Peter Berglund, distriktsidrottschef för RF-SISU Dalarna. “Vi har fått en otroligt positiv start”, säger han om planerna på att i flera avseenden lyfta länet med idrotten som pådrivande kraft.
Foto: Sonny Jonasson

Stort pilotprojekt med idrotten som motor

DALARNA. Dalarna som län kan lyfta till nya nivåer. Och det med idrotten som motor. Tunga företrädare för högskola, försvarsmakt, idrottsrörelse och kommun lägger nu i överväxeln för en satsning modell större. – Det finns tydlig samsyn och många beslut fattas i närtid, säger Peter Berglund som är distriktsidrottschef för RF-SISU Dalarna.

Riksidrottsförbundet, RF-SISU Dalarna tog initiativet till ett möte i samband med skidspelen i Falun. Medverkade gjorde bland annat Peter Berglund, Johan Flodin (Sveriges olympiska kommitté), Jan-Henrik Bäck (chef för Försvarsmaktens idrotts- och tävlingsverksamhet), Erik Nises (S) och Anders Lindh (M) som är kommunalråd i Borlänge och Falun, Jörgen Elbe (tillförordnad rektor vid Högskolan Dalarna).

I förgrunden finns en ambition att stärka Dalarna med idrotten som katalysator.
Samspel är ett ledord i en satsning som ska ge eko i både samtid och framtid.

Och startskottet ljuder redan nu.
– Det här ska inte passera en massa administration eller dras i långbänk, det är högt tempo och konkreta beslut i fokus, betonar Peter Berglund.
Han vidareutvecklar:
– Det finns givetvis ett förarbete, vissa har tittat på det här med idrottsvärnplikt under de senaste två åren. Många av de medverkande är i ledande positioner, det blir så att säga verkstad med en gång.

I konkreta termer handlar det om att lyfta Dalarna som län. Där ett sportsligt fundament utgör språngbräda för goda resultat på bred front.
Något det finns ypperliga förutsättningar för, framhåller Peter.
– Här finns en enorm idrottskultur på både elit- och motionsnivå. Den bor i Dalarnas folksjäl. Det är en viktig tillgång när vi nu jobbar med något som detta.

Att knyta än klokare knutar mellan lokalsamhälle, Dalregementet, idrott och länet som lärosäte är tänkt att ge följande:
▪ Ett Riksidrottsuniversitet i Falun/Borlänge
▪ Utveckling av Dala Sports Academy Elit i Falun
▪ Uppstart av idrottsvärnplikt på Dalregementet
▪ Nästa steg för Lugnet som nationell idrottsarena
Detta med målbilden att Falu- och Borlängeregionen etableras som en av landets främsta idrottsmiljöer.

"En oerhörd samarbetsvilja och spännande vägar", säger Peter Berglund om vad som bland annat kan innebära ett pilotprojekt för idrottsvärnplikt på Dalregementet. Foto: Sonny Jonasson
“En oerhörd samarbetsvilja och spännande vägar”, säger Peter Berglund om vad som bland annat kan innebära ett pilotprojekt för idrottsvärnplikt på Dalregementet. Foto: Sonny Jonasson

Nämnda uppstartsmöte samlade 32 ledande beslutsfattare från åtta organisationer. Strategi tar nu form och framåtlutade insatser samordnas.
– Det finns många olika områden där vi kan nå positiv effekt. Nu lyfter vi det här, frågan blir viktig. Känslan är att ett plus ett kan bli fyra, åskådliggör han.
– Visst finns också flera utmaningar av exempelvis ekonomisk grund på sina håll, men desto fler möjligheter, understryker Berglund.

Han nämner att det innan sommaren ska fattas två stora beslut med tydlig bäring i arbetet. Start av idrottsvärnplikt planeras ske under 2025.
Mycket uppges vara på gång redan i närtid.
– Vi märker en oerhörd samarbetsvilja och ser spännande vägar. Vården är också ett starkt element, bland annat som arbetsgivare och stor aktör för hela länet.

Berglund upplyser att satsningen är ett pilotprojekt med inledningsvis Falun och Borlänge i fokus. Detta med stärkande effekter som berör hela Dalarna.
– På sikt kan detta ge eko över hela landet och få fler län att följa efter, spår han.

Målsättningen går i regional riktning för ökad kompetensförsörjning, varumärkesförstärkning och givande samhällsaspekter.
– Vi har fått en otroligt positiv start. Nu snurrar det här i gång hos samtliga inblandade och så ska vi ta det här vidare, avrundar Peter Berglund.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS