ANNONS

Säterbördige fotbollsdomaren Glenn Nyberg, numera boende i Borlänge, vet ännu inte när han kan döma sin första allsvenska match för säsongen. Matcherna har skjutits upp på grund av coronaviruset. “Man vet ju inte alls vart det här tar vägen någonstans. Det blir en längre försäsong, helt enkelt. Men å andra sidan så får jag därmed även mer tid för familjen”, säger Glenn Nyberg.
Foto: Pär Sönnert

Så laddar årets fotbollsdomare – lång försäsong för Glenn Nyberg

SÄTER/BORLÄNGE I höstas utsågs Säterbördige fotbollsdomaren Glenn Nyberg till Årets domare i Allsvenskan. 2020 lär det dock dröja innan han får döma några allsvenska matcher.

Vi träffas på Almas Café i centrala Borlänge. Glenn Nyberg sträcker fram armbågen för en hälsning, i dessa coronatider.
– Så här hälsade man i Tyskland, säger han.

Bara ett par dagar tidigare, den 12 mars, var Glenn fjärdedomare i Europa League-åttondelsfinalen mellan Eintracht Frankfurt och Basel. En match som, på grund av coronaviruset, spelades utan publik och som var en av de sista matcher som spelades i den europeiska toppfotbollen innan säsongen sattes på paus.

– Det var lite speciellt med en match inför tomma läktare, säger Glenn som efter hemkomsten fick veta att elitfotbollen i större delar av Europa skulle pausas i den rådande situationen med coronaviruset.
– Jag är toppad och startklar inför säsongen. Om det skjuts upp så får jag helt enkelt fortsätta försäsongen, säger han.

Hur ser försäsongen, eller dagarna utan matcher att döma, ut för en elitdomare?
– Det står i mitt kontrakt att jag ska hålla domarkurser och utbildningar när det inte är säsong, men det är ju inte aktuellt just nu. Annars är det mycket träning, med fokus på löpning och kondition. Jag ska jobba förebyggande och hålla mig frisk och skadefri. Egentligen borde jag fokusera på att bli starkare men det är så tråkigt med styrketräning. Jag är dålig på det, så jag fokuserar hellre på det jag är bra på, nämligen löpningen.

Att fokusera på sina styrkor är hela hans domarfilosofi.
– Det finns ingen domarstil som är bättre än någon annan. Man måste använda sina styrkor. Jag är bra på att springa, på att snacka med spelarna och har en bra spelförståelse. Andra har ett bättre kroppsspråk. Sedan gäller det att vara mentalt stark då både spelare och publik hela tiden försöker påverka en för att vinna fördelar åt sitt lag. Om man börjar tveka så blir det inte så bra, säger Glenn.

 

Glenn Nybergs styrkor som fotbollsdomare är, enligt honom själv, att han är bra på att springa, på att snacka med spelarna och har en bra spelförståelse.

 

I höstas mottog han pris på Fotbollsgalan som Årets domare.

– Det var första gången som jag fick det priset. Fyra år i rad har spelarna röstat fram mig som Årets domare i Allsvenskan. Det känns surrealistiskt. Sedan har man bättre och sämre matcher, det är inte alltid som jag känner mig som den bäste domaren, säger Glenn Nyberg.

Du var svår att få tag i, för att boka in intervjun. Är det självvalt att du inte finns på sociala medier eller har ditt telefonnummer offentligt?
– Ja, det är självvalt. Vi domare har inte fått några direktiv kring det utan får göra som vi själva vill. Sedan jag kom upp i eliten så har jag inte fått ett enda elakt sms eller samtal efter en match. Det känns skönt.

Någon dag efter att intervjun gjordes kom beskedet från Svenska Fotbollförbundet att säsongsstarten elitfotbollen i Sverige skjuts upp, minst till juni månad. När säsongen väl kommer i gång så blir det Glenn Nybergs sjunde på högsta nivån.
– 2013 gjorde jag en match i Allsvenskan. Året efter skulle jag varva mellan Allsvenskan och Superettan men en kollega blev skadad och det öppnade för fler matcher i Allsvenskan för mig. Vi är elva domare som dömer i Allsvenskan i dagsläget och vi är både kollegor och polare. Vi har en chattgrupp där vi håller kontakten.

Hur har elitfotbollen förändrats sedan du dömde din första allsvenska match 2013?
– Det är ett tuffare klimat i Allsvenskan i dag. Själva spelet har inte blivit tuffare, men allt runt omkring. Det är en hajp kring Allsvenskan, vilket är positivt, men det innebär även att vi har mer säkerhetssnack inför matcherna där vi diskuterar olika scenarion som kan inträffa under matchen. Det känns lite tråkigt, det är tid som jag hellre hade lagt på att förbereda mig på att döma.
– Sedan tycker jag att det, från fansens sida, har gått mer mot att fokusera på att hata sina motståndare än att stötta och älska sitt eget lag. Det är lite tråkigt.

 

“Det är ett tuffare klimat i Allsvenskan i dag. Själva spelet har inte blivit tuffare, men allt runt omkring”, tycker Glenn Nyberg.

Nästa steg i karriären är att döma mer internationella matcher.
– Jag har dömt EM-kval i Bosnien-Hercegovina och Europa League-kval och siktar nu på att döma gruppspelsmatcher i Europa League. Sedan är det klart att man drömmer om att få döma matcher i EM och VM, det är ju det allra högsta som finns.

Vi skiljs åt på Sveatorget, med ännu en armbågshälsning. För Glenn väntar nu en period av ovisshet över när säsongen kan dra i gång.
– Man vet ju inte alls vart det här tar vägen någonstans. Det blir en längre försäsong, helt enkelt. Men å andra sidan så får jag därmed även mer tid för familjen, säger Glenn Nyberg.

Glenn Nyberg om…

…sina tankar kring VAR (Video Assistant Referee).
– Jag ser mycket på Premier League och där används ju VAR på ett annat sätt än vad protokollet säger. De kollar minsta lilla situation och det blir offside om någon har nästippen på fel sida. VAR har gjort det tråkigare att se på fotboll. Däremot har jag själv använt det när jag har dömt i Europa och insett hur bra det är, när det används som det ska. Det blir en livlina för domaren att direkt få höra i örat att det är solklar straff. Men man kan inte göra som i Premier League och kolla varenda liten situation.

…att ha ärvt domarintresset från pappa Per-Inge, som var FIFA-domare och var assisterande domare både i Allsvenskan och ute i Europa.
– Han gick mest på linjen, vilket jag inte alls gör. Pappa är 100 procent anledningen till att jag blev domare, annars hade jag nog aldrig kommit på tanken. Jag var liksom med honom på matcherna när jag var 5, 6 år gammal och lärde mig reglerna så tidigt. Så när andra barn lärde sig att läsa så lärde jag mig hur offsideregeln fungerar. Jag och pappa pratar efter varje match jag dömer

…att ha tre syskon som också dömer fotboll.
– Brorsan Robert dömer i division 3 och går på linjen i division 1. Syrran Anna dömer i division 1 dam och andra syrran Emma dömer i division 4 dam. Så vi skulle kunna sätta ihop ett helt domarteam som heter Nyberg. Det hade ju varit lite roligt. Och då kan man ju skälla lite extra på de övriga domarna, om det är ens syskon.

…nackdelen med att döma internationellt.
– Det är mycket resor och man är borta längre perioder från familjen. Det blir rätt slitsamt med resorna och hotellövernattningarna. Ibland åker jag från Portugal vid åtta på morgonen och kommer hem till familjen i Borlänge vid elva på kvällen.

…att vara med i media.
– Det gillar jag inte alls, egentligen. Sedan är det lite skillnad på i vilket sammanhang. Om jag får en mikrofon uppstucken framför näsan direkt efter en match så är det sällan något bra som har hänt.

…varför han inte vill döma IK Brage i tävlingsmatcher.
– Vi har inga geografiska “stopp” för vilka lag vi inte får döma, utan det är upp till oss själva. Det är helt enkelt för att inte riskera att bli anklagad för att vara hemmadomare, då jag bor i Borlänge. Däremot har jag dömt Brage i träningsmatcher.

…att döma moderklubben Säters IF.
– Jag är ju från Säter och har spelat många matcher för Säters IF. Jag dömde Säter mot Husby AIK i division 4 när konstgräset på Säters IP invigdes. Det var väldigt speciellt men det var inga problem att vara neutral och fokusera på uppgiften. Det är kul att gå ner i serierna och döma matcher, det skulle jag gärna göra oftare.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 17, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS