ANNONS

Balder köper Masmästaren för cirka fem miljarder kronor. Masmästarens ledning riktar nu en rundlig bonus till sina medarbetare, och samtliga behåller sina jobb.
Foto: Sonny Jonasson

Masmästarens miljardaffär ger jättebonus till personalstyrka

FALUN/BORLÄNGE z Nyligen offentliggjordes jätteaffären där fastighetsbolaget Balder förvärvar Masmästaren för cirka 5 miljarder kronor.

Affären ger också guldglänsande ringar på vattnet för Masmästarens medarbetare.
Bonusar på hundratusentals kronor vardera.
– De har varit med på den här resan och skapat det här företaget, så detta är ett eget initiativ från ledningen för att tacka dem lite extra, berättar Mats Sonehag som är vd i Masmästaren Fastigheter AB.

Privata bolaget Masmästaren har sitt högkvarter i Falun, och förfogar över fastigheter också i Borlänge, Uppsala, Nacka samt Västerås.
I fastighetsaktörens med egna ord formulerade historik och ambition framhålls flertalet nyckelbegrepp – däribland att man ämnar främja reinvestering och att engagerat ledarskap ska ge medarbetare verktyg att ligga i framkant.
Föresatser som av allt att döma exekverats enligt plan, då vd Mats Sonehag i lika milda som klarsynta ordalag beskriver betydelsen av medarbetarnas insatser för företagets framgångar.

Och att upplevelsen framstår som ömsesidig.
– Vi brukar säga att personalen på Masmästaren aldrig slutar, de går i pension, småskrattar Sonehag ett konstaterande som tycks väl förankrat i verkligheten.
En lojalitet som nu rikligen belönas.
När Balder som bekräftat köper Masmästaren för en jättesumma om cirka 5 miljarder kronor, är sistnämndas medarbetare mottagare av tämligen rekorderligt tilltagna bonusar.
Uppgifter till Annonsbladet gör gällande att dessa är i följande storlek i förhållande till mängden år inom företaget:

  • Anställd 0-5 år: 200 000 kronor.
  • Anställd 5-10 år: 400 000 kronor.
  • Anställd längre än 10 år: 600 000 kronor.

Mats Sonehag går inte in i detalj rörande summornas storlek.
– Nej, det där är siffror som jag varken vill bekräfta eller dementera.
– Men det handlar om rejäla belopp, och jag tror de flesta avser sätta in pengarna på pensionskontot, fortsätter Mats.
Han framhåller att styrkor hos företaget skapats i symbios i samtliga led, och att en påtaglig medarbetarbonus nu därför känns ytterst rimlig att fördela.
– Dessa bonusar är inget som är grundat i skrivna avtal eller liknande, utan det här är ett beslut ledningen fattat på eget bevåg.
– Våra medarbetare har varit med på den här resan och skapat det här. Vi vill göra något för dem som ger en extra ekonomisk tillgång, förklarar Sonehag.

Foto: Ulf Palm

När Masmästaren salufördes i en form som alltså sedermera omfamnades av börsnoterade bolaget Balder, fanns enligt Sonehag också vissa givna ingångsvärden.
– Att alla våra medarbetare får fortsatta jobb var en förutsättning. Och alla blir kvar, men med Balder som hemvist.
I en kommuniké från Balder uttrycker sig fastighetsbjässens vd Erik Selin i mycket muntra tongångar över affären och nytillskottets egenskaper.
– Masmästaren är ett fantastiskt fint bolag som vi med tacksamhet välkomnar till Balder-familjen, meddelar Selin.
Balders verksamhet omfattar fastigheter i Sverige, Danmark, Norge, England, Finland. 14 lokalkontor fördelade på fem regioner i Sverige.

Rent praktiskt beskrivs förvärvet av Masmästaren anta helfigur och tillträde under första kvartalet 2021.
Masmästarens vd Mats Sonehag sammanfattar i termer som delar värdekapital med såväl glädje som tacksamhet och vemod.
– Det känns bra att vi kan göra detta och ge vår personal en välförtjänt bonus, men det känns samtidigt också sorgligt att skiljas åt. Jag hoppas att de minns oss och tiden här med glädje och värme.

Facebook

ANNONS

ANNONS