Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den anrika dansbanan i Söderbärkeparken eldhärjades och räddningstjänsten lät den brinna ner. “Vi som förening vill att man bygger upp dansbanan igen”, säger Jonas Källman, ordförande i Söderbärkeparken.
Foto: Sara Flodin

Anrika dansbanan gick upp i rök

SÖDERBÄRKE. Ett sekels historia och många minnen gick upp i rök när dansbanan i Söderbärkeparken brann förra fredagen. – Det är fruktansvärt tråkigt, jag tror inte att det är sant, säger Föreningen Söderbärkeparkens ordförande Jonas Källman som nu planerar att bygga en temporär dansbana för att rädda sommarens arrangemang.

Larmet om branden inkom till räddningstjänsten klockan 12.40 fredagen den 19 april.
– Vi kom hit ungefär tio minuter senare och då var det en fullt utvecklad brand, förklarar styrkeledare Kim Björkqvist, som var räddningsledare för insatsen.
Räddningstjänsten tog snabbt beslutet att låta dansbanan brinna ner.
– Den var så pass övertänd att vi såg att byggnaden inte gick att rädda och vi fick fokusera på att hindra spridning till närliggande byggnader, berättar Björkqvist.

Pärlan vid barken har mist sin glans då den åttkantiga dansbanan brann upp. Nu vill många att en ny byggs på platsen. Foto: Sara Flodin

Lågorna spred sig upp mot parkenområdet och även en närliggande förrådsdel brandskadades. Endast ett förvridet plåttak och förkolnande rester finns nu kvar på platsen där dansbanan tidigare låg.
– Det är fruktansvärt tråkigt, jag tror inte att det är sant. Vi har planerat verksamhet till sommaren och ska precis dra igång marknadsföringen, förklarar Föreningen Söderbärkeparkens ordförande Jonas Källman för Lokalt i och blickar ut över resterna av dansbanan.
– Vi hade bokat in Larz Kristerz den 19 juli och sett fram emot en rolig sommar. Dessutom hyr PRO in sig på dansbanan sommartid för att ha sina fredagsdanser.

Föreningen Söderbärkeparkens ordförande Jonas Källman vill att dansbanan byggs upp igen, men fastigheten ägs av Smedjebackens kommun. Foto: Sara Flodin

Bilder i sociala medier visar hur ett eldhav sprider sig högt över dansbanan.
– Det spred sig snabbt i sociala medier och jag fick ett telefonsamtal, berättar Jonas som inte fått någon information om vad som kan ha startat branden.
– De säger ingenting utan det kommer bli ett försäkringsärende.
Jonas hoppas att de kommer kunna genomföra pubkvällarna, räkafton och barnteater denna sommar utan dansbanan.
– Sen kan vi kanske ha danserna inne i Folkets hus.
Jonas är dock säker på en sak:
– Vi som förening vill att man bygger upp dansbanan igen. Det är hundra års historia.

Elvy Pettersson, Lars-Eje Lundström och Jan Gustafsson har tillbringat många timmar på folkparken i sitt engagemang i föreningen och har många minnen från densamma. Foto: Sara Flodin

Utanför parkens rotationsgrind står Elvy Pettersson, Lars-Eje Lundström och Jan Gustafsson för att försöka se hur mycket av dansbanan som finns kvar. De tycker att det är tragiskt att dansbanan brunnit ner. Elvy har jobbat i serveringen, Lars-Eje har varit ordförande i föreningen och Jan är född i ett hus i närheten.
– När jag var yngre kunde jag gå raka spåret till folkparken. Även när jag vinglade var det raka spåret hem, berättar Jan och ler.
Trion har många fina minnen från platsen, till exempel från kvällen då Björn Afzelius och Mikael Wiehe drog cirka 3 200 personer till parken. De tycker att det är självklart att dansbanan ska byggas upp igen.
– Ja, den här platsen är “kult”, “Pärlan vid Barken”, säger Jan som tycker att Söderbärke är detsamma som parken.

Endast ett böljande plåttak blev kvar av den gamla dansbanan. Foto: Sara Flodin

Då det är Smedjebackens kommun som äger fastigheterna i folkparken är det de som får driva försäkringsärendet.
– Det är jättetråkigt att dansbanan har brunnit i Söderbärkes Folket park, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning.
– Det är inte så länge sedan serveringen brann i parken. Serveringen har vi byggt upp och ambitionen måste så klart vara att vi ska ha en dansbana igen. Det är många som har fina minnen från Söderbärkeparken, konstaterar Rönning och att det är extra tragiskt på grund av detta och att sommarens kommande arrangemang hindras.
Fredrik Rönning är uppvuxen i Söderbärke och har själv många minnen från parken.
– Jag har gått på disco, uppträdanden och sett The Hives där, berättar kommunalrådet vars senaste starka minne från parken är när publikrekordet slogs och 3 397 personer intog parken förra året den 13 maj.
Anledningen till detta var att ”ICA-Johan” Högdahl anordnade ”Kalaset” i samband med sin 50-årsdag. Denna dag uppträdde Thomas Di Leva, Uno Svenningsson och Klara Hammarström för Söderbärkebor och andra ditresta.
– Det är senaste minnet när i stort sett hela Söderbärke var på plats i Folkets park, konstaterar kommunalrådet.
Samma Ica-handlare drog snabbt igång en insamling för att hjälpa föreningen och när Lokalt i talar med Jonas Källman igen, några dagar efter branden, har drygt 160 000 kronor samlats in på deras konto och planer om att bygga en temporär dansbana utan tak, för att rädda sommarens arrangemang, har börjat gro i föreningen.
– Med det här engagemanget som är kommer det vara rimligt, förklarar en lättad ordförande.
– Man skulle kunna bygga en dansbana framför scenen eller göra en utbyggnad av serveringen.
Elvy, Lars-Eje och Jan tycker att det är ett bakslag att dansbanan blivit förstörd när “guldläget” påverkar tillväxten i kommunen och fler önskar flytta till bygden, men kommunalråd Fredrik Rönning kommenterar läget så här:
– Vi klarar nog av båda delarna. Både att hantera det här och tillväxten.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!