Jan Vestlund är en av de fotografer som ställer ut bilder på fotosalongen.
Foto: Sara Flodin

Fina fotografier i konsthallen

AVESTA. Nu visas Färgbildssalongen i bibliotekets konsthall. Folkare Fotoklubb anordnar den årliga utställningen där även andra fotoklubbar är inbjudna. Fotograf Jan Vestlund är en av utställarna som fått utmärkelser för sina bilder.

Medlemmar i fotoklubbarna från Falun, Borlänge och Folkare ställer ut sina bilder på utställningen som går att skåda fram till den 5 april.
– Normalt brukar 60 bilder visas, men nu fick vi bara 66 insända fotografier och visar alla dessa, förklarar Lars Fredriksson som är ordförande i Folkare Fotoklubb.
Tävlingen avser enstaka färgbilder i valfritt motivområde och som skrivits ut som påsiktsbilder. Den tävlande får som mest lämna in fyra tävlingsbidrag. Johanna Sims, intendent på Aguelimuseet i Sala, har varit årets jury och den som valt ut fotograferna av de fem bästa bilderna som får plaketter samt tio bilder vars fotografer får diplom.
Jan Vestlund, som tillhör Folkare Fotoklubb, har fyra bilder med på utställningen. Två av dessa ingår bland fem bästa bilderna på utställningen. En av dessa har Jan tidigare tävlat med i en annan klubbtävling. Bilden är tagen på ett knippe sugrör med en lampa som belyser dem underifrån.

Denna bild är en av utställningens fem bästa enligt Johanna Sims som agerat jury. Foto: Jan Vestlund

– Det är en gammal bild som jag väckt till liv. Den är säkert sex, sju år gammal, förklarar Jan och berättar om en av de andra bilderna:
– En av bilderna förställer en elefant vid Lillsjön som jag knäppt genom en linsball. Det är omöjligt att säga om den är där eller inte eftersom den är tagen genom en lensball som gör att det inte finns några perspektiv.

Jan Vestlund har fotograferat sedan han var nio år. Foto: Sara Flodin

Jan började fotografera när han var tio år. Den första kameran han hade var en bäljkamera som han köpte av fotograf Walle (Peter) Waldén, men nu har han lämnat den analoga fotograferingen bakom sig.

– Den digitala utvecklingen har gått så extremt fort, tycker Jan som redigerar vissa bilder under ”ett 20-tal timmar”, medan andra lämnas oredigerade. Jan vill helst fotografera sådant som han själv kan njuta av när han tittar på bilden.
– Om det sen är en tulpan, tre lortiga stövlar eller cruising kvittar.

Jan tog bilden från en balkong på ett hotell i Visby. Den är utsedd till en av utställningens fem bästa bilder. Foto: Jan Vestlund

Både Lars och Jan uppmanar folk att skriva ut sina fotografier som papperskopior.
– Det är en speciell känsla att titta på en papperskopia, tycker Jan.
– En bild är inte en bild förrän den blir utskriven, anser Lars.
Lars tycker att det är svårt att motivera folk till ett engagemang i fotoklubben och säger att han är orolig för klubbens existens då medlemsantalet sjunker.
– Vi har gått från ett 50-tal till ett 30-tal medlemmar.
Jan uppmanar den fotointresserade att bli medlem i klubben.
– Man måste ha ett bollplank. Jag har utvecklats enormt. Som fotograf behöver man konstruktiv kritik för man blir väldigt lätt ”egenkär”. Bilden ligger i betraktarens öga. Är det fyra personer som tittar på en bild så ser de fyra olika bilder och det kan vara jättebra.
– Det tas väldigt mycket bilder idag. Det vore kul om det även kunde tas bra bilder, tycker Lars.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS