Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Hon gjorde sig en namn som “PT-Fia” men byligen har Sofia Ståhl lämnat det varumärket bakom sig. “Och nu, när jag och Tareq började jobba tillsammans så blev det ett naturligt sätt att återgå till att jobba under eget namn”, säger hon.
Foto: Diego Monsiváis

Bokaktuella Sofia Ståhl har lämnat ”PT-Fia” bakom sig

HEDEMORA. Efter studenten lämnade Sofia Ståhl Hedemora och gjorde sedan karriär som hälsoprofilen ”PT-Fia”, ett namn och varumärke som hon nu har lämnat bakom sig. Men faktum är att det var en ren slump som fick in henne på att jobba med hälsa. – Jag tog en fika med en kompis som tipsade om en utbildning som personlig tränare. För mig var det helt främmande att man också kunde jobba med träning och hälsa, säger Sofia Ståhl som förutom hälsoprofil även titulerar sig författare och föreläsare. Banden till hemstaden är fortsatt starka och snart kommer hon ”hem” till Hedemora för att medverka på Duvans 25-årsfest.

När Lokalt i når Sofia Ståhl återstår det två veckor till besöket i Hedemora. Den 29 mars firar klädbutiken Duvan 25 år med en jubileumsfest i Hedemora Folkets Park och under kvällen kommer Sofia att föreläsa om hälsoinspiration.
– Anette Andersson, som driver Duvan, är en nära vän till familjen sedan länge. Det är otroligt häftigt att hon har drivit Duvan i 25 år i en så pass liten stad som Hedemora. Jag är imponerad av Duvan, det är en affär som jag har vuxit upp med och jag vill gärna supporta Duvan så mycket jag kan, säger Sofia Ståhl.
Gymnasietiden tillbringade hon på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora där hon läste Estetiska programmet, med dansinriktning.
– Tanken var egentligen att läsa samhällsvetenskapliga programmet men det passade mig bättre med något mer kreativt. Första året var det mycket teater och sedan valde jag dansinriktningen, berättar Sofia.
Efter studenten åkte hon direkt till USA och jobbade som au pair.
– Där var jag i ungefär ett år innan jag flyttade hem till Hedemora i ett halvår. Därefter flyttade jag först till Oslo och så vidare till Stockholm 2009, där jag har blivit kvar sedan dess. I Stockholm utbildade jag mig till personlig tränare samt till kost- och träningskonsult. Det lade grunden till det jag jobbat med sedan dess.

Varför blev det just hälsa och träning?
– Egentligen var det en ren slump. Jag hade jobbat mycket som personlig assistent och är uppvuxen med träning, hela familjen var engagerade i IFK Hedemora Skidklubb så träning, tävlingar och att röra på sig var naturligt för mig. Sedan hängde jag mycket i stallet i Hamre och höll även på med orientering. Jag har nog provat på alla fysiska aktiviteter som finns men jag hade inte tänkt på att man kunde jobba med hälsa och träning, för mig var det något man gjorde på fritiden.
Då många i familjen jobbar eller har jobbat inom omvårdnad hade Sofia också tänkt att fortsätta jobba med det.
– Men så tog jag en fika med en kompis i Stockholm och han skulle börja en utbildning till personlig tränare och då var det som att jag fick en religiös uppenbarelse. ”Menar du att man kan jobba med träning!?”, utbrast jag. Det kändes så rätt. Jag kollade upp utbildningen, som började bara några veckor senare, och fick låna en del pengar av mamma för att kunna gå utbildningen. På den vägen är det.

Det känns som att intresset för hälsa och träning har ökat jättemycket sedan du började i branschen, håller du med?
– Ja, absolut. Men jag upplever att många blir väldigt destruktiva med sin träning och kosthållning. Hälsa bör vara något positivt och stärkande men det är många som hamnar snett och att det blir prestationsbaserat. Många lever stressiga liv och kombinerar det med högintensiv träning, det blir inte så bra ibland.
– Eller så blir det ytligt, man känner sig misslyckad om man inte äter 100 procent ”rätt”. Jag upplever att folk försöker och gör väldigt mycket men att de ändå inte får ihop det och det gör att många får en ganska problematisk relation till hälsa. För vissa blir det för extremt och andra struntar helt i det, det blir för jobbigt att testa. Ofta blir det så prestationsinriktat inom hälsa och mat att man känner sig misslyckad.
I stället vill hon lyfta fram balans och sunt förnuft inom hälsa och träning.
– Jag vill värdera rörelse, det är det jag brinner för. Man måste bygga en relation till sig själv, för att kunna uppnå ett välmående. Det kommer många trender inom hälsa men de hoppar jag över. Jag vill att alla, från Luleå, Hedemora eller Årsta ska få ut något av det jag säger. När så mycket annat ofta blir elitistiskt inom hälsa och träning så vill jag bidra med en mer sansad röst. Och när det gäller träning så behöver man hitta det som får en att må bra i sin vardag, att man hittar sin grej som man gärna vill upprepa och göra flera gånger.

Även om Sofia Ståhl lämnade Hedemora efter studenten så är banden till hemmastaden fortsatt starka. Den 29 mars kommer hon “hem” till Hedemora för att medverka på Duvans 25-årsfest. Foto: Sofia Ståhl AB

Kallar du dig fortfarande för ”PT-Fia”?
– Nej, jag har nyligen lämnat det varumärket. Det var mitt varumärke när jag började i den här branschen för 13 år sedan. Det var fantastiskt, människor över hela landet känner igen ”PT-Fia”. Samtidigt är det väldigt nischat och det var länge sedan som jag jobbade som PT (personlig tränare). Därför har jag sökt ett tillfälle att lämna ”PT-Fia” bakom mig och gå vidare som Sofia Ståhl. Och nu, när jag och Tareq (Taylor, Sofias sambo, red:s anm.) började jobba tillsammans så blev det ett naturligt sätt att återgå till att jobba under eget namn.
Vad svarar du när någon frågar vad du jobbar med?
– Författare, föreläsare, hälsoprofil och även hälsoentreprenör. Fast jag kan även tituleras hälsoinfluencer och i viss mån även programledare. Det beror lite på vilket sammanhang det gäller. Den korta versionen är helt enkelt att säga: ”Jag jobbar med hälsa” (skratt).

Vid årsskiftet släppte Sofia sin tredje bok som heter ”201 hälsohacks – Lämna disken, hångla i stället”. Undertiteln är även namnet på den föreläsningsturné som hon och Tareq Taylor beger sig ut på i höst. Ett av stoppen blir i Falun.
– I boken har jag samlat 201 hälsohacks inom både kommunikation, relationer, socialt och rörelse. Boken är inte tänkt att läsas som en checklista som man ”bockar av”, den är snarare tänkt som en verktygslåda som man kan ha med sig under en längre period. Boken har tagits emot väl, jag har fått många fina meddelanden av folk som har läst den.
Hur ofta är du ”hemma” i Hedemora?
– Rätt ofta ändå, kanske varannan månad eller så. Jag har mina föräldrar och en bror kvar i Hedemora samt mormor och morfar. Jag har släktingar i både Hedemora och Borlänge så vi är hem regelbundet och självklart både på sommaren och varje jul. Det är ju så nära från Stockholm, bara två timmar med tåget. Min dotter älskar att vara i Hedemora, inte minst på vårt sommarställe utanför Garpenberg, säger Sofia Ståhl.

Sofia Ståhl
Ålder: 34 år.
Bor: I Stockholm. Uppvuxen i Hedemora.
Familj: Dottern Edith, 5 år, sambon Tareq Taylor, 53, Tareqs dotter Ellen, 18
Yrke: Författare, föreläsare och hälsoprofil. Har tidigare släppt böckerna ”10 vägar till hälsa” och ”Styrka och intervaller i trappor”.
Intressen: Just nu prioriterar jag mest att vara utomhus. Jag vill gärna ha mer friluftsliv i mitt liv. Personlig utveckling är spännande. Jobbet tar mycket tid, jag har ingen direkt hobby men jag har ett varierat jobb som är väldigt stimulerande och utvecklande.
Aktuell: Den 29 mars föreläser Sofia på Duvans jubileumskväll som hålls i Hedemora Folkets Park. Släppte vid årsskiftet boken ”201 hälsohacks” med undertiteln ”Lämna disken, hångla i stället”. Den sistnämnda meningen är även titeln på den föreläsningsturné som hon gör i höst, tillsammans med sambon Tareq Taylor. Den 13 november kommer föreläsningen till Kulturhuset tio14 i Falun.

Sju av Sofias hälsohacks från nya boken:
För att minska prestationen i hälsa: Öva på att byta ut ”jag borde”, ”jag ska” och ”jag måste” mot ”jag vill”, ”jag behöver” och ”jag skulle må bra av”. Jobba aktivt med det här de närmaste veckorna.
Tillåt dig att vara riktigt jävla förbannad när du är det. Skriv ett ocensurerat brev som du inte postar. Skäll ut någon i ett tyst rum. Släpp ut allt du behöver för att rensa.
Öva på att säga ”det här landar inte väl i mig” när något känns fel eller skaver.
Börja äta mer lagad mat än du tror du behöver och känn skillnaden. Sötsug beror många gånger på att vi äter för lite lagad mat.
Gör mindre. Vi går vilse i tron om att för att må bra måste vi göra mer: Välj en sak att rensa bort den här veckan.
Bestäm att ni en dag i veckan, samma tid, äter middag tillsammans med en annan familj och turas om att stå för maten.
Skriv upp dag för dag på vilka sätt du använt kroppen utan att det behöver definieras som träning. Att använda kroppen stärker välbefinnandet på olika sätt oavsett om det är att resa sig, påta i trädgården, cykla, andas djupt, sträcka ut eller spontandansa.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!