Anna-Maria Nordström är inne på 20:e året med sitt företag Formspråk i Dalarna. På frågan om vad som är det bästa med att vara egen företagare svarar hon: “Jag vill själv kunna bestämma över min tid. Jobbet är en så stor del av ens liv att man måste ha roligt och trivas med sitt jobb”.
Foto: Pär Sönnert

Ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

HEDEMORA. När Anna-Maria Nordström var nygift och i 30-årsåldern insåg hon att hon nekades de jobb hon sökte, trots att hon var överkvalificerad för arbetsuppgifterna. Hon misstänker att hon nobbades för att arbetsgivarna räknade med att hon var på väg att skaffa barn. – Så jag ledsnade och startade eget i stället. Det gick uppenbarligen utmärkt att bilda familj och driva eget företag samtidigt, säger Anna-Maria som nu är inne på 20:e året med sitt företag Formspråk i Dalarna.

I en artikelserie kommer Lokalt i att lyfta fram exempel på kvinnliga företagare i Hedemora kommun. Det för att inspirera ungdomar som funderar på att starta eget. Först ut är Anna-Maria Nordström.

Hon är uppvuxen i Djupdalen i Stora Skedvi och redan i fjärde klass, på Fäggeby skola, hade hon framtiden klar för sig.
– Jag skulle bli journalist, säger Anna-Maria Nordström som sedermera gick högstadiet på Klockarskolan i Säter och humanistisk linje på gymnasiet i Hedemora.
– Sedan fick jag praktik och vikariat på både Dala-Demokraten och Södran. Men jag insåg att jag tyckte att det var roligare på annonsavdelningen i Falun än på redaktionerna så då halkade jag in på annonser i stället. Därför läste jag grafisk teknologi på Högskolan Dalarna i Borlänge, berättar Anna-Maria.

Siktet var inställt mot att jobba i pappersbranschen och färden gick vidare till England för praktik och jobb på pappersbruk innan hon återvände till Dalarna och Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge.
– Sedan ringde ett tryckeri och erbjöd mig jobb så då hamnade jag på Scandbook i Falun där jag lärde mig massor om tryckteknik och design. Jag kände verkligen att jag hörde hemma där men 2001 blev jag varslad. ”Jag kan väl lika gärna hålla på med det här själv”, tänkte jag och efter att ha nekats en massa jobb som jag sökte så ledsnade jag och startade eget, säger Anna-Maria Nordström.
Våren 2004 såg hennes företag Formspråk i Dalarna dagens ljus. Företaget har en hörnlokal vid Stora torget i centrala Hedemora.
– Vi jobbar med grafisk formgivning, marknadsföring och presentation och gör mycket illustrationer, bokdesign, korrekturläsning och sättning. Dessutom gör vi logotyper, broschyrer och jobbar med hemsidor och sociala medier.

Formspråk i Dalarna har sin lokal vid Stora torget i centrala Hedemora. “Det funkar som en frisersalong, de andra i lokalen är egna företagare som hyr en plats hos mig. Sedan jobbar vi tillsammans, med intern fakturering”, säger hon.

Uppdragen kan se väldigt olika ut, beroende på vad som efterfrågas av kunden.
– Vi kan få tre engelska böcker, en lååång wordfil med boktexten översatt till svenska och så en massa bilder. Sedan vill kunden att vi ska göra de engelska böckerna, på svenska. Ett annat exempel, som stack ut, var en farbror som kom in med en skokartong full med tidningsurklipp, negativ och gamla disketter. Det blev en bok av det med, men på ett annat sätt. Man kan säga att vi lägger pussel på olika sätt men som ger samma sorts resultat – en färdig bok, säger Anna-Maria Nordström.

Efter att ha börjat helt själv kunde hon senare anställa ett par personer men numera är upplägget ett annat.
– Det är som en frisersalong, de andra i lokalen är egna företagare som hyr en plats hos mig. Sedan jobbar vi tillsammans, med intern fakturering. Det fungerar jättebra och det här upplägget gör att vi hittar nya samarbeten, säger Anna-Maria Nordström.
Har du några tips till unga tjejer och killar som funderar på att bli egen företagare?
– Utbilda dig brett, så att man får prova och se olika saker och inte specialiserar sig för mycket. Företagsekonomi är viktigt, det kommer man alltid att behöva på något sätt. Och mycket handlar om att våga. Så våga tro på dig själv. Och fokusera på det som du är bra på, samtidigt som du tar hjälp med annat. I mitt fall tar jag hjälp med bokföringen. Jag anlitar någon som är bättre på det, det är absolut värt det. Jag gör mycket hellre så än att sitta och kämpa med något själv, som kanske ändå blir fel i slutändan. Att göra tråkiga saker tar död på inspirationen.

Två exempel på vilka uppdrag som Formspråk kan få. “Vi kan få tre engelska böcker, en lååång wordfil med boktexten översatt till svenska och så en massa bilder. Sedan vill kunden att vi ska göra de engelska böckerna, på svenska. Ett annat exempel var en farbror som kom in med en skokartong full med tidningsurklipp, negativ och gamla disketter. Det blev en bok av det med, men på ett annat sätt”, säger Anna-Maria som har kvar en skokartong (men med annat material) på jobbet för att illustrera den något udda beställningen av kunden.

Vad är utmaningarna och det bästa med att vara företagare?
– Utmaningarna är att man måste våga rida ut vågorna som kommer, det går alltid upp och ner. Vissa månader har man lön och andra inte. Samtidigt har jag inget mål att bli miljonär, jag vill själv kunna bestämma över min tid. Jobbet är en så stor del av ens liv att man måste ha roligt och trivas med sitt jobb, betonar Anna-Maria Nordström.

Anna-Maria Nordström vid en hylla med flera av de böcker som Formspråk i Dalarna har jobbat med.

Anna-Maria är gift och har två söner
Namn: Anna-Maria Nordström.
Ålder: Nyss fyllda 51.
Bor: I Örängarna utanför Hedemora sedan 21 år. Är född och uppvuxen i Djupdalen i Stora Skedvi.
Yrke: Projektledare inom grafisk formgivning.
Familj: Gift med Joakim. Vi har två söner, Gabriel, 20 år, och André, 15 år.
Intressen: Jag drejar mycket och är lite hobbykeramiker. Det är väldigt avslappnande. Sedan är jag en föreningsmänniska och är bland annat engagerad i näringslivsfrågor. Jag brinner verkligen för föreningslivet.
Kuriosa: Var tidigare aktiv inom Företagarna i Hedemora. Är sedan något år tillbaka ordförande i återuppståndna Företagarna i Säters kommun.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS