Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kerstin Larsson, aka Maria Ark
Kerstin Larsson visar upp den nya boken “Vindkraftsparken”, utanför torpet i Marken, i de södra delarna av Hedemora kommun. Detta är den tredje boken som Kerstin Larsson ger ut tillsammans med sin författarpartner Hans Larsson. När de skriver böcker kallar Kerstin sig för Maria Ark, efter sin mormors mor, och Hans har valt namnet Olof Elgsand.
Foto: Pär Sönnert

Ny lantmäterideckare om vindkraft: “Det kändes väldigt aktuellt just nu”

HEDEMORA/FALUN. Kerstin Larsson, alias Maria Ark, ger nu ut sin tredje bok. “Vindkraftsparken” är namnet på den nya deckaren som hon skrivit tillsammans med Hans Larsson. “Det kändes väldigt aktuellt med vindkraftverk just nu, så det är kul att vi äntligen ger ut boken”, säger Falubon Kerstin Larsson som kommer från Hedemora, där hon har sommarbostad.

Lokalt i:s utsände besöker Kerstin Larsson i torpet i Marken, söder om Hedemora. När hon skriver sitter hon gärna här, eller hemma i Falun. Huvudsaken är att det är lugn och ro runt henne.
– Jag måste ha knäpptyst om mig för att kunna skriva. Därför stänger jag in mig. Om min man skulle komma in i köket så slutar jag skriva direkt och väntar tills han har gått ut igen, säger Kerstin Larsson.

Hennes författarpartner Hans Larsson är tvärtom.
– Han vill ha sorl, liv och rörelse runt sig när han ska skriva. Därför sitter han gärna på kaféer i Valbo, där han bor, och skriver, berättar Kerstin.

Så ni båda kan inte sitta tillsammans och skriva?
– Nej, det skulle inte bli så bra. Hans har föreslagit det men när jag sade att han då måste vara knäpptyst, för att inte störa mig, då blev det inget mer av den idén, säger Kerstin Larsson med ett skratt.

Kerstin Larsson, aka Maria Ark
Kerstin Larsson i köket i torpet som är beläget i de södra delarna av Hedemora kommun. Här ses några exemplar av de böcker som hon, tillsammans med sin författarpartner Hans Larsson, har gett ut. Den 15 maj släpps duons nya bok “Vindkraftparken”, vars omslag ses till höger om boktraven. Foto: Pär Sönnert

Duon ger nu ut sin tredje deckare med lantmätaren Jenny i huvudrollen. Lokalt i har tidigare berättat hur duon började skriva tillsammans men här kommer en kort sammanfattning:
– Hans är gammal lantmätare, precis som min man, och vi är ett gäng bestående av lantmätare med respektive som har umgåtts sedan 1970-talet. Under pandemin kunde vi inte träffas men Hans föreslog att vi skulle skriva en bok tillsammans, i gänget, men det var bara jag som nappade, berättar Kerstin.

Hans Larsson, aka Olof Elgsand
Hans Larsson är den andra halvan av deckarduon. Han använder sig av författarnamnet Olof Elgsand och kommer från Torsby i Värmland men är numera bosatt i Valbo. Foto: Anna Lindström

Efter att ha skickat tusen mejl mellan sig hade Hans och Kerstin ett bokmanus färdigt och så gavs “Byvägen” ut på Lava Förlag. I fjol gav duon ut fortsättningen “Marinan” och nu är det alltså dags för de tredje boken i serien.
– Den heter “Vindkraftsparken” och ligger verkligen i tiden. Läsarna får följa några karaktärer som påverkas på olika sätt av en planerad vindkraftpark. Den ständiga konflikten mellan storslagen, orörd natur och samhällets ökade energibehov. Och så begås det ett mord… Det här med vindkraft är ju ett väldigt aktuellt laddat ämne men vi tar inte ställning för eller emot vindkraft på något sätt. Det känns kul att vi äntligen får ut boken, nu när det pågår transporter av delar till vindkraftverk här i Dalarna, säger Kerstin Larsson.

Böcker av Kerstin Larsson, aka Maria Ark
Kerstin och Hans Larsson skriver deckare under författarnamnen ”Maria Ark och Olof Elgsand”. 2022 kom duons debutroman ”Byvägen” och i fjol uppföljaren “Marinan”. Den 15 maj släpps den tredje boken i serien, “Vindkraftsparken”. Foto: Pär Sönnert

Blir det en fjärde bok också?
– Ja, vi håller på och skriver på den för fullt. Den ska heta “Järnvägsövergången”. Där har vi fyra “större” karaktärer och det har blivit så att vi tar två karaktärer var och skriver om dem.

Är det inte svårt att skriva tillsammans med någon annan?
– Nej, jag tycker inte det. Man får draghjälp av varandra och kan bolla tankar hela tiden. Jag kan inte tänka mig att sitta och skriva allt det här på egen hand, utan Hans. Ibland händer det att vi delar på kapitel, att en börjar att skriva och så tar den andra över.

Kerstin Larsson, aka Maria Ark
Torpet vid Marken är från 1700-talet och har funnits i familjens ägo i 25 år. “Jag kommer från Hedemora från början så det känns kul att ha sommarbostad här”, säger Kerstin Larsson som är bosatt i Falun. Foto: Pär Sönnert

Kerstin är pensionerad lärare och jobbade först som lågstadielärare och sedan speciallärare i Falun.
– Jag gillar att skriva och läsa om spännande och otäcka saker, trots att jag är så rädd av mig själv. Vi har ju inget frosseri i våld i våra böcker men det blir speciellt att skriva spännande moment. Det kan räcka med att jag skriver om en bil som bromsar in utanför ett hus mitt i natten för att pulsen ska gå upp lite, säger hon.

Författarnamnet Maria Ark har hon lånat från sin mormors mor som kom från Bispberg, i Säters kommun, och hette just så.
– Eftersom både jag och Hans heter Larsson i efternamn kändes det lite tråkigt med våra vanliga namn på omslaget. Jag heter Maria i mellannamn så då tog jag det och lade till Ark. Hans tog sitt mellannamn, Olof, och så Elgsand, som är namnet på hans gård utanför Torsby i Värmland, förklarar Kerstin Larsson.

Kerstin Larsson, aka Maria Ark
“Jag gillar att skriva och läsa om spännande och otäcka saker, trots att jag är så rädd av mig själv. Det blir speciellt att skriva spännande moment. Det kan räcka med att jag skriver om en bil som bromsar in utanför ett hus mitt i natten för att pulsen ska gå upp lite”, säger Kerstin Larsson. Foto: Pär Sönnert

Den nya boken släpps den 15 maj och finns redan att låna på bibliotek i Falun och Hedemora.
– Jag ska lämna den till biblioteket i Säter med och dessutom ska Akademibokhandeln i Falun samt Hedemora Bokhandel ta in boken. Vi ska ha signering på Hedemora Bokhandel den 1 juni. Den 25 maj ska vi signera boken i både Valbo och Sandviken. Tidigare har vi varit med på bokmässor i Gävle och Bollnäs. Jag hoppas att det kan bli något liknande i närheten, gärna i Borlänge eller Falun, i höst, säger Kerstin Larsson.

Kerstin Larsson
Ålder: Fyllde 72 år den 6 maj.
Aktuell: Med boken “Vindkraftsparken”, som släpps den 15 maj. Skriver tillsammans med Hans Larsson under pseudonymerna ”Maria Ark och Olof Elgsand”. 2022 kom duons debutroman ”Byvägen” och i fjol uppföljaren “Marinan”.
Yrke: Pensionerad lärare.
Bor: I Falun.
Sommarbostad: I Marken, söder om Hedemora, intill Storsjön – precis intill kommungränsen till Norbergs kommun.
Född och uppvuxen: Hedbyvreten, Hedemora.
Instagram: @Arkelgsand
Familj: Maken Jan Larsson, tre vuxna barn och fyra barnbarn.
Läser gärna: Joyce Carol Oates, Kerstin Ekman, Sara Strömberg

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!