Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Från vänster: Nellie Eliasson, Evelina Lööv, Nellie Fagerlund (längst fram) och läraren Åsa Olsson från Karlfeldtgymnasiet åkte till Bryssel.
Foto: Lisa Björklund

Elever från Karlfeldtgymnasiet besökte EU-parlamentet

AVESTA. Som enda svensk skola fick tre elever från Karlfeldtgymnasiet åka till Europaparlamentet i Bryssel för att träffa andra ungdomar från Europa. – Det var jätteroligt. Man fick lära sig väldigt mycket av att träffa elever från andra länder, säger Nellie Eliasson, som går andra året på Samhällsvetenskapliga programmet.

Det var i mitten på april som Nellie Eliasson, Nellie Fagerlund och Evelina Lööv, var i Bryssel under tre dagar för att möta ungdomar från drygt 20 andra EU-länder. Under resan fick de lära sig mer om hur EU fungerar samt utbyta erfarenheter och kunskaper med de andra.
– Det var ett tillfälle att träffa nya människor – och att få möjlighet att lära sig på ett annat sätt, än att bara sitta i skolan, säger Evelina Lööv.

Träffen i Bryssel arrangerades i samband med att Lux-publikpriset delades ut; ett pris som presenteras varje år, av bland annat Europaparlamentet och European Film Academy. Lux-publikpriset hyllar europeisk film och vill sätta fokus på sociala, politiska och kulturella frågor i Europa.
– Temat för resan handlade om hur man kan använda kultur som en röst för att påverka samhället, säger elevernas lärare Åsa Olsson.

Under resan fick Nellie, Evelina och Nellie nya vänner från hela Europa. Längst tll höger: Åsa Olsson.

För att ha chans att göra resan krävdes att eleverna hade gjort en uppgift som gick ut på att belysa ett samhällsproblem. Ur en valfri låttext skulle eleverna ta ut några rader som symboliserade en viktig samhällsfråga.
– Till exempel var det nån som valde en text som handlade om självmord och psykisk ohälsa. Nån annan valde en fråga som handlade om våldtäkt och kvinnors rättigheter. Det enda kravet var att det skulle gå att koppla till ett problem i samhället, säger Åsa Olsson.

Hon arbetar som lärare i engelska och psykologi på Karlfeldtgymnasiet och tycker det är viktigt att ta in internationella frågor i undervisningen.
Varför är det viktigt?
– För att ingen klarar sig ensam. Vi behöver jobba med ett globalt perspektiv. Sverige är ett ganska litet land, vi behöver bygga på internationella relationer för då är chansen större att kunna tackla de här stora frågorna som klimatkris och världsfred.

Varför fick just ni åka?
– Vi jobbade ganska mycket och alla hade bra synpunkter och la ner mycket tid på att välja låt och koppla det till ett samhällsproblem, säger Nellie Fagerlund.

Säg en sak som ni har med er från resan?
– Upplevelsen, en blandning av allt. Jag har lärt känna andra människor, deras kulturer och länder och lärt känna Bryssel, säger Nellie Fagerlund.
– De snackade mycket om EU-valet och att det är viktigt att man gör sin röst hörd. Även den egna rösten räknas även om det bara är en på miljonen, fortsätter Evelina Lööv.
– Det var intressant att lära sig mer om andras kulturer och förutsättningar. Till exempel var det några som inte hade rest innan. Det här var deras första resa och de hade inte haft råd annars, avslutar Nellie Eliasson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!