Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Polis Emmeli Klodner berättar att det finns ungdomar som tror att hasch botar cancer. Emmeli råder föräldrar att vara uppmärksamma på om deras barn förändrar sitt beteende, om ungdomen börjar använda dyra märkeskläder eller hanterar kontanter.
Foto: Sara Flodin

Många unga tar droger

LUDVIKA. Det kommande valborgsfirandet innebär att det kan bli rörigt på stan och Ludvikas lokala polis Emmeli Klodner uppmanar föräldrar att vara “lite jobbiga” och känna igenom sina barns kläder för att kontrollera vad de har i fickorna när de kommer hem. – Man behöver inte vara med i ett kriminellt nätverk för att sälja narkotika. Det finns ungdomar i Ludvika som också gör det, berättar Emmeli.

Emmeli och hennes kollega Johan Gustafsson tror att ett hundratal ungdomar på gymnasiet har testat narkotika. Droger som förekommer bland ungdomarna är, enligt Emmeli, hasch, amfetamin, benzo, exstacy, LSD, kokain och opioider.
Nya droger dyker hela tiden upp på marknaden.
– Någonting som ökat är den syntetiska drogen kristall 3-CMC som liknar amfetamin, men är ännu mer beroendeframkallande, berättar Emmeli och lägger till att den går att köpa i Ludvika.
Emmeli förklarar att polisen upptäckt att ungdomar i 15-16 års ålder testar kristall efter att ha debuterat med att röka hasch. Lukten av hasch är speciell:
– Det luktar inte som vanlig cigarettrök utan mycket sött, förklarar Emmeli men att vejpanvändandet gjort det svårare att urskilja denna lukt.

Vindskyddet utanför Kyrkskolan är ett ställe där polisen sett att vissa ungdomar suttit tillsammans med “olämpliga personer”. Om Polisen ser ungdomar som hänger med opassande personer gör de en orosanmälan till socialen. “Då får föräldrarna reda på detta”, förklarar Emmeli. Foto: Sara Flodin

Poliserna tycker att vårdnadshavare ska vara “lite jobbiga” och känna igenom sina barns kläder för att kontrollera vad de har i fickorna när de kommer hem. De ska även se till att hålla koll på pengatransaktioner på sina barns konton.
– Vårdnadshavare har möjlighet att kontrollera sina barns ekonomi tills de är 18 år, upplyser Emmeli.
– Det kan vara så att de inte säljer narkotika, men får en massa swishinbetalningar och tar emot dem för någon annan. Vi vet flera ungdomar som haft det i system, att de tar emot pengar men aldrig håller i narkotika över huvud taget, förklarar Emmeli och att minderåriga då blir en del i en process att tvätta pengar.
Tecken som föräldrar bör vara uppmärksamma på är om barnet förändrar sitt beteende. Om ungdomen börjar använda dyra märkeskläder eller hanterar kontanter. Emmeli råder föräldrar att intressera sig i sina barns umgänge och var de håller till. Emmeli säger att det finns personer som säljer narkotika men inte brukar själva.
– De har börjat sälja till äldre personer i Ludvika, berättar Emmeli.

Föräldrar bör vara uppmärksamma på om barnet har webbläsaren Tor nerladdad på sin dator, vilken kan användas för att komma åt Darknet där det går att beställa sådant som är kriminellt.
– Det finns ingen anledning att ha Tor om du inte är på Darknet. Har du den på datorn är det något som är lurt, tycker hon.
VPN är en betaltjänst som ökar säkerheten i mobilen och något som polisen själva använder.
– Det har man för att man, av någon anledning, inte vill bli spårad, förklarar Emmeli och att det är något som föräldrar bör reagera på och lägger till att de har rätt att gå in i sitt omyndiga barns telefon.

Emmeli Klodner och Johan Gustafsson berättade nyligen om Ludvikas drogsituation för föräldrar till elever i Kyrkskolan, men endast ett 40-tal personer dök upp. Foto: Sara Flodin

Då många droger köps på nätet och skickas via den ordinarie postgången tycker Emmeli att föräldrar ska fatta misstanke om barnen får försändelser på posten.
– Man får väldigt sällan vadderade brev på posten om man inte beställer på internet.
För några år sedan köpte ett par ungdomar i kommunen drogen LSD i form av ett frimärke som lades på tungan. Johan berättar att en tripp endast kostade elva kronor och att drogen beställdes från Canada.
– Vi har haft ett ärende där två killar trodde de kunde flyga och gick upp på ett tak och hoppade.
– Vi har haft flera ärenden där personer gått på högvarv och blivit sövda för att inte hjärtat ska “smälla”. Det är personer som är fullt friska, inflikar Emmeli.
Att inhalera torrschampo har trendat i omgångar och något som kan leda till att hjärtat stannar. Lustgas dyker upp vid vissa fester och något som kan ge permanenta skador.
– Det ger syrebrist som blir ett typ av rus, förklarar Johan.

Priset på droger sjunker och en tripp kan kosta så lite som 150 kronor. Foto: Dreamstime

Poliserna tycker inte att det finns något område i Ludvika som är mer kriminellt än något annat, men att de bör undvika att vara på stan under helgkvällar.
– Det handlar mer om vilka de är med. Vi träffar på ungdomar i lägenheter där de inte borde vara.
Tidigare har det varit stökigt runt Sporthallen och McDonalds, men att det nu varit stökigt på Hemköpsparkeringen. Polisen har koll på ställen där det förekommer försäljning av narkotika.
– Det dyker upp nya ställen varje vecka, förklarar Johan.
Vid de senaste årens valborgsfirande har ungdomarna hållit till vid Skuthamn, hällarna och Piren, men på dessa platser får ingen förtära alkohol. Under vår och sommar sker många evenemang som drar ut ungdomar på stadens gator och torg.
Polisen uppmanar föräldrar att gå ut på stan, helst under evenemangshelgerna och nämner valborg, skolavslutning, scensommar samt 13 juni, när kommunen arrangerar fest för unga på stan, som extra viktiga kvällar.
I maj 2020 skedde en spontancruising i centrala Ludvika.
– Ta inte för givet att polisen vet om en spontantillställning för vi har blivit överraskade flera gånger och varit två poliser i Ludvika när det dykt upp drygt 400 ungdomar, erkänner Johan.
Poliserna har sett en trend att vissa ungdomar inte har någon tid då de ska vara hemma. De tycker att föräldrar ska sätta tider då deras barn ska vara hemma och att de ska vara vakna då de anländer. Själva tycker de inte att en 15-åring ska vara ute efter midnatt på helgen. Emmeli uppmanar den som är bekymrad över ett barn att göra en orosanmälan till socialtjänsten och säger att det krävs att olika instanser samverkar för att hjälpa barn som är i riskzonen.
– Jag tycker det är väldigt viktigt att alla aktörer i samhället så som skola, socialtjänst, polis, föräldrar och andra vuxna i ungdomars närhet samverkar gällande det förebyggande arbetet.
Emmeli råder den som misstänker att det egna barnet brukar narkotika att ta med sig barnet till socialtjänstens öppenvård för att lämna prov och påtalar att alla även kan lämna en anonym anmälan. Även skolor kan testa elever som de misstänker brukar narkotika. De flesta ungdomar som poliserna träffar ute på fältet har druckit alkohol någon gång och den som drogar har oftast debuterat med alkohol.
– Vi träffar mycket oftare på alkoholpåverkade ungdomar än de som är narkotikapåverkade, konstaterar Emmeli.

Tipsa polisen om…
…du misstänker att någon säljer narkotika.
…platser där du misstänker att försäljning av narkotika sker.
…du känner till att en spontantillställning som samlar många ungdomar planeras.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!