Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Personal på öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
Öppenvården Stinsen har utökat lokalerna i stationshuset vid Hedemora Resecentrum. Enhetschefen Sara Pommer i mitten, flankerad av de båda alkohol- och drogterapeuterna Kjell Mårts och Jessica Roos som inom kort förhoppningsvis får sällskap av ytterligare en kollega.
Foto: Pär Sönnert

Stinsen utökar för att kunna hjälpa fler

HEDEMORA. Öppenvården Stinsen i Hedemora utökar, både lokal- och personalmässigt. Ett nytt rum för gruppbehandling har invigts och man är på väg att rekrytera ytterligare en alkohol- och drogterapeut. “Det är viktigt att man vet vilken hjälp och vilket stöd det finns att få, även för anhöriga”, säger enhetschefen Sara Pommer,

Verksamhetens namn skvallrar om var man håller till någonstans, nämligen bestämt i stationshuset vid Hedemora Resecentrum. För drygt fem år sedan flyttade öppenvården hit från Nibblegården och bytte då även namn från Nibble till Stinsen. För ett par veckor sedan invigdes ytterligare en lokal, i samma byggnad.
– En lokal på bottenvåningen blev ledig, samtidigt som vi ville utöka verksamheten, så då tog vi över den lokalen. Vi upplever att missbruket ökar och då är det även fler som behöver hjälp och stöd, säger Sara Pommer.

Personal på öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
Öppenvården Stinsen har utökat lokalerna i stationshuset vid Hedemora Resecentrum. Enhetschefen Sara Pommer i mitten, flankerad av de båda alkohol- och drogterapeuterna Jessica Roos och Kjell Mårts som inom kort förhoppningsvis får sällskap av ytterligare en kollega. Foto: Pär Sönnert

Intervjun görs i ett av rummen på ovanvåningen i byggnaden.
– Här inne hade vi gruppbehandlingarna tidigare men de hålls numera i de nya lokalerna på bottenvåningen, säger Sara Pommer.
– Redan samma eftermiddag som invigningen av de nya lokalerna hade vi det första gruppsamtalet där, säger Jessica Roos.

Hon är alkohol- och drogterapeut, liksom kollegan Kjell Mårts.
– Alla som kommer till oss gör det frivilligt. För många kan det här vara ett väldigt bra upplägg, att man bor kvar i sin hemmiljö och kommer hit och behandlas. Att man får stöd på hemmaplan kan passa bättre än att man åker till ett behandlingshem en period och sedan återvänder till sin hemmiljö och då riskerar att direkt återgå till sin gamla vardag, säger Kjell Mårts.
– För att komma i kontakt med kommunens öppenvård kan medborgaren själv ringa till Stinsen, öppet intag, för att söka kontakt eller via ett biståndsbeslut från socialtjänsten, tillägger Sara Pommer.

öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
Namnet Stinsen skvallrar om den geografiska hemvisten för öppenvården som för drygt fem år sedan flyttade till stationshuset vid Hedemora Resecentrum. Foto: Pär Sönnert

Behandlingstiden vid Stinsen varierar utifrån klientens behov men gruppbehandlingen pågår i minst tre månader.
– Vilken slags behandling vi använder oss av beror på individen. Vi tittar på vad som fungerar bäst för respektive person, vilken typ av stöd och hjälp de behöver, säger Jessica Roos.

Hur många personer har ni inskrivna hos er?
– Mellan 30 och 40 personer kommer regelbundet till Stinsen, säger Sara Pommer.
– Och så har vi ett tiotal som är på väg in i behandling hos oss, säger Kjell Mårts.

Stinsen är även på väg att rekrytera ytterligare en alkohol- och drogterapeut.
– Annonsen om tjänsten ligger ute. Att vi blir ytterligare en terapeut gör att vi kan hjälpa fler, samtidigt som vi inte blir lika sårbara. Dessutom kan det göra att vi kan lägga mer tid på varje klient, säger Sara Pommer.

Personal på öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
Alkohol- och drogterapeuterna Kjell Mårts och Jessica Roos i två av stolarna som används i gruppbehandlingarna, som nyligen fått helt nya lokaler på bottenvåningen i stationshuset. Foto: Pär Sönnert

Det finns också en anhöriggrupp inom Stinsen.
– Då kan man komma och medverka när man vill. Det är viktigt att man vet vilken hjälp och vilket stöd det finns att få, även för anhöriga, säger Sara Pommer.
– Men när anhöriga väl söker sig till oss, då har det i regel redan gått för långt. Då har man kraschat in i väggen, säger Jessica Roos.
– Det sägs att vara anhörig till någon med ett beroende skapar samma stressnivåer hos den anhöriga som hos soldater som befinner sig i krig, säger Kjell Mårts.

Personal på öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
“Det är viktigt att man vet vilken hjälp och vilket stöd det finns att få, även för anhöriga”, säger Sara Pommer. Foto: Pär Sönnert

Andra typer av behandlingar som finns hos Stinsen riktar sig mot personer som är spelberoende, våldsutsatta eller är våldsutövare.
– Men de sistnämnda är svåra att nå, säger Sara Pommer.
– Man brukar uppskatta att mellan 10 och 15 procent av befolkningen har någon form av beroendeproblematik. Sedan kan det handla om alkohol, droger, shopping eller spel. Och varje person med ett beroende påverkar i sin tur ytterligare åtta personer i sin närhet, säger Kjell Mårts.

Terapeuterna upplever att användningen av narkotika ökar i Hedemora.
– Det ökar här, liksom i landet generellt. Den största ökningen är kokainet som har blivit mer normaliserat. Det har blivit en slags partydrog och det anses inte vara några konstigheter om någon brukar kokain. Yngre personer i 20-årsåldern använder crack, både här i Hedemora och i Avesta, säger Jessica Roos.
– När jag var ung så skedde narkotikahandeln väldigt diskret men i dag sker det helt öppet, säger Kjell Mårts.

Personal på öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
Stinsens medarbetare upplever att bruket av narkotika ökar, både i Hedemora och i landet i stort. “I dag sker narkotikahandeln helt öppet”, säger Kjell Mårts. Foto: Pär Sönnert

Nätet har även ökat tillgängligheten.
– Det är fullständigt livsfarligt med dessa nätdroger. Den som köper kan få vad som helst och vet inte vem säljaren är, säger Kjell Mårts.
– Och tillverkarna ser hela tiden till att ändra något i den kemiska sammansättningen så att substansen inte längre är narkotikaklassat, för att hålla sig på rätt sida om lagen, säger Jessica Roos.

Att legalisera någon form av narkotika är dock inte lösningen, anser Kjell Mårts.
– Nej, inte alls. Det skulle bara leda till att fler blir beroende, säger han.

Personal på öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
“Många kommer hit med en alkoholproblematik men under samtalens gång märker vi att de har problem med annat också, exempelvis shopping”, säger Jessica Roos. Foto: Pär Sönnert

Ett par av Stinsens klienter är spelberoende.
– Spel är också ett stort problem men jag tror inte att det är så många som vet att man kan få behandling för detta hos oss, säger Kjell Mårts.
– Många kommer hit med en alkoholproblematik men under samtalens gång märker vi att de har problem med annat också, exempelvis shopping, säger Jessica Roos.
– Vi pratar knappt alls om alkohol eller droger i våra samtal utan om andra saker. Vad det är som gör att de berusar sig, om det beror på något trauma eller någon sorg. Vi har världens bästa jobb, att få hjälpa andra människor, säger Kjell Mårts.

öppenvårdsverksamheten Stinsen i Hedemora
Nyligen invigdes de nya lokalerna i stationshuset. “Redan på eftermiddagen efter invigningen hade vi det första mötet här”, säger Jessica Roos. Foto: Pär Sönnert

Fakta:
Öppenvårdsbehandling är en insats för individer med olika former av beroendeproblematik. Insatsen syftar till att ge stöd och verktyg för att uppnå en livsstilsförändring och bli fri beroendet.
Öppenvård Stinsen har två olika inriktningar på behandling, kognitiv beteendeterapi (KBT) samt 12-stegs-programmet.
Det går att få hjälp med behandling av beroendeproblematik med alkohol, narkotika, läkemedel eller spel.

Målsättningen för den som deltar i behandling via öppenvården är att denne ska få möjlighet till att:
Leva ett liv fritt från beroende
Förbättrad fysisk och psykisk hälsa
Ökad livskvalitet
Ökad möjlighet att bibehålla/erövra eget boende och försörjning
En reell möjlighet till en socialt fungerande livssituation
Stöd att bryta isolering utifrån individens önskemål
Ökad möjlighet till socialt nätverk samt återupprättande av relation med familj och anhöriga
Öppenvården erbjuder individuellt anpassade insatser som dokumenteras i samråd med den enskilde i en genomförandeplan som följs upp och revideras vid behov utifrån individens utveckling.
Källa: Hedemora kommun

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,357085"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!