Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Eleverna fick testa på Labyrintorientering som Säters orienteringsklubb arrangerade. De fick en karta och sedan springa kors och tvärs utefter en karta. Efteråt kunde de kontrollera med ett chip hur det har gått. Här stämplar Vilgot Tysklind en kontroll.
Foto: Tina Bakken

Tusentals idrottande barn under en dag

SÄTER Förra fredagen arrangerades Idrottens dag på Säters idrottsplats. Då idrottade elever från förskoleklass upp till årskurs sex på Kungsgårdsskolan under en hel dag.

Dagen är återkommande och i år fick över 100 000 barn i hela Sverige prova på olika idrotter i skolan. I Dalarna deltog över 11 000 barn fördelade på 67 skolor i 14 kommuner. En av dessa var Kungsgårdsskolan i Säter.
– Syftet med Idrottens dag är att eleverna ska vara i rörelse under minst 120 minuter och det är de när de är aktiva under en hel dag, förklarar Tina Bakken.

Hela årskurs sex samlade vid Sinclairs Dala Dansstudio för att lära sig att dansa. Många elever tyckte det var roligt att dansa. Foto: Tina Bakken

En anledning med dagen är att motverka stillasittande bland barn och ungdomar och att dagen leder till att barnen hittar sin idrott och gemenskap i en lokal idrottsförening.
Under dagen vägledde lokala idrottsklubbar barnen i olika stationer. Säters friidrotts-, volleyboll- och hockeyklubb var några av aktörerna som fanns på plats.
– De anpassade träningen och valde övningar utifrån ålder på eleverna, berättar Tina Bakken och berättade att alla var överlag ”väldigt nöjda”, men att vissa hade önskat lite mer tid på de olika stationerna eftersom alla elever inte hann prova alla idrotter.

Utöver de mer traditionella sporterna fick eleverna prova på dans.
– De trodde inte det från början, men många elever tyckte det var roligt att dansa hip hop och street, enligt Tina.
Ridklubben arrangerade också käpphästhoppning med eller utan käpphäst. Först fick eleverna gå en banvandring och sedan springa runt och hoppa banan.
Riksidrottsförbundet är nationell huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med sina 19 RF-SISU-distrikt. Gemensamt för skolorna som deltar, är att de ingår i den stora nationella ”Rörelsesatsning i skolan”.
Idrottens dag är Sveriges bidrag till ”European School Sports Day”, som genomförs tillsammans med skolor över hela Europa. Den är i sin tur en del av EU:s satsning ”European Week of Sports”.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!