Hedemoraryttaren blir kvar som utsmyckad i Tvikstarondellen. Det står klart efter den omröstning som Hedemora kommun genomfört. Ryttaren är dock i dåligt skick och ska renoveras framöver.
Foto: Pär Sönnert

Hedemoraryttaren vann omröstningen – ska fortsätta pryda Tvikstarondellen

HEDEMORA Tvikstarondellen i Hedemora ska även i fortsättningen prydas av Hedemoraryttaren. Det står klart efter att kommunen utlyst en omröstning där ryttaren fick flest röster.

Annonsbladet har tidigare berättat om planerna på utsmyckningen av Tvikstarondellen, den norra rondellen i Hedemora där riksväg 70 och riksväg 69 möts. För ett par veckor sedan utlyste Hedemora kommun en omröstning om hur rondellen ska utsmyckas. De första båda alternativen – Mångfaldsgranen och TT-futura – fick sällskap av ett förslag om att rusta den befintliga Hedemoraryttaren.

När rösterna räknats och sammanställt står det klart att det blev förslaget om att rusta den befintliga Hedemoraryttaren som fick flest röster. Av de drygt 2 000 rösterna som kom in fick Hedemoraryttaren över hälften, 1 204 röster.
– Vi har fått in röster från exempelvis Gävle, Nora, Stockholm och förstås många av dalastäderna. Jag tror att det kommer sig av att vi har många med hjärtat för Hedemora på andra platser i landet. Sommarstugeägare, resenärer som såg skylten längs riksvägen och att vi ju också tack vare media och sociala medier fick stor spridning på rondell-röstningen. Det är väldigt kul! säger Kristina Backlund, kommunikationschef i Hedemora kommun.

Härnäst ska ryttaren undersökas grundligt. Därefter ska en kostnadskalkyl och design presenteras för politikerna till den 20 december.
Hedemoraryttaren tillverkades 1946 av Jerk Werkmäster, till Hedemoras 500-årsjubileum. Efter 75 år har dock ryttaren i fråga tagit skada av tidens tand och den är bland annat full av rosthål.
Dessutom ska rondellytan byggas om, för att uppfylla dagens trafiksäkerhetskrav gällande cirkulationsplatser.

– Det måste göras samma markarbete i rondellen oavsett vad beslutet om utsmyckning gäller, så rent pengamässigt blir det inte så stor skillnad mellan de nya förslagen eller förslaget att rusta den befintliga ryttaren. Och det verkar som att vissa har missuppfattat vilken rondell det gäller och tror att det är den stora Hedemoraryttaren, i den södra rondellen, som är på tal att tas bort, har Peter Sennblad, landskapsstrateg tidigare sagt till Annonsbladet.

Så här fördelades de 2010 rösterna:
Hedemoraryttaren: 1204
Granen: 534
TT-futura: 272
Källa: Hedemora kommun

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 47, 2021

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!