Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lennart Mångs (M), kommunstyrelsens ordförande i Hedemora, betonar att förslaget om planen för den nya skolorganisationen i kommunen går ut på att lägga mindre pengar på lokaler och mer på undervisningen och pedagogiken. “Vi föreslår inte detta för att vara elaka eller för att barnen ska få det sämre, tvärtom”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Föreslagna skolnedläggningarna: “Vill lägga mer pengar på undervisningen”

HEDEMORA. Om två veckor tas förslaget om den nya skolorganisationsplanen i Hedemora kommun upp i kommunfullmäktige. Förslaget innebär bland annat att två skolor och en förskola i kommunen läggs ner samt att samtliga sjätteklassare i kommunen flyttas till Vasaskolan i Hedemora. “Vi vill helt enkelt lägga mindre pengar på lokaler och mer på undervisningen och pedagogiken”, säger Lennart Mångs (M), kommunstyrelsens ordförande. Däremot har majoriteten ändrat sig när det gäller Stjärnsunds förskola som ser ut att bli kvar.

I tisdags hade kommunstyrelsen ett sammanträde där man bland annat diskuterade förslaget till den nya skolorganisationsplanen. Med ett undantag beslutade kommunstyrelsen att föreslå att förslaget ska vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut den 12 december.

Undantaget är förskolan i Stjärnsund där majoriteten har ändrat sig och nu i stället vill behålla.
– Vi har diskuterat detta ett tag och vi har varit ute i Stjärnsund och haft ett jättebra samtal med föräldrarna där. Efter det ville vi försöka ha kvar förskolan så vi har lyft ur den ur förslaget och ska ge förvaltningen i uppdrag att hitta en långsiktig lösning för förskolan i Stjärnsund, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, till Lokalt i på onsdagsmorgonen.

Läs även: Skolor och förskolor föreslås läggas ner: “Svårt och smärtsamt beslut”

Läs även: I backspegeln: Nedläggningshot, protester och en politisk vändning

Garpenbergs skola
Garpenbergs skola ser ut att läggas ner. Anledningen är det låga elevantalet med blott 33 elever, fördelat på sex årskurser. Foto: Arkiv

Debatt om skolfrågan har det inte varit någon brist på den senaste tiden. Berörda föräldrar i Västerby, Garpenberg och Stjärnsund har startat namninsamlingar för att rädda “sin” respektive skola och förskola. Dessutom har politiker och tjänstemän besökt vårdnadshavare i de berörda orterna och hållit möten med dem.
– Det har varit engagerade möten med lite hårda toner men det är klart att föräldrarna är engagerade i sina barn, säger Lennart Mångs.

Orsaken till de föreslagna nedläggningarna av Västerby skola, Garpenbergs skola samt en av förskolorna Tunet eller Stallgården i Hedemora beror på olika saker. I Garpenberg handlar det om ett lågt barn- och elev-antal.
– Nackdelen med att lägga ner Garpenbergs skola blir ju att barnen får långa resor till andra skolor. Men i Garpenberg är de bara 33 elever på sex årskurser. Jag har för mig att det endast är två elever som går i årskurs sex. Vi har stora lokaler för väldigt få elever i Garpenberg, säger Lennart Mångs.

Västerby skola
Västerby skola ser fortsatt ut att läggas ner. Slutgiltigt beslut väntas ta på kommunfullmäktiges sammanträde den 12 december. Foto: Pär Sönnert

I Västerby är det ingen brist på elever, då det går 111 elever på skolan. Däremot är skolans lokaler i stort behov av renovering.
– Och under en eventuell renovering måste vi ändå bussa eleverna till andra skolor, exempelvis till Jonsboskolan i Långshyttan där halva skolan står tom och oanvänd. Att sätta upp moduler i Västerby är inte ekonomiskt försvarbart, som vi ser det.

Läs även: Stor ilska i Västerby över förslaget att lägga ner skolor: “Det är ett urdåligt beslut”

Mångs ser inte heller ett nytt skolbygge i Västerby som ett alternativ.
– Det är ju faktiskt så att elevunderlaget i Västerby inte motiverar att det skulle byggas en ny skola i just Västerby. Faktum är att det bara är ett drygt 30-tal av de 111 eleverna på skolan som är bosatta i Västerby, resten bussas in från andra orter. Jag har själv barnbarn som bor i Mälby och bussas till skolan i Västerby. Om skolan skulle läggas ner och eleverna i stället skulle bussas till Stureskolan i Hedemora eller till Vikmanshyttans skola så skulle det ju bara bli en något längre bussresa för eleverna som redan åker buss till Västerby, säger Lennart Mångs.

Lennart Mångs (M), kommunstyrelsens ordförande i Hedemora
Politiker och tjänstemän har besökt vårdnadshavare i de berörda orterna och hållit möten med dem. “Det har varit engagerade möten med lite hårda toner men det är klart att föräldrarna är engagerade i sina barn”, säger Lennart Mångs. Foto: Pär Sönnert

En av förskolorna Tunet och Stallgården, i Hedemora, föreslås också läggas ner. Stallgården är redan tomställd, i väntan på beslutet.
– Vid den tomten, intill gamla Gussarvsgården, har vi en ledig tomt och där skulle man kunna bygga ett kombinerad seniorboende och förskola, vilket är en populär lösning nuförtiden. Vi behöver bygga mer flexibelt framöver, säger Lennart Mångs.

Läs även: Skolnedläggningarna ett steg närmare att bli verklighet: “Känsliga frågor”

Att flytta alla sexorna i kommunen till Vasaskolan är en annan del i förslaget och har bland annat kritiserats i denna tidning av tidigare kommunalrådet Lillemor Gunnarsson (C).
– Om sexorna flyttas till Vasaskolan så kommer de att få “sitt” klassrum och inte gå mellan olika klassrum som högstadieeleverna gör, säger Lennart Mångs.

Hur många blivande sjätteklassare berörs av detta till hösten, om förslaget går igenom?
– Omkring 170 stycken.

Får alla plats på Vasaskolan?
– Ja, de får plats. Det behövs göras om lite men Vasaskolans ledning har meddelat att de skulle klara av detta. Enligt våra beräkningar skulle elevantalet i varje klass i årskurs sex öka något med den här förändringen, från 18 till 23 elever per klass.

Förslaget är att samtliga sjätteklassare ska flyttas till Vasaskolan i Hedemora från och med höstterminen 2024. Foto: Pär Sönnert

Lennart Mångs nämner även ökade kostnader för bildningsförvaltningen framöver om de föreslagna förändringarna inte blir av.
– Om vi ska fortsätta verksamheten som i dag, samt göra alla de nödvändiga renoveringarna av lokalerna, så pratar vi en ökad driftbudget med 13 miljoner kronor till år 2026. Året efter kommer kostnaden att öka med ytterligare 1,6 miljoner kronor och 2028 blir kostnaden 16,2 miljoner mer än i dag enligt våra beräkningar. Och om vi inte kan spara in på lokalerna så är ju den största kostnaden för förvaltningen personalen. 16 miljoner… Det motsvarar ju 26 lärartjänster, säger Mångs.

Han betonar att förslaget har lagts fram för barnens och hela kommunens bästa.
– Vi föreslår inte detta för att vara elaka eller för att barnen ska få det sämre. Förslaget handlar om att vi vill lägga mindre pengar på lokaler och mer på undervisningen och pedagogiken. Det kan knappast vara viktigast att vi har många och stora lokaler när elevernas skolresultat sjunker. Vi lägger fram detta förslag för barnens och kommunens bästa, att barnen i Hedemora kommun ska kunna få bättre undervisningsmöjligheter, säger Lennart Mångs.

Förskolan i Stjärnsund
Majoriteten har ändrat sig angående förskolan i Stjärnsund och vill inte avveckla den. Foto: Pär Sönnert

Förslaget i korthet:
Garpenbergs skola avvecklas den 30 juni 2024.
Vasaskolan omorganiseras till en 6-9-skola från den 1 juli 2024.
En av förskolorna Tunet eller Stallgården (i Hedemora) avvecklas efter rotrenovering av kvarvarande förskola.
Västerby skola avvecklas den 30 juni 2024.
Fyrklöverskolan, Jonsboskolan, Smedby skola, Stureskolan och Vikmanshyttans skola organiseras som F-5-skolor från den 1 juli 2024.
Fotnot: Stjärnsunds förskola, som tidigare var föreslagen att läggas ner till sommaren 2024, har lyfts ut ur förslaget.

Från den 1 juli 2024 föreslås Hedemora kommuns förskolor och skolor organiseras i följande fem utbildningsnoder:
1. Långshyttan, med Jonsboskolan och Ekorrens förskola.
2. Dala-Husby, med Smedby skola och Smedby förskola.
3. Vikmanshyttan, med Björkbackens förskola och Vikmanshyttans skola.
4. Centrala Hedemora, med Fyrklöverskolan, Stureskolan, Tunet/Stallgården, Västerby förskola, Svedjan, Regnbågen samt Kristallen. Till denna nod kopplas också Garpenbergs förskola.
5. Campus Hedemora, med Martin Koch-gymnasiet, Hedemora Vuxenutbildning samt Vasaskolan 6–9.
Fotnot: Tidigare föreslogs det även att Stjärnsunds förskola skulle avvecklas till sommaren 2024 men det har lyfts bort från förslaget. Lokalt i har inte hunnit reda ut vilken nod förskolan väntas tillhöra.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,275641"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!