Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lapp-Lisa
Den 27 april i år är det 50 år sedan Anna-Lisa Öst, även känd som “Lapp-Lisa”, avled, vilket uppmärksammas med två arrangemang i Hedemora den 27 april. “Lapp-Lisa” ligger begravd på Hedemora kyrkogård.
Foto: Vilhelmina kommuns fotoarkiv/Pär Sönnert

50 år sedan “Lapp-Lisa” avled – nu uppmärksammas hon dubbelt upp

HEDEMORA. Den 27 april 1974 avled Anna-Lisa Öst i Hedemora. Hon var en folkkär artist, mer känd som “Lapp-Lisa”. 50 år efter sin bortgång uppmärksammas hon med två arrangemang i Hedemora. “Hennes två barnbarn medverkar”, säger Bosse Zetterlund, pensionerad präst i EFS inom Svenska kyrkan.

Anna-Lisa Öst föddes strax utanför Vilhelmina i Lappland men flyttade till Hedemora på 1930-talet och bodde mer än halva sitt liv i Hedemora. Hon avled den 27 april 1974.
– Nu i april är det 50 år sedan hon avled och det vill vi uppmärksamma, just den 27 april. Hennes två barnbarn, Hans och Anders, kommer att medverka. Hans är kantor i Arbrå i Hälsingland och tar med sig några körsångare därifrån. Anders är läkare i Umeå och hade möjlighet att komma hit, berättar Bosse Zetterlund.

Lapp-Lisa
Anna-Lisa Öst, även känd som “Lapp-Lisa”, i dörren till sitt hem i Hedemora. Bilden togs 1960. Den 27 april i år är det 50 år sedan Anna-Lisa avled, vilket uppmärksammas med två arrangemang i Hedemora. Foto: Vilhelmina kommuns fotoarkiv

Även i höstas gästade barnbarnet Hans Hedemor och Vasakyrkan.
– Han kom till en träff med RPG (Riksförbundet för Pensionärsgemenskap) och det märktes då att den äldre generationen mindes “Lapp-Lisa” så vi hoppas att det kommer många till våra arrangemang, säger Bosse Zetterlund.

På eftermiddagen lördagen den 27 april hålls först ett öppet hus med temat “Vi minns Lapp-Lisa”. Detta sker i lokalen där Frälsningsarmén tidigare höll till, på Åsgatan 31.
– Där träffas vi och berättar och sjunger lite. Det är Ekumeniska rådet i Hedemora som arrangerar dagen, säger Bosse Zetterlund.

Lapp-Lisas grav
Anna-Lisa Östs gravsten på Hedemora kyrkogård. Hon blev känd som “Lapp-Lisa” och avled den 27 april 1974. Foto: Pär Sönnert

På kvällen hålls en sånggudstjänst i Hedemora kyrka.
– Dit kommer Bo Jeppsson, som är ledare för Frälsningsarmén i både Sverige och Lettland. Det är roligt att han kommer hit, eftersom Anna-Lisa själv var engagerad i Frälsningsarmén i större delen av sitt liv. Sånggudstjänsten leds av Hans Blomberg, “Lapp-Lisas” barnbarn, säger Bosse Zetterlund.

Hedemora kyrkogård
På Hedemora kyrkogård finns en skylt med information om hur man hittar till kända personers gravar på kyrkogården. Foto: Pär Sönnert

“Lapp-Lisa”:
Anna-Lisa Öst föddes den 8 oktober 1889 i Mark, strax utanför Vilhelmina i Lappland.
Vid 22 års ålder blev hon löjtnant i Frälsningsarmén, i uppländska Tierp.
Anna-Lisas chef föreslog att hon skulle skaffa en samedräkt och bära den vid möten som anordnades av Frälsningsarmén, där hon även berättade om Lappland.
Efter tolv år i Frälsningsarmén flyttade Anna-Lisa till Hedemora där hon träffade sin blivande man Johan Öst. Då hon kom från Lappland, och bar samedräkt, fick hon smeknamnet ”Lapp-Lisa”, trots att hon inte var av samiskt ursprung.
“Lapp-Lisa” gjorde hela 450 grammofoninspelningar och många framträdanden under sin karriär. Sången “Barnatro” såldes i över 100 000 exemplar.
Fyra gånger turnerade hon i USA. 1954 sjöng hon tillsammans med dottern Siv i USA. Turnén innehöll 130 konserter och den sammanlagda publiksiffran uppgick till 85 000 personer.
Anna-Lisa Öst avled den 27 april 1974 och är begravd på Hedemora kyrkogård.
Källa: Tidningen Kvällsstunden

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!