Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Köken finns i olika kulörer som bland annat ek, ask och valnöt – eller endast behandlade med olja eller fanér. Just nu är trä en trend”, säger Andreas Wallin.
Foto: Lisa Björklund

“Varje kök som kommer från oss är unikt”

AVESTA. Claessonkök i Krylbo har funnits sedan 1985. Här tillverkas kompletta köksinredningar där kunden själv får välja mellan olika färg- och formalternativ. – Varje kök som kommer från oss är unikt. Vi bygger allt på plats, ett kök i taget, säger företagets vd Andreas Wallin.

Sedan tre år tillbaka ägs företaget av vännerna Andreas Wallin och Jonas Andersson.
Det är dock Andreas Wallin som driver det. Han har känsla för företaget, då det är hans morbror Kjell Claesson som ägt det före honom.
I Claessonköks butik visas olika köksmodeller upp för kunderna. I utbudet finns både yngre och äldre stilar.
Andreas Wallin visar omkring bland utställningsköken i butiken där säljaren Roger Eriksson också arbetar. Roger berättar att kökens funktion har förändrats sedan han själv var grabb.
– När en annan var liten så var det bara mamma som var i köket, men nu är familjerna där. Med det så har köket fått mer status. Man kostar på det med mer finesser och tekniska grejer.

Roger Eriksson är säljare på Claessonkök.

Hur anpassas kökens funktion till familjen?
– Man har mycket mer öppna lösningar. Det är inte bara ett arbetskök utan ett kök man umgås i. Här kan man kan ha middag med flera familjer och tillsammans laga mat. Det blir en grej av det hela – som en grillfest fast inomhus, säger Roger.

Claessonkök gör ungefär 300 kök per år och har kunder från Sundsvall i norr till Lund i söder.
Efter att Andreas Wallin visat butiken gör han en rundtur i fabriken som ligger intill. Han berättar att hans morbror Kjell Claesson köpt in många moderna och avancerade maskiner. Till exempel en cnc-fräs som borrar hål i stommar och hyllor.
Här finns en specialavdelning där man gör luckor i massivträ samt bänkskivor och benstativ.
På ett annat ställe monteras skåpen ihop till färdiga sektioner med dörrar, lådor och inredning.
Och på ytterligare ett ställe står en målarrobot – en tacksam betjänt i sammanhanget.
– Den putsar trät. Sedan blåser den rent, målar eller lackar – och sen går trät igenom en tork. Allt tar 20 minuter ungefär, berättar Andreas.

En robot som kan putsa, måla och torka på 20 minuter.

Har ni sett någon skillnad i viljan att köpa nytt kök under inflationen?
– Vi har inte märkt av kurvan nånting, vi har ett ganska jämnt flöde. Våra kunder byter inte kök så ofta. De sitter nog i 25 år innan man börjar byta, säger Andreas Wallin.

På våningen under snickeriet ligger måleriavdelningen. Där arbetar Mustafa Syna som är i färd med att måla några köksluckor. Detta gör han för hand eftersom det ger ett mer levande intryck än om det vore maskinmålat. Mustafa Syna började på företaget som praktik år 2017 och sedan blev han kvar.
– Nu har jag tagit över hela måleriavdelningen, säger han och skrattar.

Mustafa Syna målar en kökslucka för hand. Foto: Lisa Björklund
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!