Konstnären Anneli Jöesaar är en mångsidig konstnär och hon erbjuder kurser digitalt, i sin ateljé och på olika platser i Norberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Hon fann sin plats för konstutövande och kurser “Både naturen och kulturen är fantastisk i Norberg”

NORBERG Anneli Jöesaar är en mångsidig konstnär som arbetar med alla tekniker och material. Förutom eget konstutövande erbjuder hon kurser både digitalt och på plats i Norberg.

“Dockskåp är en passion, men jag är inte färdig med rummen längst ner än”, säger Anneli Jöesaar som inreder alla rummen i detalj.
Pompe och Bob är två nallebjörnsliknande chow chow.
Katten i torrpastell är ett av många djurmotiv skapade av Anneli Jöesaar.
En vägg fylld av akvareller och bilder i torrpastell.
Anneli Jöesaar arbetar i många olika tekniker och här är det en katt som hon arbetar fram med torrpastellpennor.
– För tillfället jobbar jag mycket med torrpastell och sedan erbjuder jag plein air, friluftsmåleri, på olika platser i Norberg, säger hon och välkomnar in till huset som inretts med ateljé, galleri och studio.
Barnen är vuxna och utflugna men Pompe och Bob av rasen chow chow bor också med matte och husse i Norberg.
– Pompe är drygt ett år och Bob är åtta år och de är som två nallebjörnar, säger Anneli Jöesaar och klappar om de lurviga hundarna.
Anneli Jöesaar har rötterna i Närke och hon jobbar deltid som verksamhetsutvecklare inom lärarutbildning på Örebro universitet. Förutom konstnärlig utbildning är hon legitimerad lärare i bild och engelska samt innehar även en master i pedagogiskt arbete. Nu har hon tagit konsten med sig till Norberg som är plats för ett gränslöst skapande.
– Vi flyttade till Norberg i juli och blev permanent boende från och med oktober förra året. Jag är uppvuxen på landet och dras till naturen och i Norberg finns både historia, härlig natur och det är hög nivå på kulturutbudet.
Anneli Jöesaar jobbar med alla tekniker som torrpastell, akvarell och olja. Hon leder också kurser både på plats och digitalt.
– De digitala kurserna passar bra för den som inte kan eller vill vara på plats. Många upplever också att det blir mer kravfyllt att måla tillsammans med andra. Men det finns inget rätt eller fel utan allt är godkänt.

Under hela juni och juli välkomnar Anneli Jöesaar till friluftsmåleri runt om i Norberg.
– Det har jag på lördagar och vi träffas bland annat vid Norbergs hembygdsgård, Blå grottan, men även här hemma hos oss.
Anneli berättar att deltagarna väljer själva vilken teknik de vill använda och de kan ta med sig vilket material som helst.
– Jag finns med som stöd och det krävs ingen förbokning utan det är bara att dyka upp och kostnaden är 50 kronor. På fredagar är det också öppet för besök i studio, galleri och ateljé.
Det är värt att besöka och väggarna är fyllda av Annelis målningar, teckningar, skisser med mera. På ett större bord i studion finns flera akvareller som ligger till grund för en kommande digital kurs. Motiven är norrsken, citroner och vatten i olika former. På väggen finns större och mindre akvareller liksom torrpasteller med djur- och fågelmotiv. Det är en upplevelse i både form och färg.

Konsten har funnits med sedan unga år och på mammans sida finns flera konstutövare.
– Från mamma har jag också mitt textila intresse och kunnande, säger Anneli och berättar att pappan är estländare och kom till Sverige under andra världskriget.
Nu är det inte bara i måleriet Anneli Jöesaar uttrycker sin konstnärlighet. Hon knypplar, broderar, väver och skapar vackra konstfulla böcker som innehåller akvarellmålningar, bokstäver, applikationer av spets med mera.
– Jag kan spara på papper från olika tillfällen och här har jag exempelvis använt servetter från en fikastund, säger Anneli och visar på resultatet i en av böckerna.

Konstnärsmaterial finns i mängd och förutom ett särskilt materialrum är både hyllor och skåp fyllda med torrpastellkritor, akvarellfärger, penslar med mera. Garner för alla ändamål ingår också och vid ett arbetsbord finns ett pågående arbete med en bildväv liksom en knypplad spets.
– Jag ser också till att gå egna kurser, säger hon visar på en del arbeten med ullbroderi kallat stitch doodling och slowstitching.
Anneli berättar att innan pandemin åkte hon på kurser i England men sen blev det uppehåll.
– Det här är ett hemlighetsbroderi som jag beställt från Holland. Då får jag bara en del av mönstret åt gången så jag vet inte själv hur slutresultatet blir.
När det kommer till måleriet arbetar Anneli mycket med torrpasteller och på bordet finns ett beställningsarbete av en katt.
– Det är en brittisk korthår och här använder jag mig av torrpastellpennor.

Anneli Jöesaars skapande tar sig många uttryck och hon älskar pussel. En annan passion är dockskåp som hon inreder.
– De byggs i skala 1:12 och många av figurerna tillverkar jag av cernitlera.
Allt är inrett in i minsta detalj med små möbler och mattor som handbroderats med pyttesmå stygn. En del av inredningen köper Anneli från artisaner och hon förklarar att artisan är en konstnär och hantverkare.
– Maken hjälper mig med de tekniska bitarna så han är också med på ett hörn.
Maken Mats är materialfysiker och till vardags jobbar han på Seco Tools i Fagersta.
– Vi trivs jättebra i Norberg där både naturen och kulturen är fantastiskt. Det finns också en värme hos människorna som bor här och jag vill verkligen marknadsföra Norberg, säger Anneli Jöesaar och ler.

Utbildning och utställningar
Anneli Jöesaar är utbildad vid Konstfack 1990-1994 och del av den i början av 1990-talet verksamma Agneta Swidéngruppen med akvarell och torrpastell som främsta uttrycksform.
Annelis akvareller tar skilda uttryck, från närmast fotografiskt till en mer öppen och drömsk tolkning. Gemensam nämnare är hennes återkommande intresse och betraktelse av naturen och dess form och färg.
Anneli Jöesaar har haft flera separatutställningar och hon har målat för nationella konstnärer, bland annat för Eva Lissinger, AnneMarie Lööf och Daniel Luthe. Hon har också gått utbildning för internationella konstnärer som Annie Kerr och Bill Lupton i Exmoor, England.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS