Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jakten på skräp engagerar verkligen förskolebarnen. Här är det Maggie och Deborah som springer för att få tag på det så fort som möjligt.
Foto: Karin Diffner

Små hjältar håller Sportfältet rent

BULLERMYREN. På Trubadurens förskola går det många hjältar. Skräpplockarhjältar. – Vi städar Sverige för att det inte ska vara smutsigt, berättar Christian.
Tillsammans med bland andra barnskötaren Micaela Gunnerus deltog Trubadurens äldsta barn nyligen i Håll Sverige rents årliga skräpplockardag.
Tillsammans med bland andra barnskötaren Micaela Gunnerus deltog Trubadurens äldsta barn nyligen i Håll Sverige rents årliga skräpplockardag. Foto: Karin Diffner

Försommarsolen sprider sin värme över Bullermyren och Sportfältet när ett färgglatt reflexgäng ger sig ut på jakt – skräpjakt.
– Wow, vad mycket skräp, utropar en skräpplockarhjälte förtjust.
Men några vill till en början mest plocka blommor.
– Vad många maskrosor. Det är kanske är vår i dag, säger en annan.

"Svinäcklig", säger Christian om denna kladdiga plastpåse. Men tack vare handskar och Willes hjälp så försvinner den snart ner i skräppåsen.
“Svinäcklig”, säger Christian om denna kladdiga plastpåse. Men tack vare handskar och Willes hjälp så försvinner den snart ner i skräppåsen. Foto: Karin Diffner

Men sedan tar hon glatt på sig handsken och riktar tillsammans med ett 20-tal andra barn och personal in sig på sådant som inte hör till naturen: godispapper, plastpåsar, fimpar och andra sopor.
– Jag vill hitta många cigaretter och snus för det mår naturen inte bra av, säger Maggie.
– Och djuren dör, kommenterar Wille.

Amiira och Alexander har bland annat en trasig fotboll i sin skräppåse. Barnskötaren Saafi Shaaiye ser till att inget barn hamnar på efterkälken.
Amiira och Alexander har bland annat en trasig fotboll i sin skräppåse. Barnskötaren Saafi Shaaiye ser till att inget barn hamnar på efterkälken. Foto: Karin Diffner

Promenaden går efter cykelvägen öster om Sportfältet och kassarna fylls snabbt. Någon hittar en spade och folie. Alexander och Amiira hittar en fotboll.
– Den är trasig, konstaterar de.

Att plocka skräp kan skapa både gemenskap och ge en fin naturupplevelse.
Att plocka skräp kan skapa både gemenskap och ge en fin naturupplevelse. Foto: Karin Diffner

På Trubaduren är de vana vid att plocka skräp. Varje år deltar de i Håll Sverige Rents nationella skräpplockardagar.
– Vi plockar också när vi är ute på andra utflykter och så jobbar vi med sopsamlarmonster till vardags, berättar barnskötaren Micaela Gunnerus.
Varför gör ni det?
– Det är viktigt att barn tidigt lär sig att ta hand om naturen. En del av dem har också fått föräldrarna på att bli bättre på sopsortering.
Att Trubadurens barn inte slänger skräp i naturen finns det inga tvivel om, men det är oklart vem som gör det.
– Det är då inte min pappa i alla fall. Han slänger i soptunnan, säger Wille.
Efter utfört arbete får hjältarna medalj, diplom och titta på en länkad konsert med Smash into Pieces.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!