Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Gunilla Bergstrand
Gunilla Bergstrand visar upp sin nya bok, “De Orättfärdiga” som kommer ut den 15 maj på Piratförlaget. Hon passar även på att prisa tålamodet hos sina läsare. “De är fantastiska och otroligt trogna. Jag skriver så långsamt men de har ett oerhört tålamod och peppar mig så fort jag uppdaterar någonstans hur det går med skrivandet. Det betyder mycket”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Gunilla skildrar Säter i nya romanen

RÖNNINGEN. När Gunilla Bergstrand satt på tåget mot Stockholm, för att skriva bokkontrakt med Piratförlaget, hörde jätten Norstedts av sig. “De sade: ´Vi gillar ditt manus och hoppas att du inte hunnit skriva på för något annat förlag ännu´”, berättar Gunilla som trots det valde Piratförlaget. Den 15 maj har hon boksläpp för “De Orättfärdiga” hemma på tobaksfarmen i Rönningen utanför Säter, där boken även utspelar sig.

Efter att ha skrivit fyra böcker i “Hanna-serien”, som utspelar sig i Dalarna, har Gunilla Bergstrand bytt huvudperson i den nya boken.
– Detta blir ingen renodlad deckare, efter huvudpersonen inte är polis. Denna är mer en spänningsroman, säger Gunilla Bergstrand.
Huvudpersonen i fråga heter Ebba och är en journalist som, av olika anledningar, tar anställning på en tobaksfarm någonstans i södra Dalarna. Farmen drivs av två kvinnor vid namn Elle och Ros-Marie.

Det låter lite bekant…
– Haha! Ja, vi satt i rökrummet och tog vår söndagscigarr när jag kläckte idén. “Nu har jag det!” utbrast jag. Men Lotta var inte speciellt imponerad. “Nej, nej, nej! Du får skriva om vad som helst utom om oss”, sade hon, berättar Gunilla.

Gunilla Bergstrand
Här i rökrummet på tobaksfarmen i Rönningen kläckte Gunilla sin bokidé. Men hustrun Lotta var inte imponerad, till en början. “Hon som alltid peppar mig annars sade bara ´Nej, nej, nej! Du får skriva om vad som helst, men inte om oss!´”, berättar Gunilla. Foto: Pär Sönnert

Lotta heter också Bergstrand i efternamn, är gift med Gunilla och driver Bergstrands Cigars – världens nordligaste cigarrproducent – på parets gård i Rönningen.
– Det är Lotta som sköter allt med cigarrerna, påpekar Gunilla.

Hon betonar även att hennes och Lottas karaktärer mest håller sig i bakgrunden i boken.
– Jag tyckte att det blev en fin skildring av oss och gården. Karaktären Elle är flitig och energifull, precis som Lotta, medan Ros-Marie är som jag och mest gillar att fika och vila i hammocken. Det är lite så vi har det här hemma, Lotta far omkring i 200 knyck med gräsklipparen medan jag vilar lite hammocken, säger Gunilla.

Gunilla Bergstrand
Gunilla Bergstrand studerar omslaget på sin nya spänningsroman “De Orättfärdiga” där hon själv figurerar som en av kvinnorna som driver den tobaksfarm som huvudpersoner får jobb på. Foto: Pär Sönnert

Du måste ha sparat in mycket pengar på att skriva en bok som utspelar sig här på gården i stället för att göra en massa researchresor?
– Ja, eller hur? Jag har alltid använt mig av autentiska miljöer i mina böcker. Jag vill att man ska kunna känna igen sig. I boken tar Ebba tåget till Säter men sedan nämner jag inga andra ortsnamn, Rönningen står inte med till exempel. Det blir mycket Sätermiljöer men sedan måste man ändra lite i tidslinjen för att det ska passa. Kaféet Barbro i Säter, som är med i bok två, kommer att få öppna ett år tidigare i boken till exempel.

Gunilla tar sig även friheten att låta polisen Hanna, huvudkaraktären i hennes fyra tidigare utgivna böcker, få dyka upp på tobaksfarmen.
– Hon åker dit för att köpa en cigarr och så blir hon också med i handlingen på ett hörn. Det var jättekul att göra en sådan “brygga” mellan bokserierna, säger Gunilla.

Gunilla Bergstrand
Gunilla Bergstrand är född i Hedemora och har bland annat bott i Borlänge tidigare. “Den dialekten verkar ha fastnat hos mig. Men nu har jag bott här i Rönningen, utanför Säter, i 20 år. Det är roligt att skriva om sin egen stad”, säger hon. I bakgrunden skymtar stugan som huvudkaraktären Ebba bor i, i den nya boken. Foto: Pär Sönnert

Rättspsyk, som skymtar från paret Bergstrands gård – tvärs över sjön Ljustern, är också med i boken.
– När Ebba är här på gården och blickar ut över sjön så inser hon att hennes tvillingsyster är inlåst på rättspsyk, för ett brott som hon har dömts för. Ebba börjar nysta i om systern verkligen har dömts på rätta grunder, det är det som själva storyn handlar om.

Blir det någon uppföljare?
– Ja. Just i dag ska jag skicka in manuset till andra boken till förlaget för slutredigering. Och jag pratade nyligen med förlagschefen om upplägget till del tre. Jag vet inte när andra boken kan komma ut men jag hoppas att det kan bli om ett halvår eller så. När förlagschefen Augustin Erba läste mitt första manus så sade han “Det här ska vi göra en spänningsserie av”.

Gunilla Bergstrands böcker
En monter med de böcker som Gunilla Bergstrand fått utgivna, hittills. Foto: Pär Sönnert

Och så var det ju det där med att Gunilla fick flera erbjudanden att välja mellan.
– För ganska exakt ett år sedan satt jag på tåget på väg att signera med Piratförlaget när Norstedts hörde av sig. “Vi sitter här och läser ditt manus och gillar det. Vi hoppas att du inte har hunnit skriva kontrakt med något annat förlag ännu”, sade de.

Skapligt förhandlingsläge.
– Ja, så blev det ju. Men jag körde med öppna kort när jag förhandlade och det kändes helt rätt med Piratförlaget, även om Norstedts är störst i branschen. En viktig sak för mig var att jag ville ges ut i alla format, både tryckt bok, ljudbok, e-bok och pocket. Det gick Piratförlaget med på och det är ett förlag som ger en trygg miljö för författarna, de är måna om en, att man ska må bra.

Gunilla Bergstrand
Gunilla har länge haft som mål att skriva kontrakt med ett stort förlag senast året hon skulle fylla 50. “Jag hann precis med det”, konstaterar Gunilla som för ett år sedan skrev kontrakt med Piratförlaget. Foto: Pär Sönnert

Den 15 maj blir det öppet hus med boksläpp hemma på gården. Förhoppningsvis har tjälen hunnit gå ur marken till dess.
– Vi ska resa ett tält här på gården och Lotta håller på att gräva för fullt, tillsammans med en granne, för att förbereda inför det. Man kan säga att det blir ett litet spänningsmoment i sig, det hinner bli klart, säger Gunilla.

Gunilla Bergstrand
Ålder: 51 år.
Bor: I Rönningen utanför Säter, med sjön Ljustern som utsikt.
Yrke: Författare.
Familj: Gift med Lotta Bergstrand. Två vuxna barn, Rebecka och Julia.
Intressen: Jag läser mycket, allt möjligt. Har nyligen gått med i en bokcirkel där bland annat de lokala författarna Karin Janson och Ida Berner är med. Det är jätteroligt! Vi träffas var sjätte vecka ungefär. I övrigt hinner jag inte med så mycket mer än att mata hönsen här på gården.
Aktuell: Ger ut sin femte bok, ”De Orättfärdiga”, den 15 maj.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!