Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Vid en av träffarna under studiecirkeln lärdes det ut HLR, hjärtlungräddning.
Foto: Privat

Uppskattad cirkel om lokal krisberedskap

ARKHYTTAN. Hur mobiliserar en hel by sig för att kunna klara av en kris? Det frågade sig bybor i Arkhyttan, i Säters kommun, och startade en studiecirkel för lokal krisberedskap. Under året med studiecirkeln har flera gemensamma projekt kring bland annat vattenförsörjning, elförsörjning och matförsörjning dragit igång. – Studiecirkeln har skapat en god sammanhållning i byn, säger initiativtagaren Sofia Billvik.

Redan 2018 fanns planerna på att göra en studiecirkel för lokal krisberedskap i Arkhyttan.
– Vi hade pratat om bystugan som en samlingsplats vid kris. Vi skrev ihop ett projektförslag och skickade det till kommunen där vi nämnde vilka lokala resurser vi ville kartlägga, för att se vilka kompetenser det finns i bygden och vad vi kan göra. Arkhyttan är en ”sovort”, en pendlingsort som har långt till centralorten Säter. En by har många resurser och kompetenser men vi vet kanske inte hur vi ska arrangera oss och alla känner inte sina grannar, säger Sofia Billvik som själv flyttade till Arkhyttan med sin familj för åtta år sedan.
Sedan dess kom en viss pandemi följt av Rysslands invasion av Ukraina förra våren.
– Då kom oron i närområdet. Vi inledde studiecirkeln under våren 2022, då var intresset stort. Av de 200 som bor i byn kom 35 till det första mötet. Om vi hade dragit i gång detta 2018 så hade det nog inte kommit lika många. Men det har blivit mer påtagligt de senaste åren, med de stora skogsbränderna 2018 och så pandemin och kriget i Ukraina efter det som har gjort att fler känner ett behov av att samverka, säger Sofia Billvik.

Deltagarna i studiecirkeln gjorde bland annat en kartläggning av vilka resurser och kompetenser som finns i Arkhyttan. Foto: Privat
“De flesta deltagarna har blivit så glada över att de har lärt känna sina grannar. Studiecirkeln har skapat en god sammanhållning i byn”, säger Sofia Billvik om studiecirkeln. Foto: privat

Under träffarna har deltagarna delats in i olika projektgrupper för att jobba med specifika saker.
– Sedan fokuserade vi på en punkt i taget, per träff. Vi har även bjudit hit gäster som jobbar med dessa områden, exempelvis var Säters kommuns VA-chef hit och pratade om hur vattenförsörjningen inom kommunen påverkas av ett långvarigt strömavbrott och andra störningar, säger Sofia Billvik som själv jobbar med just VA-frågor.
– Vi har även kartlagt våra lokala resurser och kompetenser genom att dela upp Arkhyttan i fyra geografiska områden. Varje grupp ritade in på kartor var det finns exempelvis vattenkällor och brunnar och vem som har reservaggregat för pumpar och vilken kompetens det finns kring sjukvård och annat.

En så kallad krislåda, komplett med stormkök. Foto: privat
Studiecirkeln om lokal krisberedskap har gett flera ringar på vattnet, som ett gemensamt odlingsprojekt. Sofia Billvik (till vänster), Christine och Staffan sätter här potatis i gemensamhetsodlingen. Foto: Privat

Sjukvårdskunniga har hållit en kurs i hjärtlungräddning och civilförsvarsförbundet kom också på besök, för att prata om hemberedskap utifrån broschyren ”När kriget och krisen kommer”.
– Det är nyttigt att tänka på det, vad man bör ha hemma för att klara sig vid en kris. Vi har under studiecirkeln fått information om hur samhället jobbar med beredskap på olika sätt. När vi initierade studiecirkeln insåg vi att det inte finns något studiematerial för hur man i en by eller ett lokalsamhälle kan arbeta med krisberedskap gemensamt, utan mest för enskilda hushåll. Då tog vi fram ett eget sådant material, säger Sofia Billvik.

Intresset för studiecirkeln om lokal krisberedskap var stort. “Av de 200 som bor i byn kom 35 till det första mötet”, berättar initiativtagaren Sofia Billvik. Foto: Privat

Vad tar du med dig från studiecirkeln?
– Ett av de största värdena är att byborna har lärt känna varandra och att vi har fått en bild av att vi kan väldigt mycket här i byn. Men allt blir inte färdigt under året med studiecirkeln. Vi kommer sedan att ha årsvisa eller halvårsvisa uppföljningar. Det har även dragit i gång ett gemensamt odlingsprojekt och vi har fått en hjärtstartare till byn, säger Sofia Billvik och tillägger att flera mindre projekt har initierats ur studiecirkeln.
– De flesta deltagarna har blivit så glada över att de har lärt känna sina grannar. Studiecirkeln har skapat en god sammanhållning i byn, säger Sofia Billvik.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!