Karen och Andres Mowafi bor i Västerby och driver foodtrucken Moffa Burger i Hedemora med omnejd. I början av september deltog paret i Burgar-SM där de slutade elva. “Intensivt men jätteroligt”, summerar Karen Mowafi.
Foto: Pär Sönnert

Burgarparet är bland de främsta i landet

VÄSTERBY. Västerbyparet Karen och Andres Mowafi, som driver foodtrucken Moffa Burger, deltog nyligen i hamburgar-SM. Det blev en slutlig elfteplats för paret. – Det var en intensiv men jätterolig upplevelse, summerar Karen Mowafi.

Nyligen avgjordes Burgar-SM i Gråbo utanför Göteborg. Bland de 55 deltagarna fanns Karen och Andres Mowafi som bor i Västerby och sedan ett par år driver sin foodtruck Moffa Burger i Hedemora med omnejd.
– Det här var första gången som vi var med i SM. Vi höll på precis hela dagen, det var intensivt men jätteroligt, berättar Karen Mowafi.
Hur gick tävlingen till?
– Det var tre olika moment. Dels en freestyle, där man fick göra en helt valfri hamburgare, sedan skulle vi göra en vegetarisk burgare och så ”mystery box” där vi fick en låda med de ingredienser som skulle vara på burgaren.

Vad var det för ingredienser i lådan?
– Inget konstigt egentligen, bröd, kött, ketchup, lök, tabasco, salt, peppar och en chipotle-dressing. Det enda som stack ut var grillchips som skulle vara på. Och sedan fick publiken rösta fram priset ”folkets röst” också.
När burgarna var klara lämnades de in till juryn.
– Vi hade gott om tid att göra burgarna men sedan ska domaren ta en tugga av den också och med 55 tävlande blev det ju 55 tuggor… Så vi försökte skynda oss lite, så att vi inte skulle bli bland de allra sista, säger Karen Mowafi.

Paret har varit i burgarbranschen sedan 2012, inledningsvis i Stockholm där de grundade Babas Burgers och sedan öppnade 20sju kvadrat i Rågsved. För ett par år sedan flyttade de till Västerby och fortsatte sin burgarresa i 0225-land.
– Eftersom vi har hållit på med detta rätt länge så var det många som kände igen oss. Även om vi var konkurrenter så var det jättetrevligt att prata med de andra deltagarna, säger Karen.
Hann ni själva njuta lite av själva arrangemanget?
– Nej, inte alls. Vi var i vår lilla bubbla, det var bara fokus på tävlingen. Men det var en rejäl folkfest så det är säkert kul att vara vanlig besökare och gå runt och titta, prata med folk och provsmaka. Det blir som en stor burgarmässa.

Moffa Burger slutade elva av de 55 deltagarna.
– Och det skilde bara 1,75 poäng mellan vinnaren och oss, det var otroligt jämnt.
Ska ni ställa upp nästa år igen?
– Ja, vi har tänkt det. Men nästa år måste man kvala in så vi får börja där. Siktet är att nå topp fem nästa år.

Foodtrucken har det senaste året hållit till vid Mecas lokaler längs Ivarshyttevägen i Hedemora.
– Men just nu är vi mer ambulerande och åker runt. Vi har lite planer framåt, där vi hoppas få en mer fast plats igen, men inget är spikat ännu, säger Karen Mowafi.
Pär Sönnert

Facebook
Församlingen distribuerar även julgåvor till behövande.
Arrangörerna hoppas att den mysiga stämningen ska bestå ändå.
"Hoppas att det blir lagom kallt och någon snöflinga"

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS