Anette Andersson insåg att hon behövde välja om hon skulle lägga ner klädintresset eller växla upp och satsa helt på det. “Sedan fick jag chansen att köpa den här lokalen”, säger Anette. Hennes bästa tips till ungdomar som vill bli företagare är att hitta ett bollplank att diskutera saker med.
Foto: Pär Sönnert

Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

HEDEMORA Anette Andersson har drivit klädaffären Duvan på Åsgatan i centrala Hedemora sedan 1998. Efter många år som egen företagare har hon många råd att ge till unga tjejer – och killar – som vill bli företagare. “Det är värdefullt att ha ett bollplank att diskutera saker med”, säger Anette.

I slutet av mars firade Duvan sitt 25-årsjubileum med en stor fest i Folkets Park i Hedemora. Klädaffären har drivits av Anette Andersson sedan 1998.
– När jag var barnledig på 1990-talet så började jag sy kläder åt andra. 1994 startade jag en enskild firma som hette Lilla Duvan. Detta eftersom Svempa, min dåvarande sambo – som jag numera är gift med – kallade mig för Lilla Duvan. Sedan kändes det naturligt att byta namn till ”bara” Duvan när jag ”levlade upp” och tog över klädaffären 1998, berättar Anette.

Hon sydde även bal- och brudklänningar som hon hyrde ut.
– Efterfrågan blev så stor att jag behövde välja om jag skulle lägga ner klädintresset eller växla upp och satsa helt på det. Sedan fick jag chansen att köpa den här lokalen, berättar Anette Andersson.

 

Anette Andersson började med att sy och hyra ut bal- och brudklänningar. Den biten fick hon dock lägga ner då klädaffären tod för mycket tid. “Men det ringer fortfarande folk och frågar efter balklänningar att hyra”, berättar hon. Foto: Pär Sönnert

I den aktuella lokalen har det funnits ett flertal klädbutiker sedan huset byggdes på 50-talet.
– Jag stod vid ett vägskäl. Antingen släppa det här helt eller växla upp och satsa fullt ut på det. Det gick inte att kombinera den här verksamheten med mitt vanliga jobb som grafiker längre. “Går det så går det”, tänkte jag. När det gällde företagande och butiksarbete så hade jag noll erfarenhet, men hade väl entreprenörsandan och servicekänslan i mig. Och det övervann bristen på erfarenhet, den kommer med tiden, säger hon.

Har du några råd till unga tjejer – eller killar – som vill bli företagare?
– Man måste vara beredd på mycket hårt slit, skrattar Anette och fortsätter:
– Tänk också på att det inte är nödvändigt med någon särskild bakgrund. För min del så räckte ett genuint intresse och att jag fick chansen att köpa den här lokalen och så körde jag i gång. Med mycket hjälp av en stöttande familj förstås. Ett konkret tips är att försöka skaffa en mentor, som man kan lära sig saker av.

Själv hade hon flera erfarna företagare i sin närhet.
– Som till exempel min väninna Maria Gullersbo som drivit flera företag i Hedemora och även Ann-Marie Forssell, som drev butiken Barngarderoben (nuvarande Krusidull) vid den tiden då jag startade Duvan. Det var viktigt för mig, man behöver ha bollplank att diskutera saker med, säger Anette Andersson.

Det har gått 25 år sedan Anette Andersson slog upp dörrarna till Duvan. “Jag fick chansen att köpa den här lokalen och då gjorde jag det, i väntan på att jag skulle komma på vad jag skulle bli när jag blev stor. Och nu kan man kanske säga att jag har blivit stor då”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Hon tipsar även om vikten av att ha ett stort nätverk. Och om man får möjlighet att anställa personal – välj dem med stor omsorg.
– Erfarenhet från yrket är så klart bra, men att de har rätt inställning och personlighet är viktigare. Här lägger vi mycket energi på bemötande och service, det tror jag är en förklaring till att vi fortfarande finns kvar, trots konkurrensen från näthandeln, säger Anette Andersson.

Anette Andersson
Ålder: 57
Yrke: Egen företagare, har drivit företag sedan 1994
Bor: I Dala-Husby
Familj: Man och två barn
Intressen: Körsång, resor och husrenovering

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 34, 2023.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS