Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Krister Bergfeldt är Hedemorabilds ordförande, här vid datorn där alla tusentals bilder ryms. Kenth Engström, Mildrid Dahlstedt och Birgitta Johansson är också engagerade i föreningen.
Foto: Sara Flodin

Bevarar Hedemoras historia åt framtiden

HEDEMORA Föreningen Hedemorabild samlar in och arkiverar bilder från centrala Hedemora. Drygt 10 000 bilder finns i arkivet. På onsdagsförmiddagarna träffas medlemmarna för att titta på och sortera inlämnade bilder.

Föreningen startades av fotograf Evert Källviks 1989 och huserar i Vuxenskolans lokaler i centrala Hedemora.

Evert Källviks startade föreningen Hedemorabild. Här provar han att köra gokart i ett kändislopp på Hedemora motorstadion på 60-talet.

– Jag vill vara med och bevara Hedemoras kultur, säger Krister Bergfeldt som är ordförande.
Han har varit med i föreningen under drygt tio år och säger att alla, även de som inte är medlemmar, är välkomna att besöka föreningen för att ta del av bilderna.
– Har de önskemål om vad de vill titta på så kan vi hjälpa till, upplyser Krister.

I dokumentskåpets räta rader står pärmarna med drygt 10 000 bilder som föreningen arkiverat till framtiden. Christer Bergfeldt välkomnar den som är nyfiken att ta del av bildskatten. Foto: Sara Flodin

Kenth Engström har nyligen kommit med i föreningen eftersom de ska göra något om hans bror Leif Engström som kört gokart.
– Jag tycker att det här är jättekul. Det finns hur mycket som helst att titta på här, säger Kenth.
– Det är ofta så det börjar, de blir sittande och bläddrar och tycker att det är intressant. Till slut har de suttit här några veckor, kontrar Krister och ler.

På bilden från 1950 får vinnaren Dagmar Kinnander den första 100 000 kronorsvinsten vid Filip Sahlbergs Bokhandel. Till vänster expediten Lisa Sahlberg.

Förutom att skriva ut papperskopior, som arkiveras i pärmar, lägger medlemmarna in fotografierna i ett sökbart digitalt arkiv. De flesta bilderna är svartvita, men det finns även färgbilder i samlingen. Föreningen försöker komplettera bilderna med namn på avbildade personer, men enligt Krister, fattas det ganska ofta många namn. Onsdagsträffarna startar alltid med att gänget fikar en stund. Det är då namn och annan fakta kan komma upp och en anonym person på en bild blir identifierad.
– Vi upptäcker så mycket när vi sitter och pratar med varandra, framhåller Krister.
De äldsta bilderna kommer från 1800-talet, alltså vid fotografins födelse. Det finns 111 stycken bilder som är så gamla och den allra äldsta bilden är på Oscar II. Trots alla bilder finns det luckor att fylla. De nyaste bilderna är från 2020-talet och Krister önskar fler nytagna bilder.
– Folk tror att vi bara vill ha gamla bilder, men de som är nya i dag är historia i morgon.

Det är när medlemmarna talar med varandra som de minns tillbaka och kan lösa namn och annat på bilderna. Här Krister Bergfeldt och Rolf Samuelsson i en intressant diskussion. Foto: Sara Flodin

Föreningens medlemmar tar även egna bilder för att dokumentera hur olika platser ser ut nu.
– Vi strävar efter att ha bilder på samma ställe från olika tidpunkt så vi kan jämföra och se vad som förändrats. Det är så man ser hur staden har förvandlats, påtalar Krister.
När folk kommer in med bilder lägger föreningen dessa ”på hög” och tar tag i dem så fort det går.
– Det är en dödssynd att tacka nej, tycker Krister.
Han önskar komplettera samlingen med interiörbilder från det gamla kallbadhuset som låg i södra änden av sjön Hönsan och som nu är helt borta.
– Det vore roligt att se hur det såg ut invändigt.

Brottarna Matti Poikala och Roland Gruvsjö tillsammans med Rolf Svedberg, rikstränare, i mitten. Bilden är tagen på 60-talet.

Denna sommar har Hedemorabild arrangerat en utställning. När föreningen ställer ut bilder har de en rubrik som är ”okända personer”.
– Att kunna vara med och komplettera dessa är som att få en guldstjärna, tycker Krister.
Under sommarens utställning visades en bild som även Lokalt i publicerade i samband med utställningen. Fotografiet föreställer en klass som avslutat en vårdbiträdeskurs på Bachmanska 1970. Föreningen saknade namnen på dessa personer, men endast en av sexton personer lyckades bli tilldelad ett namn.
Krister är själv 79 år och var en av de yngsta när han blev medlem. Nu efterlyser han ”yngre pensionärer” som vill engagera sig i föreningen eftersom han säger att medelåldern börjar bli lite för hög.

Bilderna är sorterade i olika årtionden. Varje pärm rymmer 50 bilder. Foto: Sara Flodin

”Mogren!” hörs plötsligt från det intilliggande rummet. Det övriga gänget har just hittat ett namn som de sökt efter i minnesbarken och ännu en pusselbit har nu lagts till Hedemoras historia och blir därmed arkiverad.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!