ANNONS

yge Olsson, Karin G. Hästö och Jon Bodin iklädda tidstypiska kläder som kommer att bäras av många i Säters innerstad under Säterstampen, som hålls den 10 augusti, mitt under Historisk vecka.
Foto: Pär Sönnert

Späckat program för Historisk vecka

SÄTER. Historisk vecka i Säters kommun sträcker sig i år över 2,5 veckor. Programmet är späckat och innehåller arrangemang i samtliga kommundelar.

Arrangörerna är lite osäkra på om det blir 13:e eller 14:e gången som Historisk vecka anordnas. Desto säkrare är de dock på att det digra programmet bör innehålla något för alla.
– Det maffiga är att det är så många olika genrer på programmet. Vi erbjuder både teater, konserter, vandringar, berättarprogram och filmvisning, säger Karin G. Hästö som bland annat lyfter fram punkten “Visor och jazz på Dalgården”.
– Det var en privatvilla som uppfördes av August Meurell, som drev spisbrädsfabriken och var en av pamparna i Säter. Sedan blev det pensionat och nu är det privatbostäder igen, berättar Jon Bodin, vice ordförande i Säterbygdens hembygdsförening.

Programmet inleds den 2 augusti och pågår fram till och med den 18 augusti. Den ena av huvudpelarna på programmet är konserten “Drop me of in Harlem” med Caroline Wennergren vid Östra Silvbergs gruva, den 16 augusti.
– Där vill vi fira renoveringarna. Den gamla muren har restaurerats och det har även anlagts en grillplats så att folk kan grilla där. Det minskar risken för bränder samt minskar slitaget på kulturlämningen. Länsantikvarien Fredrik Sandberg kommer att inviga, säger Karin G. Hästö.

Den andra huvudpelaren är Säterstampen, som hålls den 10 augusti, då hela Säters innerstad förflyttas 100 år tillbaka i tiden.
– Detta blir 22:a året med Säterstampen. Tio gårdar i innerstaden öppnas och där blir det bland annat musik, två uppträdanden per gård. Det blir även barnaktiviteter och så visas en bil från 1919 upp, säger Tyge Olsson, ordförande för Säterstampen.
– Det finns även häst och vagn för de som föredrar något havredrivet, inflikar Jon Bodin.

Under Säterstampen kommer magikern Pontus Lindman att trolla vid paviljongen på Rådhustorget.
– Och så spelar Isabelle Kyed pjäsen “Elsa Grünewald satt aldrig på Säter” i Brännvinskällaren under Stadshotellet, tillägger Tyge Olsson.
Säterstampens dramagrupp firar sitt 20-årsjubileum med en specialföreställning.
– Det blir flera scener men bara på en plats och vid ett enda tillfälle. Då det är begränsade platser på den gården så är det bara förköp som gäller, tipsar Karin G. Hästö.

Historisk vecka innehåller även öppet hus av Hembygdsföreningen i Sockenstugan och så kommer Jon Bodin att hålla en speciell guidad tur i Bispberg.
– Det blir en byvandring med kombinerad teaterföresällning. Jag kommer att gestalta min förfader Drak Erik Jansson, berättar Jon Bodin.

Mot slutet av Historisk vecka hålls Skönviksdagen, den 17 augusti.
– Mentalvårdsmuseet har öppet hus och så kommer vi att gräva ner oss i kulvertarna med två vandringar, där den ena avslutas på kyrkogården, säger Jon Bodin.
– Det blir program i stort sett varje dag under de här 2,5 veckorna. Den stora sommarutställningen i Kulturhörnan på Säters bibliotek är “Säters vävstuga 50 år”. Den pågår från den 9 augusti och fram till den 30 augusti, säger Karin G. Hästö.

Är det svårt att få till alla programpunkterna?
– Nej, det är inte alls svårt att fylla ut dagarna. Och vissa saker ger sig själv. Vi har bland annat fått med många byföreningar som medarrangörer, säger Karin G. Hästö.
– Medarrangörerna är verkligen med på tåget, de har märkt att det kommer många besökare på dessa aktiviteter, fyller Jon Bodin i.
– Det skulle inte gå att arrangera detta utan alla våra sponsorer och alla ideella krafter som ställer upp, tillägger Tyge Olsson.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 31 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS