Syftet med inspirationsdagen och projektet är att stärka de lokala mat- och dryckesaktörerna som exempelvis producenter, restauranger, kaféer, gårdsbutiker och saluhallar i nedre Dalälven-område samt att öka samverkan och produktutveckling mellan dem.
– Vi är verksamma i nio kommuner i fyra olika län; Dalarna, Västmanland, Uppsala och Gävleborg. Det brukar vara svårt att få loss restaurangfolk till sådana här träffar men de var väldigt intresserade, vi har fått hit både kockar, restaurangägare och kökschefer. Det är jättekul med en sådan stor uppslutning, säger Pia Rydberg Wallner.
Hon betonar fördelen med att mötas över kommun- och länsgränsen.
– Dessa gränser kan vara rätt tuffa att nå över men genom att mötas så här kan man upptäcka vad det finns för andra aktörer i närområdet. Vi befinner oss i västra ytterkanten av Biosfärområde Nedre Dalälven och har aktörer här från både Tierp och Heby, så nu ser de att det inte är så långt egentligen.
Idén till att hålla träffen kom från Skedvi Bröd själva.
– Emma Bergqvist (restaurangchef på Skedvi Bröd) och Anders Åkerberg (vd och grundare av Skedvi Bröd) kontaktade oss och ville göra detta och då var vi snabba med att nappa. När branschen kommer med önskemål så måste vi såklart lyssna, säger Pia Rydberg Wallner.
Under dagen föreläste två välkända namn i form av Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, och Frida Bäcke, stjärnkonditorn från Västerby utanför Hedemora som för andra året i rad har utsetts till konditorernas konditor i Svenska Gastronomipriset och har även varit med och vunnit VM-guld med Svenska Kocklandslaget. Duon fick även, såklart, prova på att grädda knäckebröd i vedeldad ugn.
– De ska prata om hur de jobbar med lokala råvaror och leverantörer, sina egna erfarenheter och hur samverkan kan hjälpa till att öka hållbarhetsarbetet för ett hållbart samhälle. Sedan kommer Emma och Anders att berätta om hur man jobbar här på Skedvi Bröd. Vi avslutar dagen med en trerättersmiddag, där Frida står för desserten, säger Pia Rydberg Wallner.