Camilla Carlgren Berg återvände till hemkommunen Hedemora, tillsammans med maken Peter, och de båda driver den digitala plattformen Paloma, som håller till på Åsgatan i Hedemora, alldeles intill Gammelgården. “Jag är ett bra exempel på att man kan återvända till Hedemora som företagare och skapa ett väldigt fint liv här”, säger Camilla.
Foto: Pär Sönnert

Camilla återvände till hemkommunen – firar nu 20 år som företagare

HEDEMORA. Camilla Carlgren Berg provade på att se världen, bland annat från ovan, som steward på SAS. Men efter att ha landat vände hon och maken Peter hem till Hedemora kommun igen och i år firar hon 20 år som företagare. “Jag är ett bra exempel på att man kan återvända till Hedemora som företagare och skapa lokala arbetstillfällen här”, säger Camilla, en av grundarna av den digitala plattformen Paloma.

Hon växte upp i Dala-Husby och gick grundskolan i Smedby skola och Jonsboskolan i Långshyttan innan det blev studier på det samhällsvetenskapliga programmet på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora. Därefter drog Camilla Carlgren Berg ut i världen.
– Jag tågluffade, var au pair i England i ett år och jobbade även på ett hästhoppningsstall i Tyskland. Sedan träffade jag Peter relativt tidigt, jag var 20 år och han var 27, och så flyttade vi till Stockholm där jag jobbade på krogen och trivdes jättebra. Tidigare hade jag sommarjobbat på värdshuset hemma i Dala-Husby. Jag pluggade även några fristående kurser på universitetet och visste inte riktigt vad jag ville göra, berättar Camilla Carlgren Berg.

Ett tag jobbade hon som steward, på SAS.
– Min uppgift var att vara arbetsledare i köket för första klass. Där fick jag träna på att vara ledare, det var nyttigt och jag lärde mig mycket. Det var kul att komma ut i världen och att jobba i servicebranschen. Det var det jag ville göra just då men jag kände att det inte skulle bli så långvarigt, säger Camilla.

Camilla Carlgren Bergs bästa tips till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare är att göra något som man tycker är kul. “Bygg på dina styrkor, då ger det sig av sig själv. Våga gå din egen väg. Sedan är det viktigt att umgås med människor som tror på en, som stöttar och peppar”, säger Camilla. Foto: Pär Sönnert

Efter att ha landat i Stockholm började hon jobba halvtid på en kommunikationsbyrå, som drevs av en kompis.
– Peter startade eget, inom samma bransch, och sedan slog de ihop sina verksamheter och undrade om jag ville gå in som en tredje delägare. Webbkraft hette byrån och det var där den första versionen av Paloma skapades.

2004 hade paret fått sitt första barn och när barn nummer två var på väg började de att titta på hus.
– Det blev trångt därhemma men husen och tomterna i Stockholm var dyra redan då. Då vände vi blickarna hemåt, där det var lite skillnad… “Vi testar att flytta hem igen”, sade vi. I samma veva ville den tredje delägaren inte vara företagare längre så vi köpte ut honom och så småningom fasade vi ut webbyrån och satsade bara på Paloma med bas i Hedemora, säger Camilla Carlgren Berg.

Paloma är en digital plattform för marknadsföring.
– Via plattformen kan kunderna nå ut med sin kommunikation på olika sätt och de kan även skapa digitala enkäter samt eventsidor för att hantera anmälningar och biljetter. Företagets kunder är bland annat företag, regioner, kommuner och myndigheter.

2010 föddes parets tredje barn och efter det blev Camilla vd i företaget, en position som hon behöll i tio år innan Peter tog över den.
– Jag kände att jag ville jobba mer med att utveckla människor. Därför utbildade jag mig bland annat till coach och jag har under ett antal år arbetat som ledarutvecklare under namnet “Give and Gain”. Nu jobbar jag operativt i Paloma igen, så jag kombinerar de båda sakerna.

Paloma är en digital plattform för marknadsföring. Företaget fyller 20 år i år och Camilla Carlgren Berg har därmed varit företagare lika länge. Foto: Pär Sönnert

Företaget har elva anställda.
– Vi började hemma i Husby och sedan höll vi till i kontorshotellet ovanpå Centrumgallerian. Sedan flyttade vi till hörnet vid Taxiplan och i januari i år fick vi tillgång till de här lokalerna, i nästan andra änden av Åsgatan, i samma hus som Sveaskog.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Friheten och ansvaret, att kunna påverka mitt eget liv. Jag har en drivkraft att bidra till lokalsamhället och skapa arbetstillfällen. Att känna att jag är med och gör skillnad, skapar och bygger. När jag jobbade på SAS fick jag ett treveckorsschema som var detaljplanerat på minutnivå, det fanns ingen frihet alls. Pengar och prestige har aldrig varit viktigt för mig. Frihet, med ansvar, har alltid vägt tyngre, säger Camilla.

Och vilka är de största utmaningarna?
– Det har varit en utmaning att hantera lågkonjunkturer och att behöva säga upp personal på grund av arbetsbrist. Självklart har jag haft sömnlösa nätter, där jag har legat och funderat över ekonomin och annat som kan vara utmanande att hantera. Trots att det har varit tungt i perioder så har det ändå varit värt det.

Därför behövde hon utvecklas i ledarrollen.
– Man brukar ju höra att man ska byta jobb regelbundet för att kunna utvecklas men för mig har det inte varit nödvändigt, jag har märkt att jag kan utvecklas på flera plan genom att driva företag. Peter och jag har gjort den här resan tillsammans, vi är ett bra team. Jag är jättestolt över det som vi och våra medarbetare har skapat tillsammans. Dessutom är jag bland annat engagerad i Ungt Företagande och jag har även nyligen haft en träff med kvinnliga företagare via nätverket Boss. Jag ser till att skapa utveckling för mig där jag är, för att behålla lusten och drivet.

Har du några tips till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Gör något som du tycker är kul, inte det som du tror förväntas av dig. Bygg på dina styrkor, då ger det sig av sig själv. Våga gå din egen väg. Sedan är det viktigt att umgås med människor som tror på en, som stöttar och peppar, säger Camilla och fortsätter:

– Försök att skaffa en mentor, ett bollplank som du litar på och som vill dig väl. Om det inte går som planerat, se det inte som ett misslyckande, se det som en lärdom. Det enda sättet att lära sig på är att prova. Det är självklart även viktigt att ha koll på ekonomin, så att man får det att gå runt. Och försök att inte ta det så allvarligt, det är kul att vara företagare, säger Camilla Carlgren Berg som själv gärna är bollplank åt ungdomar.
– Jag har ju gått en rolig, alternativ väg till att bli företagare och har inte gått den akademiska vägen. Jag ställer gärna upp som bollplank till ungdomar som är intresserade av att bli företagare, säger hon.

Camilla Carlgren Berg provade på att se världen, bland annat från ovan, som steward på SAS. Men efter att ha landat vände hon och maken Peter hem till Hedemora kommun igen och i år firar hon 20 år som företagare. Foto: Pär Sönnert

Hon har även insett att livet kan ta oväntade vägar.
– Jag och Peter träffades på Kings Arms här i Hedemora den sommaren då jag precis hade flyttat hem efter mitt aupair-år i England. Om någon hade sagt till mig inför den sommaren att: “Du kommer att gifta dig med en kille från Vikmanshyttan, flytta hem till Hedemora kommun igen, bo bara några kilometer från dina föräldrar och jobba på Åsgatan” så hade jag svarat “Forget it!” Men så blev det och det blev ju jättebra. Jag är ett bra exempel på att man kan återvända till Hedemora som företagare och skapa ett väldigt fint liv här, säger Camilla Carlgren Berg.

Camilla Carlgren Berg
Ålder: Fyllde 48 år i maj
Bor: I Övernora, Dala-Husby. Är uppvuxen på Näs Kungsgård alldeles i närheten.
Familj: Gift med Peter. Vi har sönerna Johannes, 19 år och Walter, 17 år samt dottern Charlotte, 13 år.
Yrke: Entreprenör och ledarutvecklare.
Intressen: Hästar, jag tävlingsred tidigare men nu sysslar jag mest med avel. Jag och min mamma äger två avelsston tillsammans. Barnen spelar golf och fotboll och Peter är fotbollstränare. Jag gillar även yoga, att odla och att vandra, att vara ute i naturen.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Ellinor Anger, Blomsterstugan: Dubbla jubileum för Ellinor Anger: “Satsa på något som ni verkligen brinner för”

Anette Kallin, Omvårdnad i Skönvik: Anette sadlade om flera gånger innan hon hittade hem: “En ovanlig resa”

Sofia Samuelsson, Trafikcenter: Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Det var min grej”

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS