Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Trots att tre generationer före henne i familjen varit trafiklärare var det ingen självklarhet att även Sofia Samuelsson skulle styra in på samma väg. “Nej, det var inte alls tänkt så men det växte fram”, säger Sofia som driver TrafikCenter i Hedemora och Säter.
Foto: Pär Sönnert

Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Var min grej”

HEDEMORA/SÄTER. Trots att tre generationer före henne i familjen varit trafiklärare var det ingen självklarhet att även Sofia Samuelsson skulle styra in på samma väg. “Nej, det var inte alls tänkt så men det växte fram”, säger Sofia som driver Trafikcenter i Hedemora och Säter.

Sofia Samuelsson är uppvuxen i Avesta och hade i unga år planer på att bli sjukgymnast.
– Jag hoppade av gymnasiet och läste in betygen på komvux i efterhand i stället. Jag jobbade ett tag och gjorde faktiskt ungdomspraktik på en trafikskola. I min familj hade tre generationer före mig varit trafiklärare men det var inte självklart för mig från början innan jag insåg att det var det här som var min grej. Familjeföretaget hette Anderssons trafikskola och låg i Avesta men finns tyvärr inte kvar i dag, säger Sofia Samuelsson.

2001 utbildade hon sig till trafiklärare och jobbade sedan som det i Avesta, Borlänge, Falun och Hedemora.
– Och 2010 startade jag eget i Säter, i den här källarlokalen som vi sitter i just nu. Jag startade upp det helt från grunden, det var inget befintligt företag som jag tog över. Jag bor i Stora Skedvi, och då får man visserligen vara beredd på att pendla, men var lite less på att pendla långt.

2001 utbildade Sofia Samulesson sig till trafiklärare, som den fjärde generationen i familjen. Sedan jobbade hon som det i Avesta, Borlänge, Falun och Hedemora innan hon startade upp TrafikCenter i Säter 2010. Sex år senare öppnade hon även en filial i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Några år senare, 2016, startade hon en filial i Hedemora, även det från grunden.
– I dag är vi fyra anställda trafiklärare utöver mig, där två utgår från Hedemora och två från Säter och en där finns där behovet är som störst, men som även kör mest moped-lektioner nu på sommaren, men vi alternerar mellan de båda orterna. Vi erbjuder bland annat körkortsutbildningar inom personbil, tungt släp och så kan man ta AM-körkort, för att få köra A-traktor. Det är väldigt stort häromkring.

Är det mycket som har förändrats under dina drygt 20 år i branschen?
– Det har tillkommit några körkort sedan jag började och intresset för att ta körkort för automatväxlade bilar har ökat. Det märks även i vår fordonspark, när jag öppnade hade vi bara bilar med manuell växellåda, i dag är tre av våra sju bilar automatväxlade. Dessutom har pedagogiken ändrats lite, då vi kör teorilektionerna digitalt, på distans.

I Säter har TrafikCenter hållit till i samma källarlokaler sedan 2010. “Jag startade upp det helt från grunden, det var inget befintligt företag som jag tog över”, säger Sofia Samuelsson. Foto: Pär Sönnert

Har ni många kunder som vill ta intensivkurser?
– Ja, litegrann. Men då är det oftast någon som bor på annan ort som har mor- eller farföräldrar här och så bor de hos dem under tiden för intensivkursen. Det är inte många som inte har koppling hit som kör intensivkurser, säger Sofia Samuelsson.

Årligen har Trafikcenter mellan 500 och 600 inskrivna elever, inom olika körkortsbehörigheter.
– Det kanske handlar om ett hundratal körkort för moped och resten är personbil och tungt släp. Vi har även kurser för handledare för privat övningskörning, som främst brukar vara föräldrar. Många vill övningsköra mycket privat medan andra inte kör något alls. Vi ser gärna att handledarna/föräldrarna åker med i bilen under elevens lektioner. Vi tycker det är bra att ha ett nära samarbete.

Vad är det roligaste med att vara företagare?
– Att man bidrar med något. Vi har ett lite annorlunda och bakvänt tänk eftersom vi vill “bli av” med våra elever. Helst vill vi ju att de ska slippa komma tillbaka till oss, att de ska ha klarat körkortet.

Och vad är de största utmaningarna?
– Att driva trafikskola kräver väldigt många tillstånd från myndigheter och det var lite jobbigt i början. All administration som krävs är en utmaning, så det är klart att jag gärna lejer bort vissa saker.

På frågan om vad som är det roligaste med att vara företagare svarar Sofia Samuelsson: “Att man bidrar med något. Vi har ett lite annorlunda och bakvänt tänk eftersom vi vill `bli av` med våra elever. Helst vill vi ju att de ska slippa komma tillbaka till oss, att de ska ha klarat körkortet”. Foto: Pär Sönnert

Har du några tips till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Jag fick hjälp av nyföretagarcentrum, som jag inte vet om det finns kvar längre. Det är värdefullt att veta vart man kan vända sig om man har frågor. Gör gärna studiebesök och ställ frågor direkt till företagare inom det man är intresserad av. Det är bra att göra lite research och inte bara kasta sig ut, säger Sofia Samuelsson.

Sofia Samuelsson
Ålder: 47 år.
Bor: I Bispbergshyttan, Stora Skedvi. Kommer ursprungligen från Avesta.
Yrke: Egen företagare, trafiklärare och utbildningslärare.
Familj: Gift med Inge, som också jobbar på Trafikcenter. Vi har sönerna Andreas och Eric.
Intressen: Numera handlar det mest om barnens intressen, vilket är motorsport (ena sonen) samt fotboll och ishockey (andra sonen). Vi har även en husvagn och försöker åka ut och campa när vi har möjlighet till det.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,486475"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!