Märta Brandts tillsammans med kommunpolis Thomas Nordström inför trygghetsvandringen som genomfördes i våras.
Foto: Sara Flodin, arkivbild

Kommunen bjuder in till trygghetsmöte

HEDEMORA. Finns det någon plats utomhus som du känner dig otrygg på? Nu finns chansen att berätta om det när kommunen bjuder in alla till möte om trygghetsvandringar. – Målet är att vi ska få en tryggare kommun och då behöver vi invånarnas hjälp, säger brottsförebyggande samordnaren Märta Brandts.

Det kan finnas utomhusmiljöer som upplevs som otrygga, kanske till och från skolan eller i motionsspåret på kvällen?
I syfte att göra Hedemora tryggare bjuder därför kommunen in till en dialog om trygghetsvandringar. Både allmänhet och företagare är välkomna till kommunhuset Tjädern den 27 september klockan 18.00.
Då har alla som vill chansen att berätta om vad som skapar otrygghet respektive trygghet.

Det är kommunen med brottsförebyggande rådet, Hedemorabostäder och polisen som står bakom initiativet och tillsammans arbetar för att skapa tryggare utemiljöer.
Mötet är en del av den satsningen på ökad trygghet som redan är igång i kommunen.
– Vi har haft två trygghetsvandringar under våren, men nu har vi valt att ha ett öppet forum där vi kan prata om trygghet, säger Märta Brandts som är kommunens brottsförebyggande samordnare.
Ytterligare en trygghetsvandring är inplanerad i Långshyttan i november som det ser ut nu. Boende, näringslivsidkare och föreningar blir inbjudna att följa med ut.
– De vandringar vi haft har varit välbesökta och trevliga, det tycker polisen också. Och jag bedömer att de behövs, säger Märta Brandts.

Hur har trygghetsvandringarna gått till?
– Vi gick på olika stråk och tittade på vilka saker som kan förbättras och vad som behövs. Det kan vara allt från otydliga skyltar, skadegörelse, för dålig belysning och så vidare.
Hur följer ni upp det som framkommer?
– Anteckningar förs under kvällen och sedan har vi tagit det vidare till berörd instans. Allt går kanske inte att åtgärda, men vi kan ha en dialog, säger Märta
Vilken otrygghetsproblematik är vanligast?
– Belysning är det som oftast kommer upp, speciellt nu när vi går mot mörkare årstider, säger Märta Brandts.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS