Lokala konstnärer uppmärksammas på järnbodens vägg.
Foto: Maria Karlsson

Tio lokala konstnärer uppmärksammas

SMEDJEBACKEN. I hamnen presenteras nu olika lokala konstnärer och deras verk. – Vi vill uppmärksamma den fantastiska skaparkraften som finns i närområdet, säger Anne Seppänen, kulturchef i Smedjebackens kommun.

På ytterväggen till järnboden där ångbåtarna brukar lägga till och mittemot bilparkeringen kan nu besökare vid hamnen njuta av den lokala konstskatten.
– Konstnärerna arbetar och betalar skatt i kommunen och med sin konst höjer de kvaliteten för alla andra som bor här, säger Anne Seppänen.
Hon berättar att konstnärernas verk fotograferats av fotografen och konstnären Simon Hjortek och har sedan tryckts upp i storformat.
– Det har printats ut på ett väderbeständigt material, så bilderna kommer att sitta där permanent så länge de är fina.

De tio konstnärer som finns presenterade är överst från vänster till höger på bild:
Katarina Persson, utbildad handbokbindare och verksam i Kärrgruvan. Lagar och binder om gamla böcker eller gör nya böcker eller boklådor. Skinn, klot och papper är de vanligaste arbetsmaterialen.
Johannes Högbom, använder sig av en målarteknik som bär prägel av europeisk 1500-talsestetik. Hans målningar innehåller fragment från olika världar och berättelser.
Simon Hjortek arbetar med foto och videokonst. Han fascineras av längtan, väntan, tristess och drömmar. Ofta vävs detaljer och små mysterier in i väldigt stillsamma världar.
Fenne Kustermans föredrar att hitta bilder genom färg, blyerts, bläck eller tryck. Och har numer börjat utforska mer digitala tekniker och möjligheter.
Karin Jaxelius är keramiker som alltid dragits till det sköra, men ändå självklart starka som speglas överallt i naturen. Hon bygger många av sina verk för hand i lera.

Nederst från vänster till höger är:
Gunvor Kuha målar i olika tekniker och har sin ateljé i Tolvsbo Kvarn i Söderbärke. Sedan 1987 har hon arbetat heltid med konst och kreativ friskvård.
Marietta Nylund, keramiker som inspirerats av japansk keramik och drejar mest i stengods. Bruksgods ligger henne varmast om hjärtat.
Anders Stimmer i Stimmerbo målar skogslandskap, vatten och ibland även figurer med oljefärg. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan.
Pernilla Jansson undersöker på ett lekfullt sätt vardagliga objekt som väcker hennes intresse och sätter dem i nya konstellationer, sammanhang och tillstånd. Har masterexamen i keramik och glas från Konstfack.
Roswitha Robijn konstnär och konstlärare som kommer från Holland och nu är krögare på Tolvsbo Värdshus. Hon målar mest abstrakt med ett starkt och kraftigt färgspråk.
Längre presentation av konstnärerna finns på järnbodens vägg.

Facebook
Nyhammars ungdomar har fått en egen kub för graffitimålning.
Visionen om Herosfältet är att det ska bli en säker och bra plats för alla åldrar och smaker.
Ludvika kommun och det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem gör nu en satsning på att få arbetspendlare att flytta till Ludvika.
Nästan hälften av högstadieeleverna i Smedjebacken hinner inte äta frukost hemma så nu erbjuds de en enklare frukost i skolan för att orka mer.

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS