Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anders Westman har tidigare arrangerat loppis i Turbo Folkets hus. Den 1 juli är det dags för en stor auktion på samma plats.
Foto: Sara Flodin

Anders säljer allmoge på auktion

HEDEMORA. Den 1 juli arrangerar prylhandlaren Anders Westman en stor auktion i Turbo Folkets hus vilket är den gamla skolan i Ingvallsbenning. Redan i april började han köra dit saker. – Det här är mitt liv. Jag har alltid varit intresserad av gamla prylar, förklarar Anders som handlat mer än han sålt de senaste två åren.

När Anders Westman var i 25-års åldern, för ungefär 30 år sedan, började han handla med allmogeprylar, men hans intresse för gamla saker har alltid funnits och han minns när hans föräldrar sålde några trekantiga brännvinskuttingar till en uppköpare i Säter.
– Då, när jag var jag i elvaårsåldern, blev jag väldigt besviken för jag hade velat ha dem kvar, berättar Anders som till vardags jobbar med att köra lastmaskin och truck på Oppigårds.

Nu säljer Anders, bland annat, en trekantig brännvinskutting på auktionen. Foto: Sara Flodin

Nu har hobbyn att samla möbler och prylar vuxit. På auktionen kommer bland annat hästkärror, klock- och kronskåp, slagbord, trätråg, stolar i Carl Larsson-stil, fållbänkar, vävstol, gamla ränsbrädor, äldre nitade kopparföremål, en ticka från 1870, rostiga mjölkkrukor, timplådor, bessmanvågar, tovbräda, en klövjesadel, vagnshjul och symaskiner att säljas.
– Största delen är från 1700- och 1800-talet. Mycket kommer från Siljansnäs, Sollerön och Älvdalen, upplyser Anders och lägger till att Simon Sigfridsson kommer vara auktionist.

Anders Westman har haft ett stort intresse för allmogeprylar sedan han var liten. Kronskåpet från 1799 bakom honom kommer säljas på auktionen. Foto: Sara Flodin

Prylarna förvaras i fyra olika uthus och i hans ägo ingår, bland annat, drygt hundra spinnrockar.
– Jag har köpt alla spinnrockar jag sett, men jag säljer bara de som har blivit målade. De som är i original är min pensionsfond.
Trenden med att folk vill ha vita möbler är något Anders blivit varse om.
– Jag har svurit över dem, erkänner Anders som dock tycker att var och en ska göra som hen vill.
– Men jag hoppas att dessa möbler ska få vara kvar till nästa generation.
En plan Anders har är att bygga upp ett privat museum i ett av sina uthus, med grillplats utanför, vilket han planerar ska vara färdig om cirka ett år.
Trots det stora intresset för antikviteter tittar inte Anders på det populära programmet Antikrundan.
– Jag är nog den enda i Sverige som varken har tv eller dator, erkänner han och lägger till att han däremot är väldigt effektiv när det handlar om att läsa annonser.
Den senaste tiden har furumöblerna Utö, Lovö och Sandhamn, som skapats av Axel Einar Hjorth till 1930-talets sommar- och gillestugor, trendat. På sistone har vissa enskilda kaffekoppar gått upp till en kostnad av 10 000-tals kronor. Anders tycker det är svårt att förutsäga vad som kommer bli populärt och exklusivt om ett par år.
– Jag skulle vilja ha en spåkula att titta i för att se vad som är populärt om tio år, säger Anders som tycker att det är roligare med prylar jämfört med aktier.

När Anders Westman gläntar på ett av sina uthus bågnar det av prylar. På auktionen i Ingvallsbenning kommer han, bland annat, sälja de blå sängramarna och bänkar som användes när Farmen spelades in i Stobo i Hedemora. Foto: Sara Flodin

Anders siar om att gamla symaskiner i gjutjärn kommer bli dyra i framtiden.
– Många är omgjorda till bord. Spar en komplett symaskin som fungerar, om du har plats, de kommer nog stiga i värde.
Anders köper in och säljer prylar konstant och det är ett ständigt flöde med saker som ”roterar”.
– Allmoge är som en aktie som går upp och ner. Man får inte vara ”gift med föremålen”, utan sälja när priset går upp, tipsar Anders som bor i en etta och har inga egna allmogemöbler i hemmet.
Det som inte blir sålt på auktionen skänker Anders till Pärlan i Gustafs, om de vill ha det.
Anders har tidigare arrangerat loppis i skolan.
– Det kan vara roligare för då träffar du kunderna. På en auktion måste kunden vara alert, upplyser Anders som tycker att det både är fördelar och nackdelar med loppis jämfört med auktioner.
– På loppis måste jag sätta prislappar på alla sakerna för det är lite ”B” att inte ha det, tycker Anders som vill inte sätta något reservationspris på auktion.
– Jag vill att det ska vara ärligt, säger Anders som också ogillar karteller.
Den som vill bjuda på auktion får ett kundnummer och kan betala med kort eller swish innan hen åker hem.
Anders har lagt märke till att antalet allmogeföremål minskar.
– Det blir i alla fall inte fler av dem.

Hundratals spinnrockar finns i Anders ägo. Han har köpt upp alla han kommit över och de är inte till salu. Foto: Sara Flodin

Den som är intresserad av att få tag på allmogeföremål ska leta i de norra delarna av Sverige, något som Anders brukar göra.
– Jag har ett par bussar och brukar ta med kompisar så vi är två i varje buss. Om man åker långt kan det vara kul att ha någon att prata med.
Det är inte omöjligt att Anders arrangerar fler auktioner i sommar.
– Det beror på hur mycket saker jag får tag på. Jag har några hem som jag ska hämta.

Fotnot: På förmiddagen den 1 juli drar auktionen igång. Klockan 9.30 börjar visningen och 11.00 börjar auktionen. Servering och försäljning av korv kommer finnas på plats.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!