Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Tiomila. Orientering
Stora Tunas herrar och damer jublar efter historiska segrarna i Tiomila. Löparna i lagen var, överst från vänster: Anton Forsberg, Joakim Svensk, Henrik Petrisi, Ville Johansson. Mellanraden: Emil Svensk, Viktor Svensk, Henrik Johannesson, Jesper Svensk, Olle Kalered. Nedre raden från vänster: Tove Alexandersson, Marie Olaussen, Magdalena Olsson, Erica Edman, Anna Mårsell.
Foto: Markus Lang

Stora Tuna OK firade succéhelgen

BORLÄNGE. Stora Tuna OK är världens bästa orienteringsklubb. Förra helgen vann föreningen både herr- och damtävlingarna i klassikern Tiomila. Samtidigt inser Per-Olof Svensk, ansvarig för klubbens elitverksamhet, hur viktigt det är att fortsätta bygga för framtiden. – Hur det går beror på hur vi kan fylla på själva med löpare och hur attraktivt det blir att bo och verka i regionen, säger han.

Det som förra helgen hände i Nynäshamn blev historiskt på flera olika sätt.
Det är 43 år sedan samma svenska klubb lyckades vinna både dam- och herrtävlingen i Tiomila.
Det är 60 år sedan Stora Tunas herrar senast vann Tiomila.
Det är 51 år sedan ett herrlag från Dalarna (Ludvika OK) vann herrtävlingen.
Detta var femte gången som Stora Tuna vann damtävlingen. Det har ingen annan klubb lyckats med.

Per-Olof Svensk berättar att ingen av löparna kände någon historisk press inför tävlingarna. Men när segern var klar upplevde många historiens vingslag: Per-Olof Svensk minns kommentaren från avslutaren i laget:
– Emil (Svensk) sa bland annat: ”Hoppas vi lyckades få dem som var med för 60 år sedan sömnlösa i natt”.
Segrarna i Nynäshamn var resultatet av flera års arbete. Stommen i både herr- och damlagen är skolade i klubben eller bor och verkar i Falun-Borlänge-regionen.
Stora Tuna har också haft ett bra damlag länge. Det visar bland annat tidigare segrar i Tiomila.

Herrarnas nuvarande elitsatsning inleddes för sex år sedan. Då avgjordes Tiomila på samma arena och flera av löparna i nuvarande segerlaget, gjorde det året debut för Stora Tuna i Tiomila. Sedan dess har Stora Tunas herrar vunnit det mesta, utom Tiomila. Men nu skedde det.
Per-Olof Svensk poängterar att en av grunderna för framgångarna är ledarna. Och i Stora Tuna finns ett stort intresse att bli elitledare. I samband med förra helgens Tiomila hade Stora Tuna tolv ledare på plats.
– Under åren har flera andra klubbar noterat vilken organisation vi har kring löparna. Det är vi stolta över samtidigt som det är en framgångsfaktor att erbjuda löparna det stödet, säger Per-Olof Svensk.

På tisdagen träffades hela klubben, ung som gammal, elit som motionär, i Stora Tunas klubbstuga för att fira segrarna.
På onsdagen började arbetet mot nya mål. I samband med det uppstår också frågan hur Stora Tuna rustar för framtiden?
– Vi kan gå på de vi har i fyra till fem år till. Sedan måste det till fler nya löpare, säger Per-Olof Svensk och poängterar vikten av att föreningen själv gör grundjobbet för att fortsätta vara en av världens mest spännande orienteringsklubbar.
– Allt beror på hur attraktivt det blir för andra orienterare att komma hit och bo och verka i regionen. Då kräver det också att vi har en bra verksamhet och har en kärna själv. Annars är det ingen som vill komma till Stora Tuna, menar Per-Olof Svensk.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!