Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jerry Kumlin och snillarna
Jerry Kumlin är “pappa” till snillarna. “Vi vill skapa aktiviteter som alla kan delta i, inte bara de som motionerar regelbundet utan också äldre och barn. Vi vill även försöka nå de som sitter hemma och inte kommer ut så ofta. Vi ser styrkan i kombinationen av fritid, motion och kultur som en väg till gränsöverskridande gemenskap”, säger Jerry Kumlin, ordförande i Silvbergs fritidsförening.
Foto: Pär Sönnert/Privat

Snillarna ska få ut fler i naturen

SILVBERG. Med hjälp av målade stenar vill Silvbergs fritidsförening skapa mobila sagostigar som kan sättas upp lite varstans. “Jag kan tänka mig att detta skulle passa på förskolor”, säger föreningens ordförande Jerry Kumlin som skrivit sagan om “snillarna”, som stenarna kallas.

I samband med motionsloppet Ulven runt i Grängshammar lördagen den 11 maj släppte även Silvbergs fritidsförening den första sagan om “snillarna”. Detta rör sig om 13 målade stenar som göms i Engelska parken i Grängshammar.
– Det blir i liten skala på premiären, vid broarna i parken. Men detta kan ju göras lite var som helst, säger Jerry Kumlin.

Idén till snillarna kom av ett par av medlemmarna i föreningen.
– De föreslog att vi skulle ha en sagostig vid utegymmet vid Skenshyttans bygdegård, med målade stenar. “Då ska vi väl ha en berättelse kring stenarna också, var de kommer ifrån och så”, sade jag, berättar Jerry Kumlin.

Snillar i Silvberg
Så här ser snillarna ut. De är 13 till antalet men bara 12 av dem är numrerade. “Lillsnillan (längst ner) tillkom i efterhand men vi ville inte att någon av dem skulle bära nummer 13 så ´hon´ är onumrerad”, säger Jerry Kumlin, som är “pappa” till snillarna. Foto: Privat.

Efter att ha frågat runt efter någon som ville skriva själva berättelsen, men gått bet, fick ordföranden själv sätta sig ner och fatta pennan.
– Det var ju ingen annan som hade tid så jag fick försöka själv. “Hur svårt kan det vara?” frågade jag mig själv. Och det var ju rätt kul att hitta på sagor, säger Jerry Kumlin.

Han har skrivit texten till sagan “Blända och silversnillarna” som har illustrerats av Johnny Fredborg, vars fru Åsa har korrekturläst.
– Från början blev det två berättelser och så skrevs de ihop till en. Det finns bland annat med en gruvfogde och ett bergstroll. Vi jobbar faktiskt redan på en fortsättning på sagan, berättar Jerry.

Förhoppningen är att sagostigar med de färgglada snillarna ska byggas upp lite varstans, för att få ut fler i naturen – både stora och små.
– Vi har plastat in ett foto på snillarna och så får barnen ta med sig fotot och en penna så att de kan kryssa för vilka snillar de har hittat. På en kommande familjedag i Säterdalen kommer jag själv att berätta hela sagan om snillarna, säger Jerry Kumlin som även är utbildad sagoberättare.
– Jag har gått en studiecirkel via ABF om det, tillägger han.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!