Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lillemor Gunnarsson, centerpartistisk politiker i Hedemora.
För ett par veckor sedan presenterades förslaget på den nya skolorganisationen, där två skolor och två förskolor i Hedemora kommun föreslås läggas ner. Dessutom föreslås det att alla sjätteklassare i kommunen flyttas till Vasaskolan i Hedemora. Lillemor Gunnarsson (C) är en av politikerna i oppositionen som reagerar på förslaget. “Mitt parti tycker att det här är förhastat. Skolan är en viktig pusselbit för landsbygden”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Kritik mot förslaget om sexornas flytt

HEDEMORA. Förslaget om den nya skolorganisationen i Hedemora kommun, där två skolor och två förskolor föreslås läggas ner, har rört upp känslor i kommunen. Det är därför inga höga odds på att det kommer att bli diskussioner när ärendet ska tas upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige framöver. “Mitt parti tycker att det här är förhastat. Skolan är en viktig pusselbit för landsbygden”, säger tidigare kommunalrådet Lillemor Gunnarsson (C).

Det har gått några veckor sedan förslaget på den nya skolorganisationen presenterades. Namnlistor har tagits fram och skrivits under av många människor.
– Och att det måste gå så fort… Det här är känsliga frågor som måste få landa hos de berörda människorna. Personligen tycker jag att vi måste vända på det och i stället titta på vad vi kan göra för att göra skolorna mer attraktiva, säger Lillemor Gunnarsson.

Fram till valet i höstas var hon kommunalråd, i form av kommunstyrelsens förste vice ordförande. Numera tillhör hon oppositionen där alla partierna verkar ha samma åsikt i just den här frågan.
– Det är ju sällan en opposition är helt samlad i någon person, i någon kommun. Alla partier driver sina egna frågor men i den här frågan upplever jag att vi tycker samma sak i alla partier som är i opposition. Vi från Centerpartiet kommer att göra vad vi kan för att förhindra de här planerna, säger Lillemor Gunnarsson.

Läs även: Skolor och förskolor föreslås läggas ner: “Svårt och smärtsamt beslut”

Läs även: I backspegeln: Nedläggningshot, protester och en politisk vändning

 

Lillemor Gunnarsson, centerpartistisk politiker i Hedemora.
“Jag tror på litenheten och närheten. Vi har lagt ner otroligt många byskolor i Hedemora kommun under årens lopp. Därför tycker jag att man bör ha is i magen och behålla de små enheterna”, säger Lillemor Gunnarsson. Foto: Pär Sönnert

Det som har fått mest fokus är de föreslagna nedläggningarna av skolorna i Garpenberg och Västerby samt förskolan i Stjärnsund.
– Jag tror på litenheten och närheten. Skolan är en viktig pusselbit för landsbygden och vi har lagt ner otroligt många byskolor i Hedemora kommun under årens lopp. Därför tycker jag att man bör ha is i magen och behålla de små enheterna.

Hon reagerar även på förslaget att flytta alla sexor i kommunen till Vasaskolan.
– Varför ska man bryta loss pusselbiten årskurs 6 från mellanstadiet? Det är en viktig period i skoltiden och dessutom får ju eleverna sina första betyg i sexorna. Vad finns det för risker med detta, ur barnens perspektiv? Och hur vet man att kvaliteten i skolan säkerställs genom att man flyttar barn till en annan skola? Jag vill ha mer information kring detta.

Läs även: Stor ilska över förslaget att lägga ner skolor: “Det är ett urdåligt beslut”

 

Västerby skola
Västerby skola föreslås läggas ner. Foto: Pär Sönnert

I 20 års tid drev Lillemor Gunnarsson friskolan Olympicaskolan, som fortfarande finns kvar i Hedemora.
– Så jag är med i ett skolnätverk med skolmänniskor över hela landet. Jag ställde frågan i vårt forum om det fanns några som hade erfarenhet av att flytta sjätteklassare till högstadiet. Alla som svarade hade negativa erfarenheter av det och på flera av skolorna hade man flyttat tillbaka sjätteklassarna, berättar Lillemor Gunnarsson.

Tidigare bodde hon själv i just Garpenberg med sin familj.
– Vi har fyra barn, som är vuxna nu, och det blev ju ett himla skjutsande när alla fyra idrottade och skulle fram och tillbaka till Hedemora. Till slut flyttade vi in till stan i stället, så jag är väl själv en av syndarna här… Men det är ju föräldrarna som styr, de väljer var de vill bosätta sig och i vilken skola deras barn ska gå. Många väljer att bosätta sig på landsbygden just tack vare närheten till skolan.
Läs även: Skolnedläggningarna ett steg närmare att bli verklighet: “Känsliga frågor”

Garpenbergs skola
2019 var Garpenbergs skola nedläggningshotad men blev kvar. Nu är skolan åter hotad av nedläggning. Foto: Arkiv

De föreslagna skolnedläggningarna beror på olika saker; i Garpenberg och Stjärnsund är det antalet elever och barn som är för lågt och för Västerby skolas del är det lokalernas stora renoveringsbehov som är orsaken.
– Men vi har ju flera år med överskott i kommunen och en del av det överskottet har gått till resultatutjämningsreserven. De pengarna kanske behövs nu då, för att renovera Västerby skola. Och även om problemet i Garpenberg och Stjärnsund är att de är få barn där så tycker jag att det är lite förhastat att lägga ner skolan och förskolan där. Jag ser inga problem i att driva en liten skola. Visst är det tufft men det går, säger Lillemor Gunnarsson.

Dessutom påpekar hon att det kommer att dyka upp andra kostnader om eleverna ska bussas till andra skolor.
– Och så det här med att detta ska göra att man höjer kunskapsnivån i skolorna… Många i mitt skolnätverk har vittnat om att förändringarna inte gjorde att resultaten ökade. Men, det är klart, om dessa förändringar blir av och skolresultaten plötsligt skjuter i höjden efter det, då får jag väl krypa till korset. Men jag har svårt att se det hända, säger Lillemor Gunnarsson.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,275641"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!