Frida Bäcke, stjärnkonditor från Västerby, Hedemora
Stjärnkonditorn Frida Bäcke var en av föreläsarna under inspirationsdagen på Skedvi Bröd och berättade för Lokalt i att hon har koppling till bygden. “Farmor och farfar var jordbrukare på Bäckegården här i Skedvi och min farbror driver gården i dag”, säger Frida Bäcke som själv är uppvuxen i Västerby utanför Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Stjärnkonditorn Frida Bäcke vill hela tiden framåt: “Brinner för det lokala”

VÄSTERBY/STORA SKEDVI. Stjärnkonditorn Frida Bäcke var en av föreläsarna under inspirationsdagen på Skedvi Bröd och var själv tillbaka på mammas, eller snarare, farmors gata. “Farmor och farfar var jordbrukare på Bäckegården här i Skedvi och min farbror driver gården i dag”, säger Frida Bäcke som själv är uppvuxen i Västerby utanför Hedemora och i dag driver konditoriet Socker Sucker i Stockholm.

Lokalt i fick en pratstund med Frida Bäcke strax innan inspirationsdagen på Skedvi Bröd skulle börja.
– Det är kul att komma hem så här. Jag brinner för det lokala och har starka rötter till Dalarna. Min uppväxt skiljer sig en del från mina kollegors, jag har mockat koskit och har haft små kalvar som sugit på mina fingrar, säger Frida.

Som 16-åring lämnade hon barndomshemmet i Västerby och flyttade till Örebro för att läsa på livsmedelsprogrammet.
– Då trodde jag knappast att jag skulle kunna jobba med detta men jag ville testa. Sedan fick jag en bra praktikplats och fastnade helt för konditoryrket. Efter utbildningen säsongsjobbade jag på Utö i Stockholms skärgård och då hade min syster flyttat till Stockholm så det föll sig att jag också flyttade dit.

Och sedan var bollen i rullning, så att säga.
– Jag har hela tiden velat bli så bra som möjligt, det är nog styrkan i mina dalarötter som gav mig framgångarna i Stockholm, säger Frida som bland annat har jobbat på Restaurang Aira (som har en stjärna i Guide Michelin) samt Restaurang Frantzén (som har hela tre stjärnor).

Frida Bäcke, stjärnkonditor från Västerby, Hedemora
För ett par år sedan öppnade Frida Bäcke sitt eget konditori Socker Sucker i Stockholm. Nyligen var hon en av föreläsarna när det hölls en inspirationsdag på Skedvi Bröd för för mat- och dryckesföretag från nedre Dalälven-området. Foto: Pär Sönnert

Under fem år var hon även med i Svenska Kocklandslaget, tillsammans med ett tiotal andra kockar och konditorer.
– Kockarna lagade maten och vi konditorer gjorde desserter och chokladskulpturer. Det var en jättehäftig upplevelse, jag lärde mig jättemycket och fick resa mycket. Vi vann VM-guld, VM-silver och kom sexa i OS, berättar Frida Bäcke.

Men även om landslaget gav kunskaper och erfarenheter märktes detta inte i plånboken, snarare tvärtom.
– Det är faktiskt helt ideellt att vara med i Kocklandslaget, det blir som en hobby som man får ha vid sidan av. Och det krävs mycket träning och förberedelser att vara med. Lyckligtvis kommer det “mellanår” mellan mästerskapen där man bara kan fokusera på att jobba för att dra in lite pengar också, säger Frida.

Frida Bäcke, stjärnkonditor från Västerby, Hedemora
Lokalt i fick en pratstund med Frida Bäcke i Skedvi Bröds restaurang innan inspirationsdagen skulle börja. “Det är kul att komma hem så här. Jag brinner för det lokala och har starka rötter till Dalarna”, säger Frida. Foto: Pär Sönnert

Två år i rad har Frida Bäcke utsetts till Konditorernas Konditor. I fjol utnämndes även konditoriet Socker Sucker, som hon driver tillsammans med Bedros Kabranian, till Konditorernas Konditori.
– Detta är de finaste priserna som jag har fått och som jag kan vinna i min bransch. Det betyder jättemycket, eftersom det är kollegor i branschen som röstar fram vinnarna. Det är ett väldigt fint kvitto på att man gör något bra.

Även om hon har varit med om mycket så är Frida alltid nyfiken på att utvecklas vidare.
– Det var en häftig upplevelse att jobba på Aira och Franzéns och se folk som gick in för yrket på ett helt annat sätt. Det var berikande, det ger mycket att prova på yrket på olika sätt. Jag var på Franzéns när pandemin slog till och då hade jag börjat fundera på att ta nästa steg, att våga öppna eget. Jag jobbade med Bedros, vi kompletterar varandra bra eftersom han är bagare och jag konditor, och vi bestämde oss för att våga testa.

Hur var det att öppna sitt eget ställe?
– Det blev en helt ny grej. Om man inte utmanar sig själv så stagnerar man och det vill jag inte göra. Ibland önskar jag nästan att jag hade haft lättare att nöja mig men å andra sidan är jag stolt över att jag hela tiden pushar mig själv att ta nästa steg, annars hade jag inte tagit mig hit.

Frida Bäcke, stjärnkonditor från Västerby, Hedemora
Två år i rad har Frida Bäcke utsetts till Konditorernas Konditor. I fjol utnämndes även konditoriet Socker Sucker, som hon driver tillsammans med Bedros Kabranian, till Konditorernas Konditori. “Detta är de finaste priserna som jag har fått och som jag kan vinna i min bransch. Det betyder jättemycket”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Är du ofta hemma i Västerby?
– Mina föräldrar har lämnat Västerby och flyttat ända in till Hedemora och blivit stadsbor numera men jag är dit och hälsar på alldeles för sällan, eftersom jobbet tar så mycket tid. De är, lyckligtvis, bättre på att komma och hälsa på mig. Pappa kom ner och hjälpte till att snickra när vi skulle öppna konditoriet.

Vad väljer du själv att äta när du fikar?
– Jag är faktiskt rätt sockerkänslig själv, ironiskt nog, så jag fikar inte så mycket. Min grej är att baka, dekorera och skapa. Men om jag tar en fika med en kompis så blir det nog en kanelbulle, helst med kardemumma, säger Frida Bäcke.

Frida Bäcke, Knäckebrödgräddning på Skedvi Bröd
Frida Bäcke, som två år i rad utsetts till Konditorernas Konditor i Sverige, fick prova på att grädda knäckebröd, under ledning av Bagar-Inge. Foto: Pär Sönnert

Frida Bäcke
Ålder: 35 år.
Bor: I Stockholm, uppvuxen i Västerby utanför Hedemora.
Yrke: Konditor och egen företagare. Driver prisbelönta konditoriet Socker Sucker i Stockholm tillsammans med Bedros Kabranian.
Familj: Mamma och pappa i Hedemora. Syster i Stockholm.
Intressen: Mycket träning, crossfit, högintensiv träning och löpning. Det blir min kanal för att kunna orka med det höga tempot på jobbet och för att rensa huvudet.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS