Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Alva och Vilma Nordmark driver "Kroppen och jag" i Hedemora och Linghed.
Hedemorasystrarna Alva och Vilma Nordmark öppnade sin mottagning “Kroppen och jag” i Hedemora i somras. Nyligen expanderade de även till Linghed, utanför Falun, där Vilmla är bosatt. “Vi hade ett helt annat namn på företaget först men så var vi tvungna att fylla i något och då kom det bara till oss med ´Kroppen och jag´. Vi fick även till en bra logga med ett skelett. Och så har vi fått tag i ett undervisningsskelett, som vi har döpt till Benjamin,. Vi kan använda honom i behandlingarna och visa på honom”, säger Alva och Vilma Nordmark.
Foto: Pär Sönnert

Systrarna vågade satsa – och har redan utökat: “Är en lyx att jobba ihop”

HEDEMORA. Lokalt i:s artikelserie om kvinnliga företagare i Hedemora lyfter denna gång fram två företagare. Närmare bestämt systrarna Alva och Vilma Nordmark som i somras gjorde slag i saken och öppnade mottagningen “Kroppen och Jag” i Hedemora – och nyligen även öppnade en filial i Linghed utanför Falun. “Det har gått bättre än vad vi vågade hoppas på”, säger Vilma Nordmark.

Systrarna Nordmark tar emot Lokalt i:s utsände i sin lokal, belägen i Hårlogicitys lokaler på Åsgatan mitt i centrala Hedemora. I juni slog de upp dörrarna för mottagningen.
– Lillan Källström, som har Hårlogicity, har faktiskt tjatat på oss och tipsat om att hon hade en ledig källarlokal som skulle passa bra för oss. Hon har hållit den åt oss och väntat in oss, så att vi skulle bli klara med vår utbildning, berättar Vilma Nordmark.

Men vi backar bandet något. Egentligen hade systrarna inte alls tänkt att jobba tillsammans, eller ens utbilda sig till samma sak. Men så blev det. Båda systrarna har tränat på hög nivå, Alva har spelat innebandy på elitnivå och har bland annat två SM-silver med Kais Mora, och Vilma har ägnat sig åt crossfit.
– Men vi har haft stora skadebekymmer båda två. För min del upptäcktes det att jag hade en medfödd skada som ledde till att jag tvingades avbryta min elitsatsning inom innebandyn. Det var så jag blev intresserad av detta, hur kroppen fungerar, berättar Alva Nordmark.
– Vi har skadeproblemen gemensamt. Man blir så irriterad när man har ont i kroppen, tillägger Vilma.

Alva och Vilma Nordmark driver "Kroppen och jag" i Hedemora och Linghed.
Lokalt i:s artikelserie om kvinnliga företagare i Hedemora lyfter denna gång fram två företagare. Närmare bestämt systrarna Alva och Vilma Nordmark som i somras gjorde slag i saken och öppnade mottagningen “Kroppen och Jag” i Hedemora – och nyligen även öppnade en filial i Linghed utanför Falun. Foto: Pär Sönnert

Alva läste barn- och fritidsprogrammet i Falun, kombinerat med elitsatsningen i innebandy, och har sedan jobbat på förskolor i Hedemora. Vilma utbildade sig först till plattsättare.
– Jag var ute och gjorde många badrum men trivdes inte med det. Sedan hamnade jag på Haglöfs centrallager i Avesta, berättar Vilma.

Alva hittade en utbildning till medicinsk massageterapeut på Bergqvist massage och friskvård i Linköping.
– Jag sökte men så skulle jag opereras för min medfödda skada i samma veva, så det blev inte av, berättar hon.
– Och så hittade jag samma utbildning året efter och sökte, säger Vilma.
– Och då kände jag att jag ju måste söka på nytt, fyller Alva i.

Systrarna kom in – som det första syskonparet någonsin som gått samma klass på utbildningen.
– Det blev varannan vecka på plats, teori varvat med praktik, och varannan vecka med teoretiska studier hemma. Det blev två tuffa år. Om vi inte hade kunnat stötta och peppa varandra så tror jag att vi hade hoppat av, säger Alva Nordmark.

I julas var de klara med studierna – men redan i somras öppnade de mottagningen “Kroppen och jag”.
– Då hade vi “bara” examensarbetet kvar så vi ville testa att öppna och jobba, parallellt med de avslutande studierna, säger Vilma.
– Visst var vi osäkra på om vi skulle ha råd att öppna direkt men vi insåg att det är det här vi vill göra så då vågade vi chansa. Vi visste att det skulle bli tufft, säger Alva.
– Men det har gått bättre än vad vi vågade hoppas på. Förfrågningarna bara fortsätter att komma in, det finns en efterfrågan på detta, säger Vilma.

Alva och Vilma Nordmark driver "Kroppen och jag" i Hedemora och Linghed.
Alva och Vilma visar upp mottagningsrummet i Hedemora. “Det är lyx att kunna jobba ihop. Vi känner ju varandra så bra att vi kan utvecklas tillsammans”, säger Alva. Foto: Pär Sönnert

Vad är det ni gör?
– Medicinsk massageterapi. Alla sorters undersökningar utom att knäcka, kan man säga. Då får man gå till en naprapat. Vi har precis börjat med pollenallergibehandling med laser. Jag har själv enorma problem med pollen och kan knappt vara ute på våren. Jag har provat detta nu och det är som natt och dag. Vi vill gärna ta den här tekniken till Dalarna, säger Vilma.
– Kunderna får fylla i en hälsodeklaration innan de kommer hit och så testar vi olika saker för att se var problemet sitter någonstans. Det blir många tennisarmar och ryggskott, säger Alva.

Hur är det att vara företagare tillsammans med syrran, håller ni sams?
– Det är lyx att kunna jobba ihop. Vi känner ju varandra så bra att vi kan utvecklas tillsammans, säger Alva.
– Men vi håller inte alltid sams… erkänner Vilma.

Kunderna har hittat till mottagningen från bland annat Falun, Borlänge, Sala och Avesta.
– De kommer för vår behandling med Lotorpsmetoden, mot astma, eller för vår nisch på fibromyalgi. En av våra kunder var väldigt tacksam och hade saknat detta här i Hedemora, säger Vilma.

Bara ett par dagar efter att intervjun gjordes skulle systrarna expandera och öppna en filial i Linghed, utanför Falun.
– Jag träffade kärleken och flyttade till Linghed för ett år sedan och såg då frisersalongen “Esters Klippstuga”. Där ville jag öppna en filial när ägaren skulle gå i pension. Sedan gick hon i pension i somras, när vi precis hade startat upp. Det var ju alldeles för tidigt men när vi insåg att det gick bra från start här i Hedemora så vågade vi satsa. Jag kommer att ha 200 meter till jobbet, det blir helt perfekt, säger Vilma Nordmark.
– Folk har knackat på när vi har varit i lokalen i Linghed och renoverat. De har hejat och önskat oss lycka till, säger Alva Nordmark.

Alva och Vilma Nordmark driver "Kroppen och jag" i Hedemora och Linghed.
I juni öppnade Alva och Vilma Nordmark sin mottagning, i Hårlogicitys källarlokalpå Åsgatan mitt i centrala Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Att kunna styra över sin tid och sin arbetsdag. Att man kan jobba när man vill. Det är häftigt att vi kan jobba med vår dröm, säger Vilma.
– Ja, att få göra det man brinner för och att vi kan lägga upp allt på vårt sätt. Vi får energi av kundbesöken, säger Alva.

Och vilka är de största utmaningarna?
– Att vi får ta mycket ansvar direkt. Vi är våra egna chefer, på gott och ont. Detta är ju första gången som vi är företagare men vi har många i vår närhet som vi kan be om tips och råd, säger Alva.
– Det svåraste är nog att våga säga nej när vi är fullbokade, att vi kan sätta gränser. Om jag vill vara ledig så måste jag kunna stå på mig och inte boka in någon då. Vi ska trots allt jobba länge och vi ska hålla i längden, säger Vilma.
– Man måste våga chansa och då kunna ge det 100 procent, annars blir det bara något halvdant, säger Alva.
– Och jag har alltid haft inställningen att det alltid finns något annat att göra om detta inte skulle fungera, säger Vilma.

Har ni några tips och råd till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Tänk på att det aldrig är för sent att utbilda sig och skola om sig. Vilma började ju som plattsättare. Våga lita på din idé och se till att tänka över allt ordentligt innan du sätter i gång, säger Alva.
– Tro på din idé och våga följa din dröm. Det kan vara svårt när man är ung och saknar både livserfarenhet och pengar så man kanske måste sikta in sig på att jobba upp en ekonomisk buffert först, säger Vilma.

Vilma Nordmark
Systrarna har redan öppnat en filial i Linghed, utanför Falun. “Jag träffade kärleken och flyttade till Linghed för ett år sedan och såg då frisersalongen ´Esters Klippstuga´. Där ville jag öppna en filial när ägaren skulle gå i pension. Men sedan gick hon i pension redab i somras, när vi precis hade startat upp i Hedemora. Det var ju alldeles för tidigt men när vi insåg att det gick bra från start här i Hedemora så vågade vi satsa”, säger Vilma Nordmark. Foto: Pär Sönnert

Vilma Nordmark
Ålder: 23 år.
Bor: I Linghed, utanför Falun. Uppvuxen i Hedemora.
Yrke: Medicinsk massageterapeut och personlig tränare.
Familj: Sambon Jacob och bonusdottern Hilma.
Intressen: Träning, främst styrketräning, samt att vara ute i naturen. Och så gillar jag att fika.

Alva Nordmark
Alva Nordmark har spelat innebandy på elitnivå och har bland annat två SM-silver med Kais Mora. “Men det upptäcktes att jag hade en medfödd skada som gjorde att jag tvingades avbryta min elitsatsning inom innebandyn. Det var så jag blev intresserad av detta, hur kroppen fungerar”, berättar Alva. Foto: Pär Sönnert

Alva Nordmark
Ålder: 25 år.
Bor: I Hedemora.
Yrke: Medicinsk massageterapeut och personlig tränare.
Familj: Sambon Martin.
Intressen: Träning, främst innebandy – numera på hobbynivå – jag spelar i IBK Hedemora Borg, och sedan har vi ett taktält till bilen som vi åker runt och campar med.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård: Hemvändaren Susanne gillar det lägre tempot: “Vi hinner ha en vettig fritid”

Ylva Lundkvist Fridh, Mikrofonden: Ylva vill slå ett slag för kooperativa företag: “Kan nog locka ungdomar”

Malin Hedlund, Säters Snickerifabrik: Framtiden var tidigt utstakad för Malin: “Lekte kontor hemma när jag var liten”

Malin Olenius, Wienerkonditoriet: Malin blev konditoriägare av en ren slump: “Kondiset är mitt andra hem”

Jenny Åkerblom, Hälsokraft: Dubbla flyttar väntar för jubilaren Jenny: “Älskar verkligen mitt jobb”

Cecilia Kyllinge, Kyllinge Nöje: Mångsysslaren Cecilia hittade hem i musiken: “Uppskattar friheten”

Camilla Carlgren Berg, Paloma: Camilla återvände till hemkommunen – firar nu 20 år som företagare

Ellinor Anger, Blomsterstugan: Dubbla jubileum för Ellinor Anger: “Satsa på något som ni verkligen brinner för”

Anette Kallin, Omvårdnad i Skönvik: Anette sadlade om flera gånger innan hon hittade hem: “En ovanlig resa”

Sofia Samuelsson, Trafikcenter: Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Det var min grej”

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,318328"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS