vi måste våga prata om hur vi mår, på riktigt. Och våra ungdomar måste få lära sig att livet inte bara är som det ser ut på Instagram hela tiden, att det kommer dåliga dagar också. Man måste våga söka hjälp när man mår dåligt psykiskt, det ska vara lika självklart att söka vård för det som om man har ont i ett ben, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Flera tavlor målade av Ester Henning, “Konstnärinnan på hospitalet”, finns att skåda på museet, tillsammans med ett fotografi av Ester och lite information om henne. Foto: Pär Sönnert

Hur ser du på avvecklingsplanerna av museet så här två år senare?
– Regionen ville göra något nytt av detta med konceptet Måendets museum, som ännu finns kvar, men man gick för fort fram och man hade för mycket fokus på att utställningarna skulle vara mobila. Vi har ett uppdrag att jobba mot hela Dalarna och visst ska vi kunna ha mobila utställningar också, för att kunna nå ut till barn och ungdomar i hela länet, men det behöver finnas ett fast nav någonstans och där passar det bra med Säter, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
Verktyg som användes för lobotomering finns att skåda i en av montrarna. “Men någon lobotomering skedde inte här i Säter, det sköttes i Falun”, berättar Lars Andersson Schaar. Foto: Pär Sönnert

Och hur känns det nu, med den nya utställningen och besöksrekordet i somras?
– Visst känns det bra. Vi gick igenom ett stålbad men kom ut på fötterna och blev starkare. Museet har fått en nytändning. Det kom något gott ur det hela till slut, säger Lars Andersson Schaar.

Mentalvårdsmuseet i Säter
I denna låda kan besökarna själva delta i utställningen genom att skriva ner sina tankar om sitt mående. Foto: Pär Sönnert
Mentalvårdsmuseet i Säter
“Tvångströjor, mufftröjor och låsbara handskar ordinerades av läkare vid svåra orostillstånd eller tvångsbeteenden”, står det på skylten vid den här sängen på museet. Foto: Pär Sönnert
Mentalvårdsmuseet i Säter
En modell av Fasta paviljongen. I våras revs den legendariska, och fallfärdiga, byggnaden som tidigare kunde ses genom fönstret i bakgrunden. Foto: Pär Sönnert
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!