Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I veckan har ett tiotal ungdomar deltagit i arkitekturkollo på Gammelgården. Här berättar Ida Eliasson om sina “slott” för stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén.
Foto: Karin Diffner

Arkitekturkollo på lovet: “Vi får skissa och lära oss om hus”

BORLÄNGE. På arkitekturkollo har ett tiotal ungdomar i veckan fått fundera över vilka platser de tycker om i Borlänge, hur man kokar slamfärg och bygger en snygg fågelholk. – Man behöver inte känna prestationsångest, för det här är bara kul, säger Judith Holtz.

Termometern visar på 28 grader och solen gassar över Gammelgården.
I skuggan utanför Gubbstugan sitter ett gäng ungdomar med skissblock i händerna. Sommarlovets första dagar tillbringar de med att gå på arkitekturkollo.
– Här får vi skissa och lära oss saker om hus och så, säger 15-åriga Ida Eliasson.
Känns det inte lite som att fortsätta skolan?
– Nej, det är ju frivilligt och då är det roligt.
Judith Holtz fyller i:
– Vi har samma intressen, så då är det lätt att hitta nya kompisar.

Under rubriken “Berätta om era slott” fick ungdomarna berätta om vilka platser de tycker är viktiga i Borlänge. “Det är viktig att få fler perspektiv”, säger stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén.

Arkitekturkollot är ett samarbete mellan Borlänge kommun och Dalarnas museum, ingår i projektet “Mitt slott, ditt slott” och finansieras av Allmänna arvsfonden.
Under en veckas tid varvas teori och praktik och ska ge deltagarna möjlighet att undersöka arkitekturen genom den lokala historien.
Bland annat har de fått koka egen slamfärg, provat på schablonmåleri och byggt fågelholkar med inspiration av byggnaderna på Gammelgården.
Ett av syftena med kollot är att föra en dialog med ungdomarna, till exempel att ta reda på vilka platser de tycker är viktiga och varför.
– Det kommer att kunna användas i samhällsplaneringen, säger byggnadsantikvarien Hedvig Mol.

Vilgot Thorsell har bland annat fått prova på schablonmåleri. “Det var lite pilligt att skära ut schablonerna”, säger han.

Ungdomarnas tankar och idéer ska också bli en del i det kulturmiljöprogram för Borlänge som Dalarnas museum just nu arbetar med.
– Det kommer att visas i utställningen “Borlängeberättelser genom människor, byggnader och landskap” som invigs på måndag på biblioteket, berättar stadsarkitekten Pernilla Wåhlin Norén.
För vissa i gruppen kanske kollot även kan hjälpa till i det framtida yrkesvalet. Men 12-åriga Vilgot Thorsell, vars båda föräldrar är arkitekter, har inte bestämt sig om han ska gå i deras fotspår.
– Det har jag ingen aning om. Kanske om det betalar bra, säger Vilgot innan det är dags för en välbehövlig glasspaus.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!