Matilda och Jenny på Hälsokraft i Hedemora
Jenny Åkerblom (i grönt) tillsammans med en av sina anställda, Matilda Bergling. “Jag lärde känna Matilda när hon var kund i butiken i Falun. Sedan tog vi en fika ihop och då insåg vi att vi ville jobba tillsammans. Det sa bara ´pang´. Jag och Matilda kompletterar varandra jättebra”, säger Jenny.
Foto: Pär Sönnert

Dubbla flyttar väntar för jubilaren Jenny: “Älskar verkligen mitt jobb”

HEDEMORA. De kommande veckorna blir intensiva för Jenny Åkerblom, som driver Hälsokraft i Hedemora. Först en flytt till nya lokaler – där nyinvigningen kombineras med Jennys tioårsjubileum som företagare i kommunen. Efter julfirandet väntar sedan en flytt till Hedemora kommun och ett hus vid älven i Dala-Husby. “Att göra skillnad för människor är det bästa med mitt jobb”, säger hon.

Lokalt i:s utsände bjuds på en kopp kaffe i personalrummet på Hälsokraft i väntan på att Jenny Åkerblom ska anlända. Ett oplanerat besök av hantverkare i hemmet gjorde nämligen att hon blev lite sen till intervjun.
– Förlåt mig, det är lite körigt just nu, ursäktar Jenny sig när hon slår sig ner.
Inte undra på det, med inte mindre än två flyttar som stundar för henne inom kort.

Men vi återkommer till det och backar i stället bandet några år. Jenny är född och uppvuxen i Falun där hon fortfarande bor, i alla fall några månader till.
– Jag läste hantverksprogrammet på Haraldsbogymnasiet. Vi var bara två stycken i klassen. Jag utbildade mig till fotograf och min klasskompis blev konditor. Men jag jobbade bara sporadiskt som fotograf utan hamnade i stället i olika service- och restaurangyrken. Jag är en väldigt kreativ person, inte alls någon pappersmänniska, säger Jenny Åkerblom.

Jenny Åkerblom, Hälsokraft i Hedemora
Jenny Åkerblom är född och uppvuxen i Falun, där hon fortfarande bor kvar. Men efter nyår flyttar hon och maken till ett älvnära hus i Dala-Husby. “Vi ville ha närheten till vatten”. Foto: Pär Sönnert

En period jobbade hon på ett kafé i Bergströms Galleria i Falun och fick då en oväntad fråga av en kvinna som jobbade i Hälsokraftaffären i gallerian.
– Hon sade: “Du är en så glad och positiv person, ska du inte börja jobba här?” Jag nappade på det och jobbade i 13 år på Hälsokraft i Falun. Genom jobbet lärde jag känna Lisa, som då drev Hälsokraft i Hedemora, och en dag 2013 frågade hon om jag ville ta över butiken. Så då köpte vi loss den, jag och min man. Två anställda, som jobbade här i Hedemora, stannade kvar, deras lokalkännedom om kunderna och Hedemora var väldigt värdefullt, berättar Jenny Åkerblom.

Så det var en ren slump att du hamnade här?
– Ja, jag har aldrig haft någon utstuderad väg, det bara blev så här. Jag hade inga direkta planer förutom att jag vill jobba inom service. Det har jag haft som liten, jag har alltid varit en vårdande person. Så egentligen hade det kunnat bli vilket yrke som helst inom servicebranschen.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag älskar mötet med människor, det är underbart. Så det bästa är att möta människor och göra skillnad för dem.

Jenny Åkerblom i Hälsokrafts blivande lokal i Hedemora
Jenny Åkerblom i Hälsokrafts blivande lokal, längre bort på Åsgatan. “Snart lämnar vi Centrumgallerian och flyttar hit. Det brann i lokalen den 28 november i fjol och vi öppnar den 29 november”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

I lokalen finns ett par behandlingsrum där kunderna kan få olika behandlingar.
– I en liten stad är det viktigt att företaget har flera ben att stå på. När jag skulle ta över så hade jag tänkt att utbilda mig själv för att hålla behandlingar men jag insåg att jag inte kunde göra precis allt själv. Nu jobbar jag och tre till i butiken, de andra gör olika behandlingar. Och vi kommer att utöka med ytterligare en terapeut framöver.

Apropå att utöka, för närvarande renoveras verksamhetens blivande lokal, som ligger längre bort på Åsgatan. Nästan på dagen ett år efter den förödande branden i livsmedelsbutiken öppnar Hälsokraft i samma lokal.
– Lokalen var så brandskadad att de har fått rivit ut allt och byggt om efter den ursprungliga planlösningen. Här får vi flera behandlingsrum och hela ytan blir bättre för oss. Det är större och ger oss fler möjligheter att utveckla verksamheten. Den 29 november blir det nyöppning kombinerat med att jag firar tio år som företagare i Hedemora, säger Jenny Åkerblom.

Hälsokrafts blivande nya lokaler i Hedemora
Det renoveras för fullt i Hälsokrafts blivande lokal på Åsgatan. Här låg tidigare en livsmedelsbutik som eldhärjades i en brand för ett år sedan. Foto: Pär Sönnert

Och snart flyttar du till kommunen också?
– Precis. Jag och min man har utflugna barn så vi började se oss om efter ett nytt boende. Och så hittade vi ett hus som kändes helt rätt för oss, det ligger längs älven i Dala-Husby. Vi ville ha närheten till vatten. Båda två jobbar rätt mycket så vi behöver ha en plats där vi kan återhämta oss och det gör vi vid vatten och i naturen. Vi siktar på att flytta in i januari.

För sex år sedan fick hon frågan att även ta över en Hälsokraftaffär i Karlstad, med fem anställda.
– Och det tackade jag ja till. Jag gör åtta pass i Karlstad varje månad, så jag har en övernattningslägenhet där.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– I den här branschen blir jobbet lätt en livsstil. Det bästa är att få hjälpa människor i deras vardag, oavsett vad det gäller. Det är många timmars jobb som ligger bakom men alla möten med kunder som kommer in och tackar oss, det bekräftar mig. Och bara att få respons från kunderna, att få en komplimang om att vi har en fin butik, det gör mycket.

Och vilka är utmaningarna?
– Självklart att få ekonomin att gå ihop. Konkurrensen från nätet är en stor utmaning för hela branschen. Det gäller att kunna möta den konkurrensen och att få folk att inse vilken fantastisk handelsstad Hedemora är.

Jenny Åkerblom, Hälsokraft i Hedemora
“Man ska följa sitt intresse, det man brinner för. Oftast går det att jobba med det som man själv är intresserad av. Jag har inte haft en enda dag på de här tio åren där jag inte har velat åka till jobbet. Jag älskar verkligen detta”, säger Jenny Åkerblom. Foto: Pär Sönnert

Har du några tips och råd till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Börja med att göra praktik på företag och att försöka få se hela bilden av vad det här yrket innebär. Man ska följa sitt intresse, det man brinner för. Oftast går det att jobba med det som man själv är intresserad av. Jag har inte haft en enda dag på de här tio åren där jag inte har velat åka till jobbet. Jag älskar verkligen detta, säger Jenny Åkerblom.

Jenny Åkerblom
Ålder: Fyllde 50 i februari.
Bor: I Falun men är på väg att flytta till Dala-Husby.
Familj: Gift och vi har fyra vuxna barn, jag har två egna söner och två bonussöner.
Yrke: Egen företagare, hälsorådgivare och terapeut.
Intressen: Jag älskar att laga mat och att röra på mig, gärna på gymmet som vi har i garaget eller att åka långfärdsskridskor. VI har även en husbil, gillar att se vatten. Favoriten är nog Öregrund. Och så gillar jag att umgås med familj och vänner.

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Cecilia Kyllinge, Kyllinge Nöje: Mångsysslaren Cecilia hittade hem i musiken: “Uppskattar friheten”

Camilla Carlgren Berg, Paloma: Camilla återvände till hemkommunen – firar nu 20 år som företagare

Ellinor Anger, Blomsterstugan: Dubbla jubileum för Ellinor Anger: “Satsa på något som ni verkligen brinner för”

Anette Kallin, Omvårdnad i Skönvik: Anette sadlade om flera gånger innan hon hittade hem: “En ovanlig resa”

Sofia Samuelsson, Trafikcenter: Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Det var min grej”

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,372774"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS