Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Milla Nordlander och hennes mamma Åsa Olsson vill att Västerby skola ska bli kvar.
Åsa Olsson är kritisk till förslaget att lägga ner flera skolor och förskolor i Hedemora kommun – däribland Västerby skola där Åsas dotter Milla Norlander går. Lokalt i träffade mor och dotter vid Västerby skola mitt i snöovädret på höstlovets andra dag. “Vi är arga. Det här är ett urdåligt beslut”, säger Åsa Olsson.
Foto: Pär Sönnert

Stor ilska över förslaget att lägga ner skolor: “Det är ett urdåligt beslut”

VÄSTERBY. Åsa Olsson är kritisk till förslaget att lägga ner flera skolor och förskolor i Hedemora kommun – däribland Västerby skola där Åsas dotter Milla går. “Man kan inte bara spara utan behöver satsa också. Och vad är bättre att satsa pengar på än våra barn?” säger Åsa som har startat en namninsamling för att behålla skolan.

Förra veckan kom en kalldusch för många barn, ungdomar och föräldrar i Hedemora kommun – bildningsnämndens arbetsutskott beslutade att föreslå att planen för ny skolorganisation i Hedemora kommun ska antas. I beslutet ingår, bland annat, ett förslag om att lägga ner Garpenbergs skola, Västerby skola, Stjärnsunds förskola samt antingen Tunets eller Stallgårdens förskola i Hedemora.
Läs även: Skolor och förskolor föreslås läggas ner: “Svårt och smärtsamt beslut”

Lokalt i:s utsände mötte upp Åsa Olsson, en av föräldrarna som påverkas av förslaget.
– Vi är arga. Det här är ett urdåligt beslut, säger Åsa som är bosatt i Västerby och vars dotter Milla Norlander går i årskurs fyra på Västerby skola.
– Jag tycker att skolan ska vara kvar. Det är jättebra att gå i en liten skola, tycker Milla.

Läs även: Skolnedläggningarna ett steg närmare att bli verklighet: “Känsliga frågor”

Milla Nordlander och hennes mamma Åsa Olsson vill att Västerby skola ska bli kvar.
Milla Norlander och Åsa Olsson på skolgården vid Västerby skola, som enligt förslaget är inne på sitt sista läsår och ska avvecklas i sommar – ett beslut som kan klubbas av kommunfullmäktige den 21 november.

I dagsläget går 111 elever på F-6-skolan i Västerby. Enligt den nya skolorganisationen är planen att eleverna i första hand ska bussas till Vikmanshyttans skola om Västerby skola läggs ner.
– Men det är ju lika långt att bussa barnen dit som att bussa barn från Vikmanshyttan hit. Och det kommer att behövas en ny slöjdsal i Vikmanshyttan så det här blir ingen besparing, säger Åsa Olsson som själv jobbar som lärare på en gymnasieskola.
– Jag tycker inte att den här skolan är mer sliten än någon annan skola. Sedan kan det ju vara VVS och ventilation som inte syns. Jag undrar även om var man ha fått summan 50 miljoner kronor att renovera Västerby skola från. Vad är det som kostar så mycket? säger hon.

I måndags hade bildningsnämnden ett sammanträde där man valde att gå på arbetsutskottets linje och besluta att föreslå till kommunfullmäktige att godkänna planen för den nya skolorganisationen – vilket alltså bland annat innehåller nedläggningen av ovan nämnda skolor.
– Den här skolan har ju varit nedläggningshotad sedan mitten av 1990-talet. För något år sedan renoverades gymnastiksalen för två miljoner kronor och man asfalterade även om vid skolan. Varför lade man inte ner skolan då, och sparade de investeringarna? frågar sig Åsa Olsson.

Västerby skola
På Västerby skola går det 111 elever, fördelat på årskurserna F-6. Lokalerna är väldigt slitna och har ett stort renoveringsbehov. Foto: Pär Sönnert

Efter att förslaget om att lägga ner skolan blev känt startade Åsa en namninsamling för att rädda Västerby skola.
– Snart passerar vi 1 300 namn på listan. Nästa vecka, den 8 november, hålls det ett möte här i Västerby där politiker och tjänstemän ska träffa oss berörda vårdnadshavare. Då ska jag lämna över namnlistan, säger hon.

Vad hoppas du få ut av mötet?
– Först och främst att det blir stor uppslutning. Sedan hoppas jag att politikerna och tjänstemännen lyssnar på våra synpunkter. De är trots allt valda av oss och ska representera oss kommuninvånare och då borde vi ha något att säga till om.

Åsa tar sin dotter Milla som exempel för hur rörigt det kan bli för vissa av eleverna.
– Nu är hon inne på sitt fjärde år här i Västerby. Om skolan läggs ner ska hon gå ett år i Vikmanshyttan innan hon ska börja i sexan på Vasaskolan, om alla sjätteklassare i kommunen ska samlas där. Tre skolor på tre läsår, var finns kontinuiteten i det?

Västerby skola
Eleverna som går på Västerby skola väntas bussas till Vikmanshyttans skola eller Stureskolan i Hedemora, om förslaget att lägga ner Västerby skola klubbas av kommunfullmäktige. Foto: Pär Sönnert

Ärendet ska härnäst tas upp på kommunstyrelsens sammanträde, vilket blir den 28 november och inte den 7 november vilket var den ursprungliga planen. Det slutgiltiga beslutet kan sedan klubbas i kommunfullmäktige den 12 december (och inte redan den 21 november som var den ursprungliga planen).
– Varför är det så bråttom? Först går man ut med den här informationen den 23 oktober och knappt en månad senare ska man fatta beslutet i fullmäktige*… Som kommuninvånare fattar jag ju att kommunen måste ha en budget i balans men det måste finnas andra saker att spara in på än skolorna och förskolorna. Man kan inte bara spara utan behöver satsa också. Och vad är bättre att satsa pengar på än våra barn? säger Åsa Olsson.

Hon är även kritisk till argumentet att kommunen genom dessa förändringar vill bibehålla kvaliteten i skolorna.
– Lärarbehörigheten här i Västerby är ju väldigt hög, till skillnad från kommunen i stort. Och vill man ha en levande landsbygd i kommunen så måste byskolorna få vara kvar. Många har ju flyttat hit tack vare att det finns en skola i byn, säger Åsa Olsson.

* Efter att intervjun gjordes (och tidningen gått i tryck) ändrades tidplanen så att ärendet tas upp i kommunstyrelsen den 28 november och väntas ta upp på kommunfullmäktiges sammanträde den 12 december.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,512985"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!