Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Manskörer gör konsert
Jan Svedberg (till vänster) vid pianot hemma i Säter. Han är körledare för Säters Manskör som den 28 april håller en gemensam konsert med flera andra manskörer, i Stora Skedvi kyrka. Bilden till höger är tagen under en repetition med Säters Manskör och Manskören Kamraterna från Hedemora.
Foto: Pär Sönnert/Privat

“Dalakören” ska sjunga vårsånger

SÄTER. Inte mindre än sex olika manskörer kommer att sjunga tillsammans i Stora Skedvi kyrka den 28 april. Totalt kommer ett 60-tal körsångare att sjunga under konserten. “Det är lite imponerande att vi får ihop så många manliga körsångare, det brukar ju vara brist på män i körerna annars”, säger Jan Svedberg, körledare för Säters Manskör.

Konserten hålls i samband med söndagens gudstjänst i Stora Skedvi kyrka.
– Vi gjorde detta i mindre skala, med tre körer, i Säters kyrka i fjol men i år var det upptaget den dagen vi hade tänkt så då sökte vi oss till Skedvi i stället, förklarar Jan Svedberg.

Denna gång blir det hela sex manskörer, från Dalarna, som medverkar.
– Häromåret var några körer från Dalarna som medverkade i en konsert i Sandviken och då presenterade de oss som “Dalakören”. Det tyckte vi lät bra och det var så trevligt och lyckat att sjunga tillsammans att vi ville göra detta på nytt, berättar Jan Svedberg.

Jan Svedberg, Säters Manskör
“Jag jobbade tidigare som musiklärare och fick frågan om att vara med i manskören. Sedan har jag hållit i”, säger Jan Svedberg som brukar förklara sin roll som körledare som en spelande tränare, för att ta en liknelse från sportens värld. Foto: Pär Sönnert

Körerna i fråga är: Säters Manskör, Manskören Kamraterna (från Hedemora), Smedjebackens Manskör, Siljansnäs Manskör, Falu kvartettsångare och Falu Miner Chords.
– De sistnämnda blir spännande, det är en barbershopkör så de är lite spexigare än vad vi övriga kanske är, säger Jan Svedberg.

Sjunger ni allt tillsammans eller delar ni upp er?
– Några körer gör ett par egna framträdanden och så har vi nio sånger som vi sjunger tillsammans allihop. Vi ser ut att bli 60 sångare men det kan bli några fler som trillar in. Det blir ett angenämt problem att få plats allihop.

Arrangemanget den 28 april heter “Vårsånger med Dalakören”.
– Just vårsånger passar bra för manskörer. Valborg är det stora arrangemanget för manskörer, följt av nationaldagen. På valborgsmässoafton sjunger vi i Säters Manskör tillsammans med Hedemora Manskör tillsammans, först på Stora torget i Hedemora och sedan på Rådhustorget här i Säter, säger Jan Svedberg.

Manskören Kamraterna Hedemora och Säters Manskör övar tillsammans i Corianergården
Manskören Kamraterna Hedemora och Säters Manskör övar tillsammans i Corianergården i Säter inför Valborg. “Vi brukar träffas på måndagar och öva. Det är roligare ju fler man är så därför övar de båda körerna tillsammans”, säger Jan Svedberg, körledare för Säters Manskör. Foto: Privat

Även på nationaldagen gör man gemensam sak med kollegorna söderöver.
– Då sjunger vi tillsammans, först i Stora Skedvi, sedan i Hedemora och så avslutar vi på Åsgårdarna i Säter. Det har även blivit tradition att manskören sjunger i gravkapellet under allhelgonahelgen och så sjunger vi i kyrkan vid jul, såklart, säger Jan Svedberg.

Jan Svedberg, Säters Manskör
Jan Svedberg vid pianot hemma i Säter. Han har varit med i Säters Manskör i snart 50 år. “Jag är den medlem som varit med näst längst av de som är aktiva i dag”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Säters manskör bildades 1917 och fyller därmed 107 år i år.
– För närvarande är vi ett tiotal medlemmar och vi skulle utan problem kunna vara dubbelt så många. Men återväxten är lite dålig, vi hade gärna lockat in yngre körsångare. Förhoppningsvis kan ett arrangemang som detta sprida lite ringar på vattnet, hoppas Jan Svedberg.

Jan Svedberg, Säters Manskör
Sex olika manskörer, med totalt ett 60-tal sångare, sjunger tillsammans i Stora Skedvi kyrka den 28 april. “Det är lite imponerande att vi får ihop så många manliga körsångare”, säger Jan Svedberg, körledare för Säterns Manskör. Foto: Pär Sönnert

Hur kom det sig att du började med körsång?
– Jag jobbade tidigare som musiklärare och fick frågan om att vara med i manskören. Sedan har jag hållit i, det är snart 50 år sedan nu. Som körledare och dirigent i en liten kör måste jag vara med och sjunga lite själv också. Jag brukar jämföra mig med en spelande tränare, för att ta en liknelse från sportens värld, säger Jan Svedberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!