Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Stället i Hedemora byter lokal
Weronica Eklund och Linnea Kling-Ström utanför den lokal vid Hökartorget där La Luna senast huserade. I maj öppnar Stället i den här lokalen. “Det är lite blandade känslor men i grund och botten känns det ändå rätt bra”, säger Linnea som öppnade Stället på Åsgatan 2019.
Foto: Pär Sönnert

“Stället” flyttar till en mindre lokal

HEDEMORA. Linnea Kling-Ström flyttar restaurangen Stället drygt 100 meter längre norrut. I stället flyttar Stället in i den lokal där La Luna senast huserade. “Nu börjar den roliga delen, att få vara med och bygga upp något helt nytt igen”, säger Linnea.

I början av april meddelades det att en restaurangrockad var på gång i centrala Hedemora. Stället, som hållit till i Goodholms Färgs gamla lokaler på Åsgatan sedan 2019, flyttar ut och i stället växlar paret Karen och Andres Mowafi upp rejält och byter sin foodtruck Moffa Burger mot den gigantiska lokalen i tre våningar där restaurangen Moffa´s smygöppnar i maj.

Men Stället blir kvar i centrum, dock i en annan lokal ett längre stenkast längre norrut – vid Hökartorget.
– Det är lite blandade känslor. I grund och botten känns det ändå rätt bra, även om det är lite tomt här just nu, säger Linnea Kling-Ström när Lokalt i träffar henne i den nya lokalen.

Linnea har även med sig Weronica Eklund, som jobbar på Stället och som följer med till den nya verksamheten.
– Hon är min högra hand, förklarar Linnea.

Stället i Hedemora byter lokal
Lokalen ska renoveras innan Stället öppnar. “Vi ska skapa en helt ny atmosfär här inne. Man blir mer begränsad i en liten lokal men detta passar bra för den verksamhet som vi vill skapa och driva”, säger Linnea Kling-Ström, här tillsammans med “sin högra hand” Weronica Eklund. Foto: Pär Sönnert

I lokalen vid Hökartorget har det drivits flera restauranger och liknande verksamheter, bland annat Wayne´s Coffee, En och En Halv och Sweet Bistro, som Linnea Kling-Ström tidigare drev. Senast har restaurangen i lokalen hetat La Luna men i maj ska Stället öppna här.
– Den 27 april är sista dagen som vi har öppet i den nuvarande lokalen. Sedan stänger vi och flyttar verksamheten hit. Redan den 1 maj ska vi ha produktion i gång, för catering, och lagom till marknadsveckan* ska vi öppna för allmänheten, säger Linnea Kling-Ström.

Kommer ni att ändra mycket i verksamheten?
– Ja, vi släpper nattklubbsdelen helt. Det här är ju en betydligt mindre lokal, hela lokalen är liksom lika stor som endast bardelen på Stället, så vi har enbart fokus på mat och dryck, inklusive catering. Men matmässigt blir det inget speciellt koncept eller så, vi kommer att laga och servera mat som vi själva tycker om.

Under intervjun var en målare på plats i lokalen och Linnea och Weronica fick tycka till om olika färgval.
– Vi ska renovera en hel del och skapa en helt ny atmosfär här inne. Fördelen med att ha en stor lokal, som den på Åsgatan, är att man kan göra flera saker samtidigt. Man blir mer begränsad i en liten lokal men detta passar bra för den verksamhet som vi vill skapa och driva, säger Linnea Kling-Ström.

Hennes hyreskontraktet i den större lokalen går ut vid månadsskiftet april-maj.
– Och jag hade länge känt att lokalerna var för stora. När jag öppnade, 2019, hade vi ju ingen aning om pandemin eller så. Då var man hungrig på detta, på ett annat sätt. Men det här blir en bra lösning. Jag är glad över att hyresvärden på Åsgatan har fått in en ny hyresvärd som vill satsa. Vi får ett bra läge här vid Hökartorget, säger Linnea.
– Och det är bra för Hedemora att det satsas så här på två ställen, tycker Weronica Eklund.

Karen och Andres Mowafi, "Moffa Burger"
Karen och Andres Mowafi växlar upp från sin foodtruck “Moffa Burger” och tar över den gigantiska lokalen på Åsgatan där restaurangen “Stället” hållit till sedan 2019. Foto: Pär Sönnert

Under intervjun håller Linnea på att buda på olika inventarier till den nya lokalen medan Weronica ringer samtal om en frys.
– Det finns inget alls kvar i den här lokalen, vi håller på att ordna med kylar och frysar, säger Weronica.
– Nej, det finns inte ens handfat kvar inne på toaletterna, så det finns att göra. Men nu börjar den roliga delen, att få vara med och bygga upp något helt nytt igen, säger Linnea.

Fotnot: Hedemora vårmarknad äger rum den 11-12 maj.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!