Ellinor Anger, ägare till Blomsterstugan, har drivit blombutik i 25 år, först i Säter och sedan 20 år tillbaka på Åsgatan i Hedemora. “Trender kommer och går när det gäller blommor. En trend som kommit inom brudbuketter är att buketterna ska vara lite vilda och bohemiska, det ska se naturligt ut, som att blommorna har plockats direkt från en äng och satts i en bukett”, säger Ellinor och visar upp en bukett med rosor.
Foto: Pär Sönnert

Dubbla jubileum för Ellinor Anger

HEDEMORA. Blomsterstugans ägare Ellinor Anger firar dubbla jubileum i år. Butiken på Åsgatan i centrala Hedemora fyller 20 år i oktober och dessutom firar Ellinor 25 år som företagare. 1998 öppnade hon Blomsterstugan i Säter, som sedermera fick en syskonbutik på Åsgatan i centrala Hedemora. “Blombranschen går bra även i lågkonjunktur och vi ökade faktiskt försäljningen under pandemin”, säger hon.

Redan i unga år visste Ellinor Anger vad hon ville jobba med.
– Jag har alltid varit intresserad av blommor. Min farmor var väldigt intresserad av blommor och jag hade släktingar som drev blombutik i Östergötland. När jag var 16 år sökte jag mig till floristutbildningen i Norrköping och sedan öppnade jag butiken i Säter när jag var 21, berättar hon.

Säterbutiken i fråga hette Sätherstens Blommor när Ellinor tog över.
– Den var till salu så då slog jag till och bytte namn till Blomsterstugan, ett namn som har följt med sedan dess. Efter fem år öppnade jag även i Hedemora och under 1,5 år hade jag två butiker innan jag sålde den i Säter och flyttade all verksamhet hit, säger Ellinor Anger.

Under pandemin fördubblade Ellinor Anger sina anställda från en till två. Rebecka Dahlqvist (i vitt) och Josefin Nordman jobbar i Blomsterstugan tillsammans med Ellinor. Foto: Pär Sönnert

För fyra år sedan expanderade hon, genom att byta till lokalen som låg vägg i vägg.
– Det gav oss betydligt större lokalyta. Och sedan kom pandemin som dock gjorde att vi ökade försäljningen. Det var nog tur att jag expanderade inför pandemin, annars hade jag nog inte vågat göra det.

Så ni påverkades inte negativt av pandemin?
– Nej, snarare tvärtom. Folk tillbringade mer tid i hemmet och ville ha fint hemma. Sedan har det hållit i sig efter pandemin, kundkretsen har blivit större och jag behövde utöka antalet anställda från en till två. Så vi är tre som jobbar här, vilket gör oss mindre sårbara om någon blir sjuk.

Förutom de lokala kunderna kommer folk från bland annat Borlänge, Falun, Norberg och Sandviken.
– Det är jättekul att de åker så långt för att komma hit. Det är både blommorna och inredningen som lockar. I början hade jag “bara” blommor men det har blivit mer och mer inredning under årens lopp, säger Ellinor Anger.

När är det högsäsong för er?
– Egentligen hela tiden, faktiskt. Vi har väldigt mycket att göra till jul med julgrupper och snittblommor, samt inredningsartiklarna som säljs som julklappar. Sedan kommer nyår, då man vill ha något fint till nyårsfesten. I början av året är det alla hjärtans dag, följt av påsk, mors dag och så skolavslutningar och studenten. Sedan kommer alla sommarbröllop innan det lugnar sig lite under hösten. Därefter är det Allhelgonahelgen, med blommor till gravarna, och så är det snart dags för jul igen.

Är det någon skillnad mot när du började jobba?
– Ja, då var det oerhört lugnt under sommaren. Och jag har märkt att blombranschen går bra även i lågkonjunktur, jag har varit med om ett par sådana.

Hinner du med någon semester?
– Jodå, men jag brukar dela upp det. Först tar jag två veckors semester, sedan jobbar jag lite och så ett par veckors ledighet igen. På vintrarna är vi ju ute och ser en del skidåkning när pojkarna tävlar, säger Ellinor som är mamma till skidlandslagets Edvin Anger och Pelle Anger, även han en duktig och lovande längdskidåkare.

Redan i unga år visste Hedemorabördiga Ellinor Anger vad hon ville jobba med. “Jag har alltid varit intresserad av blommor”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Hur ska ni fira 20-årsjubileet?
– Först ska vi vara med på spökfredagen, före halloween, och sedan firar vi lite extra den 28 oktober. Då ska vi göra butiken extra fin, med speciella blomsterarrangemang som man inte ser varje dag, och så blir det lite goodiebags och så, säger Ellinor Anger.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Att jag får styra min verksamhet precis som jag vill. Jag väljer det sortiment som jag själv gillar och som jag tror att våra kunder tycker om. Jag behöver aldrig be om ledigt om jag till exempel ska åka på skidtävlingar.

Vilka är de största utmaningarna?
– Den största utmaningen har varit att hitta rätt personal. Det är nog det jag är mest nöjd med, att jag har lyckats ha så kompetent och bra personal under alla år.

Har du några tips till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Satsa på något som ni verkligen brinner för. Det är väldigt mycket jobb, speciellt de första åren, så det måste vara roligt att gå till jobbet, säger Ellinor Anger.

Ellinor Anger
Ålder: 46 år.
Yrke: Florist.
Bor: I Rensbo, söder om Hedemora. Är uppvuxen i Hedemora.
Familj: Gift med Fredrik. Vi har sönerna Edvin, 21, och Pelle 16, samt änglabarnet Stina.
Intressen: Hemmet, inredning och så. Heja på pojkarna när de åker skidor. Sedan springer jag gärna lite själv, hellre det än att åka skidor.
Favoritblomma: Pion. Jag har alltid blommor hemma, gröna växter i fönstret och snittblommor på bordet.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Anette Kallin, Omvårdnad i Skönvik: Anette sadlade om flera gånger innan hon hittade hem: “En ovanlig resa”

Sofia Samuelsson, Trafikcenter: Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Det var min grej”

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS