Duon har tidigare jobbat tillsammans på Skedvi Bröd, där Pernilla fortfarande driver sitt mejeri i källaren. Men tankarna att våga prova på att göra något annat har länge funnits där.
– Vem har inte funderat på att bli egen företagare? Det här växte fram och jag minns inte ens om det var jag eller Pernilla som såg att föreningen sökte en ny arrendator till kaféet i Gammelgården. Vi skickade in en ansökan och så blev det vi, berättar Karin Bernström.
Företaget som de båda har startat, och kommer att driva kaféet via, heter Carpe Galej.
– Och vi hann knappt få företagsnamnet registrerat innan vi hade fått vårt första cateringuppdrag, säger Karin.
När Lokalt i är på besök vid Gammelgården för att träffa duon har föreningen precis avslutat en städdag.
– Vi har fått nycklarna och börjat städa undan och plocka i ordning här. Vi öppnar redan den 1 maj så det står inte på. Man har tänkt “Det där tar vi sen” rätt länge nu men helt plötsligt så är det där “sen” här nu. Det ska bli skönt att köra i gång, säger Karin Bernström.
Med undantaget på premiärdagen, som är en onsdag, kommer kaféet att ha öppet torsdag-söndag fram till midsommar.
– Därefter har vi öppet sju dagar i veckan hela sommaren, fram tills skolorna börjar igen. Då blir det svårt att hitta skolungdomar som kan jobba i kaféet. Vi kommer att behöva anställa ett par till kaféet under sommaren, gärna lokala förmågor. Detta är ett jättebra första sommarjobb för ungdomar, säger Karin Bernström.
Hon har tidigare bott i Arkhyttan, i Stora Skedvi, och bor numera i Vika utanför Falun. Kompanjonen Pernilla är bosatt i Sjönsbo, strax utanför Hedemora.
– Jag har bott här i åtta år nu och ser fram emot att lära känna Hedemora och Gammelgården på ett annat sätt. Nu får vi chansen att lära oss en hel del om Gammelgården också och vi ska försöka locka ännu fler besökare ner hit, säger Pernilla Hessman.
– Ja, det var svårt att tacka nej när man hade sett det här fantastiska stället. Vilken miljö, utbrister Karin Bernström.
Vad kommer ni att servera?
– Lättare matigare saker, kan man säga. Bland annat fikabröd, såklart, och så våfflor. Det var nästan ett krav från föreningens sida, att vi skulle servera våfflor. Pernilla kommer att stå för mejeriprodukterna och ska baka en del medan jag är mer på plats här. Sedan har vi kontakter inom både Renbiten och Skedvi Bröd som gör att vi kan använda råvaror därifrån, säger Karin Bernström.
Vad ser ni mest fram emot med sommaren?
– Att få möta alla kunder. Sedan ska det bli kul att prova att göra något tillsammans med Karin och att kunna samverka med andra lokala aktörer och knyta kontakter, säger Pernilla Hessman.
– Ja, det ska bli så kul, att få träffa alla människor och få hålla på med det som jag tycker är roligast. Och vi har ju aldrig gjort något liknande förut, så det gör det extra spännande. Sedan kommer det säkert att hända en massa oväntade saker under sommaren också. Då får vi garva åt det och sedan kavla upp ärmarna och se hur vi löser det. Flera som har drivit kaféet tidigare har sagt att: “Ni kommer att få en fantastisk sommar här”. Det tror vi också, säger Karin Bernström.