Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Vak vid livets slutskede
Rutinerna har ändrats gällande extrapersonal som kallas in för att vaka över människor som ligger för döden i Säters kommun, vilket har rört upp känslor. Sune Hemmingsson (C), till vänster, är socialnämndens ordförande. Obs: Bilden till höger är en genrebild.
Foto: Karin Diffner och Dreamstime

Beslut om nya rutiner kring vak vid livets slutskede rör upp känslor

SÄTER . Att rutinerna har ändrats gällande extrapersonal som kallas in för att vaka över människor som ligger för döden i Säters kommun har rört upp känslor. “Det måste finnas andra områden att spara in på än detta”, tycker Roger Siljeholm (M), andre vice ordförande i socialnämnden. “Vi slopar inte detta helt och hållet”, betonar Sune Hemmingsson (C), nämndens ordförande.

Strax före jul fick oppositionen i socialnämnden i Säters kommun vetskap om att ett tjänstemannabeslut hade tagit gällande ändrade rutiner vid vård i livets slut. Tidigare har extrapersonal kallats in för detta men då socialnämnden måste spara pengar ändras rutinerna. Grundtanken är att ordinarie personal ska sköta “vaket” när en människa ligger för döden.

Beslutet kritiseras av oppositionen.
– Vi tycker att inte en enda människa i Säters kommun ska behöva dö ensam men risken är överhängande för att det kommer att hända. Personalen kommer inte att hinna vaka för de människor som ligger för döden, säger Roger Siljeholm.

Vak vid livets slutskede
Rutinerna har ändrats gällande extrapersonal som kallas in för att vaka över människor som ligger för döden i Säters kommun, vilket har rört upp känslor. Obs: Bilden är en genrebild. Foto: Dreamstime

Han reagerar även på att hela nämnden inte fick vara med och tycka till om tjänstemannaförslaget.
– Nej, det kändes inte riktigt bra. Tjänstemännen får gärna komma med förslag men det känns lite fegt av majoriteten att göra så här, att man skjuter tjänstemännen framför sig. Vi blev lite förgrymmade när det sades att detta var socialnämndens beslut men om detta hade debatterats i nämnden så hade vi i oppositionen reserverat oss mot beslutet, säger Roger Siljeholm.

Sune Hemmingsson (C)
Socialnämnden ordförande Sune Hemmingsson (C) vill betona att extrapersonalen inte slopas helt och hållet för att vaka över en människa som ligger för döden. “Tidigare har vi haft rutinen att extrapersonal alltid kallas in när en människa ligger för döden och nu övergår vi till att det görs en individuell bedömning, från fall till fall”, säger han. Foto: Karin Diffner/Arkiv

Socialnämnden ordförande Sune Hemmingsson konstaterar att beslutet är känsligt.
– Men jag vill betona att vi inte slopar detta helt och hållet. Tidigare har vi haft rutinen att extrapersonal alltid kallas in när en människa ligger för döden och nu övergår vi till att det görs en individuell bedömning, från fall till fall. Så extrapersonal kommer att kallas in när det bedöms att det finns ett behov för det. Och grunden är fortfarande att man som anhörig vakar så mycket man kan och orkar men att extrapersonal fortfarande kan kallas in, säger Hemmingsson.

Hur mycket sparar nämnden på detta?
– Beräkningarna är att vi sparar en miljon kronor per år genom att ändra dessa rutiner. Vi gick back 13,1 miljoner kronor under 2023 och denna besparing är en del i att nå en budget i balans 2024.

Oppositionen är kritisk till att beslutet inte fattades av nämnden, vad säger du om det?
– Detta är ett tjänstemannabeslut, som det alltid är när vi är nere på individnivå. Det är inga konstigheter med det, nämnden kan ju inte fatta beslut på individnivå, säger Sune Hemmingsson.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1347,529023"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!