Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anita Roslund och Anna-Karin Arkeberg sjöng en oarbetad version av “Pärleporten” i samband med invigningen av Skördefest i södra Dalarna. Längst till vänster står Per-Anders Roslund, ägare av Roslunds Potatis, där invigningen hölls.
Foto: Pär Sönnert

Skördefesten och potatistavlan invigdes med skönsång – om potatis

SÄTER/HEDEMORA/AVESTA. För femte gången har Karl H Kruse gjort en gigantisk potatistavla. Traditionsenligt avtäcktes tavlan i samband med invigningen av Skördefest i södra Dalarna, ett arrangemang som hölls i både Säter, Hedemora och Avesta kommun. “Den här gången blev jag även möbeldesigner”, säger Säterkonstnären som även har använt potatis för att utsmycka ett par bordsben.

Skördefest i södra Dalarna ägde rum den gångna helgen. Startskottet gick i Orrsta, Stora Skedvi, där invigningen skedde med pompa och ståt, i form av potatis och skönsång.
Anna-Karin Arkeberg sjöng “Hembygdssång”, som även kallas för Skedvisången.
– Det har jag gjort ett par år vid ingivningen, så det börjar bli tradition nu, säger hon.

Anna-Karin Arkeberg sjöng “Hembygdssång”, även kallad “Skedvisången”. Foto: Pär Sönnert

Tillsammans med Anita Roslund stämde Anna-Karin även upp i en något omarbetad version av “Pärleporten”, med passande tema.
“Karl har öppnat päreporten, så att vi kan komma in. Av potatis har han gjort den…” löd inledningen av sången.
– Barnen pärlar med pärlor på pärlplattor. Karl pärar med pärer på potatistavlan. Pärer betyder ju potatis, förklarade Anita Roslund för Lokalt i:s utsände (och utsocknes) reporter.

Karl i fråga heter H i mellannamn och Kruse i efternamn och blev överraskad av den lilla “kuppen” i samband med invigningen.
– Ja, det var oväntat, säger han.

Säterkonstnären Karl H Kruse har för femte året i rad gjort en potatistavla. I år innehöll tavlan en dörr, även den klädd i potatis. “Temat är ´Öppna`, vilket den här dörren är en del av”, berättar han. Foto: Pär Sönnert

Därefter öppnades (päre)portarna till utrymmet där Karl K Kruses femte potatistavla visades upp. Det visade sig att just “Öppna” var temat för årets tavla, vilket symboliserades med att tavlan utsmyckats med en dörr som även den var klädd med potatis.
– När jag kom till Sverige 1967 så var dörrarna olåsta, eller så låg nyckeln under mattan. Det var ett samhälle där man respekterade varandra och ens egendom. I dag låser vi med dubbla lås och har både övervakningskameror och larm. Samhället har blivit mer låst och det blir vi inte lyckliga av. Jag vill förmedla att vi måste gå mot mer öppenhet igen, det ger mer lycka, säger Karl H Kruse.
– I fjol hade jag temat “Älska” och det här temat hör ihop med det, tillägger han.

Karl H Kruses femte potatistavla avtäcktes traditionsenligt i samband med invigningen av Skördefest i södra Dalarna, vilket skedde hos Roslunds Potatis i Orrsta, Stora Skedvi. Foto: Pär Sönnert

Karls fru Anette och son Thomas har varit till stor hjälp under arbetet med att ställa i ordning potatistavlan, vilket har tagit ett par veckor.
– Ja, det måste du skriva. Utan dem hade jag aldrig klarat av detta. Jag har ingen färdig skiss utan berättar för dem hur jag tänker mig tavlan och så sätter de ut potatisen på spikarna efter hur jag förklarar, säger Karl H Kruse.

Karl H Kruse visar upp sina fyra tidigare potatistavlor. I mitten av bilden ses även ett bord vars ben prytts med potatis. “I år blev jag även möbeldesigner”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Hur har det gått att få tag i potatis till tavlan i år?
– Roslunds har ju, som många andra odlare, haft det otroligt svårt med potatisskörden i år. Därför är de enda som är nyplockade de här svarta, som jag har färgat med matolja för att få fram färgen. Jag har ett jättefint samarbete med Roslunds, säger Karl H Kruse.

I ett hörn av potatistavlan hade Karl H Kruse inrett ett litet köksbord. Foto: Pär Sönnert

Tavlan i fråga väger nästan ett halvt ton och har skapats på plats.
– Motivet har jag haft i huvudet länge, ända sedan förra årets skördefest. Man får så många intryck under skördefesten, med alla människor som man träffar och samtalar med. Det gör att jag redan nu har börjat virka på nästa års motiv, säger Karl H Kruse.

Högst upp på potatistavlan hade Karl H Kruse gjort en kurbits av bland annat aubergine, zucchini och vitlök. “Jag försökte återskapa loggan till den potatisutställning vi hade i Säter tidigare i år”, säger han. Loggan i fråga ses längst ner till vänster. Foto: Pär Sönnert

Detta var 14:e gången som Skördefest i södra Dalarna anordnades.
– Skördefesten är Hedemora kommuns största besöksevent, och hålls ju även i Säter och Avesta kommun. Vi hade två nya besöksmål i år, det är roligt att de knackar på och att det föryngras lite. Men ingen av oss lever på skördefesten, det vill till att folk ser till att köpa lokalt hela året. Man kan kanske inte köpa precis allt lokalt men om många köper lokala produkter lite då och då så gör det mycket för oss lokala matproducenter, säger Liss-Ella Dahlin, som är engagerad i skördefesten och även driver Liss-Ellas Senap i Garpenberg tillsammans med Olle Bengtsson.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,260229"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!