Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nadja Ericsson
Konstnären Nadja Ericsson (bilden) har tilldelats residens av Region Dalarna inom projektet ”Icke urbana platser för konst”, vilket kommer att ske i Garpenberg. Projektet genomförs av regionen i samarbete med Konstfrämjandet Dalarna, Malung-Sälens kommun och Hedemora kommun.
Foto: Pressbild

Konstnärsresidens i Garpenberg

GARPENBERG. När Region Dalarna beslutade om att tilldela två konstnärer residens inom projektet “Icke urbana platser för konst” föll ett av valen av plats på Garpenberg. Där kommer konstnären Nadja Ericsson att hålla till, med start i slutet av maj.

“Residensen pågår under två perioder och är i sin helhet fyra veckor, fördelade på försommaren och hösten 2024. En kortare researchperiod planeras där konstnärerna ska introduceras till platserna och offentliga aktiviteter ska ge ortsbefolkningen en inblick i projektet och en förståelse för konstnärernas respektive konstnärliga praktiker. Offentliga aktiviteter kommer att äga rum i slutet av maj i Garpenberg och i början av juni i Arvselen”, skriver Region Dalarna. Intresset för att medverka var stort, vilket inte minst ses på det faktum att det kom in hela 119 ansökningar till residensen, från konstnärer som är baserade över hela Sverige samt i Europa.

Lokalt i har varit i kontakt med Region Dalarna för att höra mer om projektet.
“Nadja har hela Garpenberg som residensplats och kommer genom en inledande researchperiod nu i slutet av maj sätta i gång sin undersökning. Vi vill låta konstnären upptäcka residensets riktning under den konstnärliga processens gång. Det finns flera uppslag kring boende och arbetslokal, vilka vi kommer ta beslut om i dagarna”, hälsar Andreas Sandberg, projektledare för ”Icke urbana platser för konst”, inom Region Dalarna via mejl.

Mie Felth och Nadja Ericsson
Förutom Nadja Ericssons konstnärsresidens i Garpenberg har Region Dalarna beslutat att tilldela Mie Felth (till vänster) samma sak vid Arvselen, som är en levande fäbod som ligger mellan Malung och Öje i Malung-Sälens kommun. Foto: Pressbild

Förutom Nadja Ericssons konstnärsresidens i Garpenberg har Region Dalarna beslutat att tilldela Mie Felth samma sak vid Arvselen, som är en levande fäbod som ligger mellan Malung och Öje i Malung-Sälens kommun.

Motivering för Nadja Ericsson, residenskonstnär i Garpenberg:
“Genom sin konst, som utforskar historiska skeenden, minnen och språk med hjälp av både analoga och digitala tekniker, väver Nadja Ericsson poetiska narrativ som belyser förbindelserna mellan dåtid, nutid och framtid.
Hennes arbete sätter ljus på den fotografiska bildens förmåga att gestalta tidens gång och komplexiteten i lager av minnen, samtidigt som det reflekterar över mediets koppling till metaller.
Vi tror att detta unika förhållningssätt erbjuder en spännande ingång till platsen Garpenberg”.
Källa: Region Dalarna

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!