Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
När hennes fotvårdssalong i Enebyberg brann ner till grunden stod Susanne Hagberg med en kalender fulltecknad med inbokade kunder samtidigt som hon blivit av med sin lokal och all utrustning. Men hon tog sig tillbaka igen och nyligen öppnade hon mottagning i Hälsokrafts nya lokaler i Hedemora. “Min kundkrets från Stockholm är helt fantastiska. De åker hit, och sover över på Stadshotellet, för att kunna fortsätta med sina behandlingar hos mig”, säger Susanne som har flyttat hem till södra Dalarna igen efter 30 år på vift i London, Stockholm och Rhodos.
Foto: Pär Sönnert

Hemvändaren Susanne gillar det lägre tempot: “Vi hinner ha en vettig fritid”

HEDEMORA/FÄGGEBY. När hennes fotvårdssalong i Enebyberg brann ner till grunden stod Susanne Hagberg med en kalender fulltecknad med inbokade kundtider. Men hon tog sig tillbaka igen och nyligen öppnade hon mottagning i Hälsokrafts nya lokaler i Hedemora. “Min kundkrets från Stockholm är fantastiska. De åker hit, och sover över på Stadshotellet, för att kunna fortsätta med sina behandlingar hos mig”, säger Susanne som har flyttat hem till södra Dalarna igen efter nästan 30 år som har tillbringats i London, på Rhodos samt i Stockholm.

Susanne Hagberg växte upp i Fäggeby, i Säters kommun. Efter skolgång på Fäggeby skola och Klockarskolan i Säter började hon läsa EHS (ekonomi, humanism och samhällsvetenskap) på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora.
– Tanken var att jag skulle välja ekonomisk inriktning andra året men så sommarjobbade jag inom hemtjänsten och insåg att det var roligare att jobba och tjäna pengar. Därför läste jag sista året på social linje, som var tvåårigt, för att få slutbetyget så snabbt som möjligt och kunna börja jobba, berättar Susanne.

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
När Hälsokraft flyttade till nya lokaler på Åsgatan i centrala Hedemora i november 2023 flyttade Susanne Hagberg in i ett av rummen där hon hyr in sig. “Jag känner Jenny sedan tidigare och hon frågade om jag inte skulle hyra in mig här”, säger Susanne. Jenny heter Åkerblom i efternamn, äger Hälsokraft i Hedemora och har själv porträtterats i den här artikelserien där Lokalt i Hedemora/Säter porträtterar och lyfter fram kvinnligt företagare i Hedemora kommun. Foto: Pär Sönnert

Förutom hemtjänsten jobbade Susanne inom demensvården på Björken i Långshyttan innan hon blev aupair i London.
– Sedan läste jag upp mina betyg på Komvux och flyttade till Stockholm där jag fick jobb som värmekontorist på Norsk Hydro. Men jag insåg att det inte var det jag ville göra resten av livet och jag hoppade på ett jobb inom timeshare på Kreta, där jag var kontaktperson för personer som ägde andelslägenheter och ville spara och byta “sina” veckor. Företagets huvudkontor fanns på Rhodos så jag flyttade dit och bytte sedan jobb på ön ett par gånger. Bland annat var jag croupier på casinot i tre år, men alla nattskift slet på kroppen, berättar Susanne.

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
Efter ett besök i en väninnas salong på Rhodos fastnade Susanne Hagberg för fotvård. “Efter besöket i salongen sökte jag mig till Axelsons Fotvårdsskola”, berättar hon. Fot(!)not: Fötterna på bilden tillhör Susannes kollega Matilda Bergling, som även hon jobbar i Hälsokrafts lokaler i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

En dag följde Susanne med sin väninna Jessica, som precis hade utbildat sig till fotterapeut, till hennes salong och där fick Susanne prova att göra en fotbehandling.
– Det tog jättelång tid för mig men det var jättekul. Där såddes nog det första fröet. Jag har alltid varit intresserad av kroppen, och hade haft planer på att bli massör, så efter besöket i Jessicas salong sökte jag mig till Axelsons Fotvårdsskola och när jag kom in flyttade jag tillbaka till Stockholm.

När studierna på Axelsons var avklarade var tanken att Susanne skulle återvända till Rhodos och jobba tillsammans med Jessica i hennes salong.
– Fast då ringde de från Axelsons och ville ha in mig som lärarassistent. Jag nappade och blev kvar på skolan ett par år till. Sedan fick jag chansen att ta över en salong i Enebyberg, norr om Stockholm. Det gick riktigt bra och jag hade en stor kundkrets.

Men då kom ett rejält bakslag. En brand i lägenheten ovanför salongen spred sig och hela fastigheten totalförstördes.
– Huset var övertänt på nolltid. Allt försvann och där stod jag med en helt fullbokad kundkalender. Det var riktigt tungt. Som tur var hörde en kollega av sig. Hon hade en salong i centrala Stockholm och jag kunde hyra ett rum där. Så min trogna kundkrets började åka in till city för att fortsätta gå hos mig.

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
Susanne är medicinsk fotterapeut och älskar att jobba med fötter. “Det är så brett, det finns så mycket man kan göra med fötter. Dessutom börjar fler och fler inse att det är viktigt att sköta om sina fötter”, säger Susanne som i höstas flyttade hem till södra Dalarna efter nästan 30 år på vift i bland annat London, Stockholm och Rhodos. Foto: Pär Sönnert

Trots att Susanne senare kunde återvända till Enebyberg, till en salong tvärs över torget från den nedbrunna lokalen, så var det inte riktigt samma sak längre. Dessutom hade hon börjat fundera på att flytta hem till södra Dalarna igen.
– Mamma och min bror bor i Hedemora och pappa bor kvar i Fäggeby. Dessutom kände jag Jenny, som äger Hälsokraft i Hedemora, sedan tidigare och hon frågade om jag inte skulle hyra in mig hos henne när Hälsokraft skulle byta lokal. Jag och min son åkte upp hit och hälsade på familjen nästan varje helg, så jag fick fundera på om jag vågade ta steget eller inte, berättar Susanne Hagberg.
(Jenny heter Åkerblom i efternamn och har själv porträtterats i Lokalt i:s artikelserie om kvinnliga företagare i Hedemora, red:s anm.)

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
Hemvändaren Susanne Hagberg trivs med att ha återvänt till 0225-land. “Jag gillar Hedemora, det är en liten vacker stad som inte alls har dött ut. Och det är så mycket lugnare här i Hedemora än i Stockholm. Tempot är lägre och vi hinner ha en vettig fritid efter att min arbetsdag och Tims skoldag är slut”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Susanne kom fram till att hon vågade chansa och i höstas gick flyttlasset till Norshyttan, utanför Hedemora.
– Jag har ju inte bott här uppe sedan 1995… Jag gillar Hedemora, det är en liten vacker stad som inte alls har dött ut. Och det är så mycket lugnare här i Hedemora än i Stockholm. Tempot är lägre och vi hinner ha en vettig fritid efter att min arbetsdag och Tims skoldag är slut.

Fast då fick du väl börja från noll här i Hedemora, med kunderna?
– Nja… Min kundkrets från Stockholm är helt fantastiska, de åker hit för att kunna fortsätta med sina behandlingar hos mig! Vissa av dem åker upp, går hos mig och så tar de en fika eller en lunch, tittar lite på stan och åker hem igen. Andra sover över på Stadshotellet. Det är ju helt otroligt, att de på så sätt även gynnar andra företag här i Hedemora. Sakta men säkert försöker jag etablera mig här. Det finns ju flera andra som jobbar med fotvård i stan och det är lite som med en frisör som man är nöjd med, man byter sällan, säger Susanne Hagberg.

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
Sakta men säkert försöker Susanne Hagberg etablera sig i Hedemora. “Det finns ju flera andra som jobbar med fotvård i stan och det är lite som med en frisör som man är nöjd med, man byter sällan”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Jag gillar kundmötena och att man själv styr mycket av sin tid. Sedan kanske man jobbar fler timmar i veckan än den som är anställd men jag kan inte tänka mig att göra något annat. Det här är det roligaste jobbet jag har haft, och då har jag, som du hör, provat på en hel del olika jobb. Det finns så otroligt mycket man kan göra kring fötter och fler och fler har insett att det är rätt viktigt att sköta om sina fötter.

Och vilka är de största utmaningarna?
– Att få det att gå runt ekonomiskt. Det är ju det absolut viktigaste. Därför tvekade jag länge innan jag flyttade hit, eftersom jag skulle lämna min stora kundkrets som jag hade jobbat upp. Men de följde ju lyckligtvis med hit, vilket jag är väldigt ödmjuk över. I mitt yrke finns det inte så många vidareutbildningar, så det är upp till mig själv att försöka hänga med och hålla mig à jour.

Har du något tips och råd till unga tjejer och killar som funderar på att bli företagare?
– Det är alltid bra att gå en kurs i egenföretagande och ekonomi. Om du har något som du verkligen brinner för, våga satsa på det! Samtidigt måste man vara inställd på att det tar lång tid. Räkna med att ge det ett par år i alla fall. Så ha tålamod och prova dig fram, testa olika vägar och våga testa din idé! Nu när jag har flyttat hem ser jag massor av småföretagare här i Hedemora som vågar satsa och det känns så kul att se det, säger Susanne Hagberg.

Susanne Hagberg, SÅ Fotvård i Hedemora
Susanne Hagberg trivs i Hedemora och öser lovord över sin nyblivna hemkommun. “Nu när jag har flyttat hem ser jag massor av småföretagare här i Hedemora som vågar satsa och det känns så kul att se det”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Susanne Hagberg
Ålder: Fyller 51 i maj.
Bor: I Norshyttan, utanför Hedemora. Är uppvuxen i Fäggeby, Stora Skedvi.
Yrke: Egen företagare, medicinsk fotterapeut.
Familj: Sonen Tim, 12 år.
Intressen: Mycket kring hälsa. Åker gärna skidor, främst utför. Sedan tar jag gärna promenader, jag gillar att vara ute och röra på mig. Och jag läser en del, ganska brett men främst engelska deckare samt böcker eller magasin om hälsa.
Kuriosa: Så här förklarar Susanne företagsnamnet SÅ Fotvård: “Jag heter Åsa i mellannamn så jag tog initialerna när jag bildade företaget och sedan har namnet blivit kvar”.

 

Här finns de övriga delarna som hittills har publicerats i Lokalt i:s artikelserie där vi lyfter fram kvinnliga företagare i Hedemora kommun:

Ylva Lundkvist Fridh, Mikrofonden: Ylva vill slå ett slag för kooperativa företag: “Kan nog locka ungdomar”

Malin Hedlund, Säters Snickerifabrik: Framtiden var tidigt utstakad för Malin: “Lekte kontor hemma när jag var liten”

Malin Olenius, Wienerkonditoriet: Malin blev konditoriägare av en ren slump: “Kondiset är mitt andra hem”

Jenny Åkerblom, Hälsokraft: Dubbla flyttar väntar för jubilaren Jenny: “Älskar verkligen mitt jobb”

Cecilia Kyllinge, Kyllinge Nöje: Mångsysslaren Cecilia hittade hem i musiken: “Uppskattar friheten”

Camilla Carlgren Berg, Paloma: Camilla återvände till hemkommunen – firar nu 20 år som företagare

Ellinor Anger, Blomsterstugan: Dubbla jubileum för Ellinor Anger: “Satsa på något som ni verkligen brinner för”

Anette Kallin, Omvårdnad i Skönvik: Anette sadlade om flera gånger innan hon hittade hem: “En ovanlig resa”

Sofia Samuelsson, Trafikcenter: Sofia är fjärde generationens trafiklärare i släkten: “Det var min grej”

Annette Soth Stoltz, Skrået: Annette blev sotare – trots pappa Alfs önskan: “Har mitt yrke som intresse”

Anette Andersson, Duvan: Företagaren Anette tipsar unga om vikten att ha en mentor: “Värdefullt”

Natalia Martinsson, Killmonday Games: Hobbyn blev Natalias yrke: “Vill själv kunna styra över det konstnärliga”

Anna-Maria Nordström, Formspråk Dalarna: Hon ledsnade och startade eget: ”Vill själv kunna bestämma”

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,414665"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS